Kruislings verzekeren

U en uw partner verzekerd bij overlijden

Bij Centraal Beheer sluit u een Overlijdens­risico­verzekering altijd voor 1 persoon. Want elk leven kent zijn eigen risico. U kunt uw eigen leven verzekeren of dat van iemand anders. En als u de verzekering afsluit, bepaalt u wie het geld krijgt als de verzekerde overlijdt.

Bij kruislings verzekeren sluit u een verzekering af op het leven van iemand anders

Bijvoorbeeld uw partner. En die ander sluit een verzekering op uw leven af. De uitkering van de verzekering gaat naar de persoon die de verzekering afsloot. Die noemen we ‘begunstigde’.

Soms geen erfbelasting bij kruislings verzekeren

Of u erfbelasting moet betalen over de uitkering, hangt af van een aantal dingen. Kruislings verzekeren helpt in sommige situaties om erfbelasting te voorkomen. De Belastingdienst kijkt namelijk ook naar degene die de premie voor de overlijdens­risico­verzekering heeft betaald. Als u de verzekering voor iemand anders sluit, dan betaalt u ook de premie daarvoor. Dit geldt dan wel alleen als:

  • U bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden.
  • U heeft een geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden.
  • U woont samen en heeft daar verder geen afspraken over gemaakt.

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen?

Of heeft u een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat de premie door u samen is betaald. De helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting. Kruislings verzekeren is dan niet nuttig.

Schakel een adviseur in voor persoonlijk advies

Komt u er zelf niet uit? Uw adviseur of financieel planner kan u helpen bij het bepalen van het verzekerde bedrag. En welke looptijd past bij uw wensen. Vraag vooraf wat u betaalt voor het advies.