Arbeids­ongeschikt­heids­verzekering

Bepaal zelf hoe u uw AOV samenstelt

 • Complete dekking voor beroeps­arbeids­ongeschiktheid
 • Kies zelf de eigenrisicoperiode, het verzekerd bedrag en de uitkeringsduur
 • Zelf online afsluiten met of zonder AOV Online Advies
AOV hero

Met of zonder advies? Kies wat het beste bij u past

Bij Centraal Beheer sluit u zelf online uw AOV. U kunt ervoor kiezen dit met of zonder advies te doen.

Zelf samenstellen

Eenmalig € 149,-

AOV zelf samenstellen

Met advies samenstellen

Eenmalig € 199,-

AOV met advies samenstellen

Wat is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom een belangrijke verzekering om te overwegen. Als u ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvangt u via uw AOV een maandelijkse uitkering. Een AOV zorgt ervoor dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten. De mogelijkheden bij Centraal Beheer.

Wanneer bent u arbeids­ongeschikt?

Arbeids­ongeschikt bent u als u niet goed kunt werken. Dat kan komen door ziekte of door een ongeval. Maar ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap bent u tijdelijk arbeids­ongeschikt. Het maakt niet uit of de ziekte of het ongeval met uw werk te maken heeft. Ook ongevallen buiten het werk – zoals een sportongeval– zijn verzekerd. U kunt dus voor korte of langere tijd arbeids­ongeschikt zijn en dit op verschillende manieren verzekeren.

5 redenen om een AOV af te sluiten

De premie voor een AOV kan flink oplopen. Dat klopt. “Ik kan beter een spaarpotje aanleggen voor noodgevallen,” is een overweging die sommige ondernemers maken. Maar vergis u niet. Die spaarpot moet dan goed gevuld zijn. Het mooie van een AOV: bij arbeidsongeschiktheid bent u verzekerd van een vast inkomen als u niet kunt werken. Hoe hoog dat inkomen is, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Volledig afgekeurd? Dan ontvangt u een uitkering van het volledige bedrag waarvoor u verzekerd bent. Bent u voor bijvoorbeeld 60% arbeidsongeschikt, dan ontvangt u 60% van het verzekerd bedrag. Goed om te weten: het verzekerd bedrag wordt ook écht uitgekeerd. Dat leggen we namelijk vast in de polis. Zo bent u altijd verzekerd van een vast inkomen.
Is het mogelijk om uw eigen beroep nog uit te oefenen? Nee? Dan krijgt u bij arbeidsongeschiktheid een (deel)uitkering. Zelfs als u nog wel een ander beroep kunt uitoefenen. U verzekert dus echt het inkomen van uw specifieke beroep. Daarbij kunt u zelf kiezen welk percentage van uw inkomen u verzekert. Dit kan tot maximaal 80% van uw inkomen. Hiervoor kiezen ook de meeste zelfstandigen. Maar misschien heeft u een financiële buffer, waardoor u minder nodig heeft. En wie voor een lagere uitkering kiest, betaalt uiteraard ook minder premie.
Helemaal niet arbeidsongeschikt worden: dat is natuurlijk het beste scenario. Maar u kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat u ziek wordt. Met preventieve maatregelen kunt u dat risico wel flink beperken. En daar helpen we u graag bij. In onze AOV zit dan ook een preventiepakket. Een algemene gezondheids- of conditietest? Afvallen via Weight Watchers? Dat kan. U kunt 1 keer in de 3 jaar gebruikmaken van een preventiedienst. Als ondernemer kunt u ook gratis advies krijgen, bijvoorbeeld via de Ondernemersadvieslijn. Zo’n advies kan veel verschil maken. Soms zijn er maar kleine leefstijlaanpassingen nodig om grote problemen te voorkomen.
Als ondernemer wilt u ondernemen. En bent u door ziekte of een ongeval tijdelijk uitgeschakeld? Dan doet u er alles aan om weer snel aan de slag te kunnen. Het is frustrerend om er op zo’n moment helemaal alleen voor te staan. Maar dat hoeft niet. Als u een AOV heeft, helpen we u namelijk om zo snel mogelijk te herstellen. Daarbij werken we samen met verschillende specialisten. Arbeidsdeskundigen bijvoorbeeld. Of bedrijfskundigen. Samen kijken we wat er nog wel mogelijk is. Ook helpen we u bij uw herstel. Is het echt niet meer mogelijk om uw eigen beroep uit te oefenen? Dan is een loopbaantraject een optie. Plan B dus. Vaak lukt het om op die manier toch weer een nieuwe leuke uitdaging te vinden.
We hadden het al over de hoogte van de premie. Het gaat vaak om flinke bedragen. Maar wist u dat die premie fiscaal aftrekbaar is? Stel: u verdient € 40.000 per jaar. Dan krijgt u 40,85% van de premie terug van de belasting. Zit u in een lagere belastingschrijf? Dan betaalt de fiscus 36,55% van de premie terug. En zit u in de hoogste belastingschijf? Dan krijgt u via de belasting ruim de helft van de premie terug: 51,95% om precies te zijn. Netto is de premie dus minder hoog dan u denkt. De uitkering die u ontvangt van uw verzekeraar is wel belast. Deze “loonbelasting” houden wij voor u in en wordt direct afgedragen aan de Belastingdienst. Tot slot is het ook goed om te weten dat we de eerste 3 jaar korting geven op de premie: het 1e jaar 35%, het 2e jaar 20% en het 3e jaar 10%. Dat scheelt dus ook weer.

