Bedrijf starten

Waardevolle tips bij het oprichten van uw bedrijf

U loopt rond met plannen om een eigen bedrijf te starten. U wilt als zzp’er helemaal zelf uw eigen (web)winkel runnen of, u droomt van een BV met personeel of verovert als freelancer de wereld. Wat u ook wilt ondernemen, het starten van een eigen bedrijf begint hier. 

Voordat u een eigen bedrijf start

Heeft u een vaag plan of weet u al heel concreet wat u wilt met uw bedrijf? Deze checklist en tips helpen u in de beginfase.
Het schrijven van een ondernemingsplan is een kans om uw ideeën in een plan van aanpak om te zetten. U brengt in kaart welke kans van slagen uw idee heeft en welke bedreigingen er kunnen zijn. Het ondernemersplan helpt u om te focussen en beslissingen te nemen over uw eigen bedrijf.

Welke punten zijn belangrijk in uw ondernemingsplan?
De belangrijkste vraag waar uw plan antwoord op moet geven is of uw ideeën haalbaar zijn. Als starter zijn de volgende, écht belangrijke punten voldoende:
• Stel uzelf eerst voor.
• Leg uit wat uw bedrijfsidee en doelen zijn.
• Besteed een hoofdstuk aan de organisatie van uw bedrijf.
• Beschrijf ook de hoofdlijnen van uw marketingplan.
• Maak een financieel plan.

Meer tips? Lees ze op onze pagina over het schrijven van een ondernemingsplan. Hier kunt u ook kengetallen downloaden die u in uw plan kunt gebruiken.
Lees meer tips

Het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor uw eigen onderneming is erg belangrijk. Maar hoe kiest u als startende ondernemer nu een goede naam?

In 4 stappen naar een geschikte naam voor uw onderneming
1. Bedenk een goede bedrijfsnaam
2. Controleer of uw bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister
3. Beoordeel in hoeverre uw bedrijfsnaam verschilt van andere namen
4. Controleer of uw bedrijfsnaam al als merknaam of domeinnaam is ingeschreven

Meer weten? Op onze pagina leest u hoe u deze 4 stappen kunt zetten. 

Lees meer

De rechtsvorm bepaalt onder meer uw btw-verplichtingen en de aansprakelijkheid voor schulden. Als ondernemer kunt u uit verschillende soorten rechtsvormen kiezen. Er zijn 4 rechtsvormen die vaak gekozen worden:

 • Eenmanszaak
 • Vennootschap onder firma (vof)
 • Maatschap
 • Besloten vennootschap (bv)
 • Wilt u weten welke rechtsvorm bij u en uw organisatie past?
  Lees meer
  Als startende ondernemer schrijft u zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Heeft u dat gedaan, dan weet de Belastingdienst ook dat u als zelfstandig ondernemer werkt. Het openen van een zakelijke rekening op naam van uw bedrijf moet u zelf doen.
  Lees meer
  Een eigen bedrijf starten, u heeft er zin in. En u bent er druk mee. Logisch dus dat het op een rij zetten van risico’s niet bovenaan uw lijstje staan. Neem hier toch de tijd voor. Want zo krijgt u helder welke verzekeringen u als startende ondernemer nodig heeft. En welke maatregelen u kunt nemen om risico’s te beperken. Zo kunt u met een gerust hart aan uw bedrijf beginnen.

  Wilt u weten welke verzekeringen u nodig heeft als startende ondernemer?

  Lees meer

  Dit regelen andere startende zzp'ers

  ZZP checklist

  Zzp'er worden

  Als u zzp'er wordt speelt u opeens een dubbelrol. U bent vast al privé verzekerd, maar bent u dan ook zakelijk gedekt? Zo zijn er meer vragen die u moet stellen als u gaat ondernemen. De checklist op deze pagina helpt u op weg.

  ZZP risico oplossing

  Voor elk risico bestaat een oplossing

  Als startende ondernemer loopt u risico’s. Weet u welke risico’s dat zijn, dan kunt u een oplossing kiezen die daarbij past. Dit hoeft niet altijd een verzekering te zijn.

  Jurist controleert arbeidsovereenkomst | Juridische dienst | Ondernemerswinkel

  Subsidies voor de startende onderneming

  Omdat u een startende ondernemer bent kunt u misschien gebruik maken van aantrekkelijke subsidies of regelingen. Wat is er voor u mogelijk en om welke regelingen gaat het?