Checklist: stoppen met uw bedrijf

Allereerst moet u goed nadenken over wat u doet. Weet u wel wat u allemaal moet regelen? Sommige dingen die u moet regelen, zijn zakelijk. Andere dingen zijn privé. En weet u wel wat u in de toekomst gaat doen? Als u dat allemaal weet, dan bent u klaar om u uit te schrijven als ondernemer.

Daarmee zorgt u ervoor dat uw bedrijf niet meer geregistreerd staat. De Kamer van Koophandel geeft dat door aan de Belastingdienst. Dat hoeft u dus niet apart te doen. Daarmee bent u trouwens niet van de Belastingdienst af. U moet uw administratie nog afmaken. Ook moet u uw laatste belastingaangifte doen. Tegelijk doet u uw laatste btw-aangifte.
Misschien heeft u een oudedagsreserve. Dat is een spaarpotje in uw bedrijf. Over dat geld moet u belasting betalen als u uw bedrijf stopt. Het gespaarde bedrag telt u bij uw laatste winst op. En heeft u spullen in uw bedrijf? En wilt u die privé blijven gebruiken? Dan moet u hierover btw betalen.
Wilt u weten hoeveel u aan belasting moet betalen? Dan moet u uw laatste winst weten. Uw laatste winst heet de ‘stakingswinst’. Natuurlijk kunt u ook verlies maken. Maar als u een stakingswinst maakt, krijgt u een stakingsaftrek. U mag maximaal 3.630 euro van uw stakingswinst aftrekken bij uw belastingaangifte. Dat klinkt gemakkelijker dan u denkt, maar de Belastingdienst noemt het berekenen van de stakingswinst ‘erg ingewikkeld’. Laat u daarom altijd helpen door uw belastingadviseur of boekhouder.
Iedereen moet zijn administratie bewaren. Dat geldt voor uw privé-papieren en ook voor uw ondernemerspapieren. Bewaar uw aangiften en bonnetjes goed. Zodat u altijd alles terug kunt vinden. U moet uw papieren zeven jaar lang bewaren. Papieren over uw onroerend goed moet u zelfs tien jaren bewaren. Ook als u met uw onderneming stopt, moet u uw administratie blijven bewaren.
U wilt natuurlijk niet door blijven betalen als uw bedrijf er niet meer is. Daarom moet u de verzekeringen van uw bedrijf stopzetten. Vergeet ook uw zakelijke abonnementen en contracten niet. Sommige daarvan kunt u niet privé gebruiken. Soms mag u uw zakelijke telefoon- of internetabonnement niet privé gebruiken. Dat kan ook zo zijn met uw zakelijke verzekeringen of een leasecontract. Voor verkeerd gebruik kunt u zelfs een boete of een nabetaling krijgen.
Laat weten dat u gaat stoppen met uw bedrijf. Laat niet alleen de overheid en de belastingdienst dat weten. Het is best vervelend als klanten u blijven bellen. Zet het daarom ook op uw website. Haal uw website pas na een tijdje offline. Doe dat ook met uw zakelijke accounts op sociale media. Laat een bericht achter dat u stopt met uw bedrijf. En verwijder pas daarna uw profielen.
U onderneemt voor uw klanten. Als ondernemer bouwt u een netwerk van klanten op. Als u stopt met uw bedrijf, moeten sommige klanten iemand anders zoeken. Het is wel zo netjes om ze daarbij te helpen. Neem de tijd om lopend werk af te maken. Of om het goed over te dragen aan je klant. En denk mee met uw klant: misschien kunt u andere ondernemers aan ze tippen?