Waarom kiezen voor een AOV?

Over een AOV doen veel fabels de ronde. Bijvoorbeeld dat er nooit uitbetaald wordt. Maar wist u dat Centraal Beheer 80% van de claims uitkeert en maar 5% afwijst? De overige 15% keren we niet uit omdat de ondernemer beter is voordat de eigen risicoperiode voorbij is. Bekijk de video’s en kom meer te weten over feiten en fabels rondom arbeidsongeschiktheid.

.

Een AOV of zelf sparen?

Het is altijd goed om zelf een buffer aan te leggen, voor als het ooit met uw gezondheid wat minder gaat.

.

Hoe zit het met de kosten?

Wegen de kosten van een AOV op tegen de baten? We spreken ondernemers met en zonder AOV.

.

Wat kan mij nou gebeuren?

Iedere ondernemer kan arbeidsongeschikt raken. Ook door situaties buiten de werkvloer. 

Verzekerd in onze Arbeids­ongeschikt­heids­verzekering

Wel verzekerd

 • Uw beroep, ook al kunt u andere werkzaamheden nog wel doen
 • Heeft u andere inkomsten? Dan hebben die geen invloed op uw uitkering
 • 1x per jaar het verzekerde inkomen met maximaal 10% aanpassen zónder een nieuwe gezondheidsverklaring
 • Arbeidsongeschiktheid door ongelukken op het werk, buiten het werk of tijdens het sporten
 • Arbeidsongeschiktheid door ziekte en bij psychische klachten
 • Zwangerschapsuitkering vanaf 1 jaar na afsluiten
 • Kosten van re-integratie
 • Preventiepakket om arbeidsongeschiktheid te voorkomen

Niet verzekerd

 • Arbeids­ongeschiktheid door opzet of grove schuld
 • Arbeids­ongeschiktheid door gebruik van alcohol en drugs
 • Als u bij uw aanvraag vragen niet volledig of niet naar waarheid heeft beantwoord
Precies weten wat wel en niet is verzekerd?
Lees onze Brochure AOV of kijk in onze Polisvoorwaarden.

