Is een arbeidsongeschiktheids-verzekering zzp iets voor u?

Oplossingen voor arbeidsongeschiktheid als zzp’er

Ontbijt op, jas aan en gaan. Laptop niet vergeten. Hé, klant belt. Toch even opnemen. U rent de trap af, maar zoonlief roept. Niet. Nu! Zag u bijna dat autootje niet… Oei! Wat heeft u geregeld voor als u toch zo’n uitglijder maakt? Wij helpen u met het vinden van de financiële oplossing bij arbeidsongeschiktheid.

Zzp AOV Centraal Beheer Zakelijk

In 2 stappen ziet u welke financiële oplossing bij u past

Ruim 40% heeft helemaal niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid blijkt uit onderzoek van CBS. En dat terwijl u als zzp’er zelf moet zorgen voor een financieel vangnet. Wij helpen u met het vinden van een financiële oplossing bij arbeidsongeschiktheid. Bekijk wat u nodig heeft en bepaal zelf welke oplossing bij u past. U zit bij ons zelf aan de knoppen.
Bereken uw oplossing

Feiten en fabels over arbeidsongeschiktheid 

Veelgestelde vragen van zzp’ers over arbeidsongeschiktheid 

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe vol uw spaarpot is. Het is altijd een goed idee om een buffer op te bouwen door te sparen of te beleggen. En dit geld dan ook niet te gebruiken voor andere zaken. Maar de vraag is dan wel: hoeveel spaargeld wilt u opeten als u ziek wordt? Bij arbeidsongeschiktheid verdient u geen geld, maar er gaat wel geld uit. Dan kan het snel gaan. Heeft u genoeg spaargeld om een langdurige ziekte op te vangen? Bereken uw oplossing
Samen staat u sterk. Dat is de gedachte achter een broodfonds van de Broodfondsmakers, waar u samen met maximaal 50 zzp’ers elke maand een bedrag inlegt. Eigenlijk bouwt u samen een buffer op. Wordt u ziek? Dan kunt u tot 2 jaar steunen op het broodfonds. Hetzelfde geldt voor de andere zzp’ers. Het is dus best belangrijk dat u de anderen kent, bijvoorbeeld vanuit uw werkgebied of uw woonplaats. Wist u dat u een broodfonds ook kunt combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Kortdurende arbeidsongeschiktheid wordt dan gedekt via een broodfonds en langere arbeidsongeschiktheid door de AOV.

Bent u zelfstandige (ondernemer, zzp’er, beroepsbeoefenaar, DGA of meewerkend echtgenoot)? Dan wordt u binnenkort verplicht om u zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is vorig jaar afgesproken in het principeakkoord pensioenstelsel zzp. Op dinsdag 3 maart heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) haar advies voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Hieronder leest u meer informatie hierover.

Wat houdt het advies in?

  • Een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
  • De premie is maximaal € 220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en het UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dat betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog uit zou kunnen voeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • De wachttijd (dat is uw eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
  • Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
  • De nieuwe verzekering gaat naar verwachting pas in 2024 in.
Het gaat nu nog om een advies
Op basis van wat we nu weten, gaat het nog om een advies. Er is nog géén akkoord bereikt binnen de Tweede Kamer. Het doel van minister Koolmees is om voor de zomer met een eigen voorstel te komen. Er kan u nu al iets overkomen waardoor u een paar maanden of veel langer niet meer kunt werken. U kunt uw AOV direct zelf regelen. Als de nieuwe regeling er is kunt u uw oplossing aanpassen op de nieuwe situatie. Heeft u vragen hierover? Onze AOV-specialisten helpen u graag.

Niets geregeld? Dan heeft u alleen recht op een bijstandsuitkering. Maar eerst moet u uw buffer opmaken. Terwijl u die misschien wel voor iets anders had gereserveerd. De hoogte van een bijstandsuitkering is afhankelijk van bepaalde normbedragen en van uw inkomsten, zoals bijvoorbeeld uw eigen vermogen. De bijstandsuitkering vult uw inkomsten aan tot uw normbedrag. 
Alleen als startende zzp’er kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij UWV afsluiten. U moet uzelf dan aanmelden binnen 13 weken na uw laatste werkdag in loondienst. Aanmelden? Wees dan op tijd. Vaak komen zzp’ers te laat achter de mogelijkheid om zich via UWV te verzekeren. Bent u geen starter meer of bent u te laat? Ontdek dan welke financiële oplossing bij u past. Bereken uw oplossing.

Staat uw vraag over arbeidsongeschiktheid er niet tussen?

Stel uw vraag gerust aan onze AOV-specialisten. 
Gratis oriëntatiegesprek

Zo regelen zij het

Als zzp’er staat u er niet alleen voor. U leert van de ervaring van anderen. Hoe zorgen andere zzp'ers ervoor dat ze ook na een val van de trap een inkomen hebben?

‘Wat kan er nou eigenlijk gebeuren?’ 

Ook in een rolstoel kan Fabienne haar werk uitoefenen, gelooft ze. Daarom heeft ze bewust geen AOV afgesloten. ‘Ondernemen is risico nemen. Ik weet ook wel dat hier een risicootje aan kleeft, maar dat hoort ook wel bij mijn karakter.’

‘De kosten ook nog eens aftrekbaar’

Maarten vindt de kosten geen reden om geen AOV te nemen. ‘Als mij iets overkomt, een ernstig ongeluk of ziekte bijvoorbeeld, heeft dat onmiddellijk verregaande gevolgen voor onze financiën. Ik kies voor zekerheid. Zó belangrijk.’

‘Ik dacht: dat overkomt mij niet. Wel dus!’ 

Mathilde dacht nooit dat het zover zou komen: arbeidsongeschikt. Ineens moest ze een lening afsluiten. ‘Over je gezondheid heb je niet zo veel te zeggen. Wees u bewust van alle risico's die bij ondernemen komen kijken en speel daarop in.’

Zzp AOV Centraal Beheer Zakelijk