Bedrijf stoppen

Checklist voor het beëindigen van uw bedrijf

Om welke reden u ook stopt met uw bedrijf, u wilt dit netjes doen. Heeft u al gedacht aan een bericht aan uw klanten? En heeft u nog lopende contracten of verzekeringen? Doorloop onze checklist. Dat maakt het een stuk overzichtelijker als u uw bedrijf wilt stoppen. 
Gaat u uw bedrijf beëindigen? Laat dan weten dat u gaat stoppen met uw bedrijf. Laat dit niet alleen aan de overheid en de belastingdienst weten. Het is erg vervelend als klanten u blijven bellen. Plaats ook een bericht op uw website en haal uw website pas na een tijdje offline. Doe dat ook met uw zakelijke accounts op sociale media. Laat een bericht achter dat u stopt met uw bedrijf. Verwijder pas daarna uw profielen.

In sommige gevallen heeft u als ondernemer recht op een uitkering. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf gestart bent vanuit een WW-uitkering. Onderzoek uw recht op een uitkering voordat u zich uitschrijft bij de Kamer van Koophandel (KVK). 
Officieel moet u uw bedrijf stoppen bij de KVK. Daarmee zorgt u ervoor dat uw bedrijf niet meer geregistreerd staat. De Kamer van Koophandel geeft dat door aan de Belastingdienst. Dat hoeft u dus niet apart te doen. Houd er wel rekening mee, dat u na de uitschrijving nog uw laatste belastingaangiftes moet doen (omzetbelasting en inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting).
Misschien heeft u een oudedagsreserve. Dat is een spaarpotje in uw bedrijf. Over dat geld moet u belasting betalen als u uw bedrijf stopt. Het gespaarde bedrag telt u bij uw laatste winst op. En heeft u spullen in uw bedrijf die u privé wilt gebruiken? Dan moet u hierover btw betalen.
Wilt u weten hoeveel u aan belasting moet betalen? Dan moet u uw laatste winst of verlies berekenen. Uw laatste winst heet de ‘stakingswinst’. Als u een stakingswinst maakt, krijgt u een stakingsaftrek. U mag maximaal 3.630 euro van uw stakingswinst aftrekken bij uw belastingaangifte. De Belastingdienst noemt het berekenen van de stakingswinst ‘erg ingewikkeld’. Laat u daarom altijd helpen door uw belastingadviseur of boekhouder.
U wilt natuurlijk niet door blijven betalen als uw bedrijf er niet meer is. Daarom moet u de verzekeringen van uw bedrijf stopzetten. Vergeet ook uw zakelijke abonnementen en contracten niet. Sommige daarvan kunt u niet privé gebruiken. Soms mag u uw zakelijke telefoon- of internetabonnement niet privé gebruiken. Dat kan ook zo zijn met uw zakelijke verzekeringen of een leasecontract. Voor verkeerd gebruik kunt u zelfs een boete krijgen.
U onderneemt voor uw klanten. Als ondernemer bouwt u een netwerk van klanten op. Als u stopt met uw bedrijf, moeten sommige klanten iemand anders zoeken. Het is fijn als u ze daarbij helpt. Neem de tijd om lopend werk af te maken. Of om het werk goed over te dragen aan je klant. En denk mee met uw klant: misschien kunt u andere ondernemers aan ze tippen?
Een bedrijf beëindigen kan op ieder moment in het jaar. Maar u rondt de administratie pas af aan het einde van het belastingjaar. Het belastingjaar loopt van 1 januari t/m 31 december. 

Aangifte omzetbelasting tot einde jaar

Stopt u in april met uw bedrijf, dan bent u toch verplicht om tot het einde van het jaar aangifte te doen van uw omzetbelasting (ook als u geen omzet meer heeft). Pas na 31 december kunt u de administratie volledig afsluiten. 

Inkomstenbelasting in april van het volgende jaar

De cijfers van uw organisatie heeft u opnieuw nodig, wanneer u aangifte doet in maart of april in het jaar nadat u uw bedrijf heeft stopgezet. Als zzp’er doet u dan aangifte voor de inkomstenbelasting. Voor een bedrijf met een andere rechtsvorm doet u aangifte voor de vennootschapsbelasting. 
Bewaar uw aangiften en bonnetjes goed. Zodat u altijd alles terug kunt vinden. U moet uw papieren zeven jaar lang bewaren. Papieren over uw onroerend goed moet u zelfs tien jaren bewaren. 

Bedrijf stoppen met een gerust hart

Zoals u ziet, komt er veel kijken bij het stoppen van een bedrijf en het afronden van de administratie. Toch zijn er genoeg organisaties die ervoor willen zorgen dat u van het bedrijf beëindigen geen kopzorgen krijgt. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan hulp van de Kamer van Koophandel of besteed de administratie uit aan een boekhouder. Met vragen over uw lopende verzekeringen bij Centraal Beheer kunt u uiteraard terecht bij onze klantenservice. 

Zo regelen andere zzp'ers hun pensioen

Van sparen tot beleggen. Er is altijd een manier die bij u past.

Rekening openen

"Ik wil wel bij mijn spaargeld kunnen komen."

Naast mijn lopende rekening voor de dagelijkse bood­schap­pen, heb ik een spaarrekening voor mijn zakelijke reserves. Dat is de RentePlús Rekening. Dat is een spaar­rekening, maar zonder verplichtingen.

Rekening openen

"Het gaat goed met de zaken, ik heb een buffer opgebouwd."

Een deel van mijn spaargeld wil ik nog op m’n gewone spaarrekening houden. Zodat ik altijd iets achter de hand heb. Maar een groot deel zet ik voor langere tijd vast op de RenteVast Rekening.