Zo vraagt u uw AOV offerte aan

In 5 stappen naar uw arbeids­ongeschiktheids­verzekering
U begint het afsluiten van uw AOV gemakkelijk online met het berekenen van uw premie-indicatie. Vul uw geboortedatum, beroep en bruto jaarinkomen in. Vervolgens maakt u 3 keuzes:
1. Welk percentage van uw inkomen heeft u minstens nodig?
U kunt tot 80% van uw inkomen verzekeren, met een maximum van €150.000,-. Het gaat dan om het gemiddelde van uw inkomen over de afgelopen 3 jaar. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger uw maandelijkse premie. Bepaal dus wat blijvende uitgaven zijn, ook als u arbeidsongeschikt raakt.
2. Hoe lang kunt u met eigen geld vooruit?
Veel zzp’ers en ondernemers hebben zelf een financiële buffer opgebouwd. Als u zelf geld opzij heeft gezet kunt u kiezen voor een eigen risicoperiode tussen 1 maand en 24 maanden. Dit scheelt weer in uw premie.
3. Wanneer gaat u met pensioen?
U verzekert uw inkomen tot een bepaalde eindleeftijd. Dat kan 67 jaar zijn (de wettige pensioenleeftijd), maar ook een stuk eerder. Verwacht u bijvoorbeeld al op uw 60e uw schaapjes op het droge te hebben? Of heeft u aan 5 jaar uitkering genoeg? Kies dan voor een AOV die korter loopt.

U ziet direct een indicatie van uw AOV-premie. Let wel: uw uiteindelijke premie kan lager of hoger uitvallen.
Bereken uw premie

Als u zich goed heeft ingelezen en u geen ingewikkelde wensen heeft, kunt u prima zelf uw AOV samenstellen en online een offerte aanvragen. U bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt en de mogelijke gevolgen hiervan. Omdat dit een grote eigen verantwoordelijkheid is, vragen we u om een 'kennis- en ervaringstoets' te maken. Wij zijn wettelijk verplicht om deze toets af te nemen. In deze toets beantwoordt u een aantal vragen over uw ervaring met het afsluiten van financiële producten. We toetsen ook uw kennis over de AOV. De toets duurt ongeveer 10 minuten.

 • Wij brengen afsluitkosten in rekening. 
  U betaalt eenmalig €149,- aan kosten voor het afsluiten van de verzekering.
Heeft u vragen over het zelf afsluiten van een AOV? U kunt ons altijd vrijblijvend bellen op (055) 579 8177. Ook kunt u een gratis oriëntatiegesprek aanvragen.
Bij de offerte sturen wij u de Voorwaarden Arbeidsongeschiktheidsverzekering (pdf) en het aanvraagformulier. Lees deze documenten goed door. Heeft u daarna nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Bent u akkoord met de voorwaarden? Stuur dan het ingevulde aanvraagformulier terug.
Wij beoordelen altijd of we u wel of niet kunnen verzekeren. Daarom hebben we een gezondheids­verklaring van u nodig. Zonder deze verklaring kunt u geen verzekering afsluiten. De gezondheids­verklaring kunt u eenvoudig digitaal invullen. Meer lezen over de gezondheids­verklaring.

Daarbij gaan wij ervan uit dat de informatie die u ons geeft juist en volledig is. Missen wij nog informatie? Dan nemen wij contact met u op. Er zijn 3 mogelijke uitkomsten:

 • Uw aanvraag is goedgekeurd: u krijgt van ons uw polis per post. U heeft altijd nog 14 dagen bedenktijd. Bent u akkoord? Dan bent u vanaf de gekozen ingangsdatum verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
 • Uw aanvraag is goedgekeurd onder voorwaarden: wij bieden u een AOV aan waarin we een clausule opnemen. Een clausule betekent dat u bij bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid niet bent verzekerd. U krijgt dan geen uitkering als u om die reden arbeidsongeschikt raakt. Ook kan het zijn dat wij alleen een kortere uitkering willen verzekeren. Als wij u een AOV met een clausule aanbieden, leggen we altijd duidelijk uit waarom we dit doen. En wat de gevolgen zijn. U kunt dan zelf nog bepalen of u de verzekering wel of niet wilt afsluiten.
 • Uw aanvraag is niet goedgekeurd: u kunt geen AOV bij ons afsluiten. Misschien kunt u wel een Vangnet AOV afsluiten. Neemt u contact met ons op voor meer informatie.

