Een AOV is niet verplicht. Nog niet. Over een paar jaar bent u als zelfstandige (ondernemer, zzp’er, beroepsbeoefenaar, directeur, grootaandeelhouder of meewerkend echtgenoot) namelijk wél verplicht om u te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit wordt aangepast in de wet. Hieronder leest u het laatste nieuws over de verplichte AOV voor zzp'ers.
Update 28 januari 2022
Hoe gaat de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vorm geven aan de verplichte AOV?
Het coalitieakkoord zegt hierover: "Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen. Hiermee houden we rekening met de randvoorwaarden uit het pensioenakkoord." Het lijkt er op dat het nieuwe kabinet verder gaat zoals het vorige kabinet. Wel valt op dat hier wordt gesproken over 'alle zelfstandigen'. Eerder werd vooral gesproken over zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).
Het vorige kabinet baseerde zich ook op het pensioenakkoord
De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ), met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. Op 26 maart 2021 stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer. Omdat het voorstel van de Stichting moeilijk uitvoerbaar is. De minister wil wel kijken naar wat wel mogelijk is. Achter de schermen gaat het overleg daarover door. De nieuwe minister van SZW (Karin van Gennip) gaat aan de slag met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.
Wat houdt het voorgestelde plan in?
-
Een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand (huidige minimumloon).
-
De premie is maximaal € 220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
-
De Belastingdienst int de premie en het UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
-
Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dat betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog uit zou kunnen voeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
-
De wachttijd (dat is uw eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
-
Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
Het is slim om nu al uw AOV te regelen
Op basis wat we nu weten, duurt het nog een paar jaar voordat u zich verplicht moet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Er kan u nu al iets overkomen waardoor u een paar maanden of veel langer niet meer kunt werken. U kunt uw AOV direct zelf regelen. Als de nieuwe regeling er is kunt u uw oplossing aanpassen op de nieuwe situatie. Heeft u vragen hierover? Onze AOV-specialisten helpen u graag.