Premie berekenen

De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hangt af van een aantal factoren zoals leeftijd, inkomen en beroep. Binnen een AOV zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de eigenrisicoperiode en de uitkeringsduur. In de volgende stappen stellen we u een aantal vragen hierover, zodat de premie indicatie kan worden berekend. Let op: het is een indicatie, de werkelijke premie kan afwijken.

AOV Compleet

Betekent zelfstandig voor u zelf aan de knoppen zitten? Met onze AOV Compleet bepaalt u helemaal zelf hoe uw AOV eruit ziet. De AOV loopt tot de eindleeftijd die u kan kiezen bij uw beroep. En afsluiten? Dat doet u natuurlijk helemaal zelf.

AOV Kort & Krachtig

Hoeft u niet alles af te dekken? Maar vindt u financiële zekerheid toch wel prettig? Dan is een Kort & Krachtig AOV misschien iets voor u. Bij arbeidsongeschiktheid krijgt u een uitkering voor een periode van 3, 4 of 5 jaar.

Meer informatie of online afsluiten

AOV-orientatiegesprek

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Neem vrijblijvend contact met onze AOV specialisten op en bespreek de mogelijkheden voor een AOV.

AOV-zelfsamenstellen

Stel zelf uw AOV samen

Heeft u voldoende kennis om zelf de belangrijkste keuzes te maken? Dan kunt u online uw AOV aanvragen.

AOV survivalgids

AOV survivalgids

Voor als u verrassende feiten wilt kunnen onderscheiden van fabels. En als u wilt weten waarom collega-ondernemers blij zijn met hun AOV… Vraag dan de AOV Survivalgids aan.

Veelgestelde vragen

Een AOV is nu niet verplicht voor zelfstandigen. Er is in het principeakkoord pensioenstelsel zzp hierover wel iets afgesproken. In dit akkoord staat dat zelfstandigen wettelijk verplicht worden om zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Inhoudelijk is er nog niks uitgewerkt. Daar gaan de sociale partners en ZZP organisaties komend jaar mee aan de slag. Het kan nog wel een tijd duren voordat duidelijk is wat het pensioenakkoord AOV ZZP precies voor zzp’ers betekent. Zolang dit niet uitgewerkt is, is een AOV niet verplicht voor zzp’ers. Maar er kan u nu al iets overkomen waardoor u een paar maanden of veel langer niet meer kunt werken. Daarom is het slim om nu al iets te regelen. Als de nieuwe regeling er is kunt u uw oplossing aanpassen op de nieuwe situatie. Onze AOV-specialisten helpen u daar graag bij. 
U kunt een AOV opzeggen of oversluiten. Het hangt per verzekeraar af wat de voorwaarden zijn. Bij Centraal Beheer kunt u de verzekering op ieder moment opzeggen. U heeft daarbij een opzegtermijn van 1 maand. Ook kunt u 1x per jaar het verzekerd bedrag met maximaal 10% meer of minder aanpassen zónder een nieuwe gezondheidsverklaring.
Ja. Hoeveel? Dat hangt af van uw inkomen. Over de uitkering betaalt u wel belasting. Meer weten?
Het klinkt gek, maar als u zwanger bent, bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een uitkering als u minstens 1 jaar een AOV hebt.
Gemiddeld 1,56 euro bruto per gewerkt uur. Daarvoor heeft u als ondernemer zekerheid. Meer weten?
Uw beroep. Kunt u uw eigen beroep niet meer uitoefenen, dan krijgt u uitbetaald. Simpel. Meer weten?
Heeft u voldoende kennis om zelf de belangrijkste keuzes te maken? Dan kunt u online uw AOV aanvragen. U kunt altijd bellen met (055) 579 8177 als u ergens niet uitkomt.