Collectieve AOV - Centraal Beheer

Collectieve Arbeids­ongeschiktheidsverzekering 

Verzeker u en uw partners van inkomen met een Collectieve AOV bij arbeidsongeschiktheid

 • 1 rechtspersoon sluit de verzekering voor alle deelnemers af
 • Deelname laagdrempelig en flexibel
 • Ondersteuning en hulp bij preventie en re-integratie

Wat is een Collectieve Arbeidsongeschiktheids­verzekering?

Samen met uw partners of medeondernemers bent u verantwoordelijk voor de organisatie. Maar wat als 1 van u door een ongeval niet meer kan werken? Of als uw partner langdurig ziek wordt? In zulke situaties zorgt de Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een financieel vangnet. En heeft iedereen zekerheid over de continuïteit van het collectief.

Alles wat u moet weten over onze Collectieve AOV

 • Uw collectief sluit de verzekering af en u bent premiebetaler.
 • Iedere deelnemer is zelf begunstigde bij arbeidsongeschiktheid. Hoe hoog dat inkomen is, hangt af van voor hoeveel procent de deelnemer arbeidsongeschikt is.
 • Een verzekerd bedrag van maximaal 90% van het gemiddelde jaarinkomen van de deelnemer tot € 300.000.
 • Er geldt een optierecht om het verzekerd bedrag elk kalenderjaar met maximaal 15% te verhogen, zonder medische waarborgen.
 • Per Collectieve AOV kiest u maximaal 2 eindleeftijden en 2 eigenrisicoperiodes, bij een minimum van 20 deelnemers. Iedere deelnemer kiest vervolgens welke variant hij wil.
 • Een Collectieve AOV is al mogelijk vanaf 3 deelnemers.

Verzekerd met onze Collectieve AOV

Wel verzekerd

 • Als een deelnemer arbeidsongeschikt raakt kijken we alleen naar het eigen beroep.
 • Alle medische oorzaken.
 • Arbeidsongeschiktheid door ongelukken op het werk, buiten het werk of tijdens het sporten.
 • Arbeidsongeschiktheid door ziekte en bij psychische klachten.
 • Een deelnemer staat er niet alleen voor bij arbeidsongeschiktheid. Onze arbeidsdeskundigen, bedrijfskundigen en andere specialisten helpen met het herstel.
 • Actieve ondersteuning voor individuele deelnemers met onze preventiediensten.

Niet verzekerd

 • Arbeidsongeschiktheid door opzet of grove schuld.
 • Medische oorzaak die bij het aangaan van de verzekering is uitgesloten.
 • Minder dan 25% arbeidsongeschikt.
 • Wanneer de oorzaak niet onder een erkende medische diagnose kan worden ondergebracht.
 • Zwangerschapsuitkering.

In 5 stappen uw Collectieve AOV afsluiten

Wilt u meer informatie over de Collectieve AOV? Of bent u benieuwd welke mogelijkheden er voor uw collectief zijn? Onze AOV-specialisten bespreken graag met u de opties.

U stelt samen met de AOV-specialist de ideale dekking van de Collectieve AOV vast. De keuzes en dekkingskenmerken zijn gebaseerd op de financiële behoefte en situatie van de individuele deelnemers. De premie is afhankelijk van:

 • Het verzekerd bedrag. Dit is de uitkering die de deelnemer maandelijks ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. U kunt maximaal 90% van het jaarinkomen verzekeren.
 • De eigenrisicoperiode. Dit is de periode waarin de deelnemer nog geen uitkering krijgt. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. U kunt kiezen uit 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Op contractniveau heeft u de keuze uit maximaal 2 eigenrisicoperiodes. Kiest u voor 2 eigenrisicoperiodes? Dan maakt iedere deelnemer daaruit zijn eigen keuze.
 • Lengte van de uitkering. Een deelnemer krijgt bij arbeidsongeschiktheid een uitkering tot de gekozen eindleeftijd. De opties zijn 60, 62, 63, 65, 67 of 68 jaar. Ook kunt u kiezen voor een Collectieve AOV met een korte uitkeringsduur. Op contractniveau kiest u uit maximaal 2 eindleeftijden. Kiest u voor 2 eindleeftijden? Dan maakt iedere deelnemer daaruit zijn eigen keuze.

Benieuwd welke dekking het beste past bij u en het collectief? 

Doe de test
1 rechtspersoon sluit de verzekering namens iedereen af. De verzekeringnemer is verantwoordelijk voor de keuzes die gemaakt worden en de mogelijke gevolgen hiervan. Omdat dit een grote eigen verantwoordelijkheid is, vragen we u om een ‘kennis- en ervaringstoets’ te maken. De toets duurt ongeveer 15 minuten.
Bij de aanvraag van een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering vragen we alle deelnemers om een gezondheidsverklaring in te vullen. In de gezondheidsverklaring vragen we naar de medische geschiedenis. Hiermee krijgen we een beeld van de gezondheid van de deelnemers. Een medisch adviseur beoordeelt vervolgens op basis van de gezondheidsverklaring hoe de dekking van de individuele deelnemer aan de Collectieve AOV eruit ziet. Dit is een advies aan ons over de acceptatie van uw aanvraag. De medische beoordeling vindt vaak plaats tijdens het beoordelen van de complete aanvraag in stap 5.
Bij het beoordelen van uw aanvraag zijn er zijn 3 mogelijke uitkomsten:
 1. De verzekeringnemer krijgt de polis per post. De individuele deelnemers krijgen een deelnamebewijs. U heeft altijd nog 14 dagen bedenktijd. Gaat een deelnemer akkoord? Dan is hij verzekerd volgens de voorwaarden van het collectieve contract.
 2. Wij bieden een deelnemer een AOV aan waarin we beperkende voorwaarden opnemen. Als wij de deelnemer een AOV met beperkende voorwaarden aanbieden, leggen we altijd duidelijk uit waarom we dit doen. En wat de gevolgen zijn. De deelnemer kan dan zelf nog bepalen of hij wel of niet aan de Collectieve AOV wil deelnemen.
 3. Wij accepteren uw aanvraag niet. U kunt dan geen Collectieve AOV bij ons afsluiten. Als dit het geval is laten we dit zo snel mogelijk weten. Ook leggen we uit waarom we uw aanvraag niet kunnen accepteren.
Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden voor een Collectieve Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verschillen tussen de individuele AOV en Collectieve AOV

Collectieve AOV Individuele AOV
Medische beoordeling Flexibele medische acceptatie met vaak een korte gezondheidsverklaring Volledige digitale gezondheidsverklaring
Afsluitkosten Geen € 99,-
Maximaal verzekerd bedrag € 300.000,- per deelnemer € 250.000,- 
Keuze in dekkingskenmerken Maximaal 2 eindleeftijden en 2 eigenrisicoperiodes per polis Individuele keuze in dekkingskenmerken

Veelgestelde vragen

Ja, wij bieden verschillende preventiediensten aan. Aangeboden door onafhankelijke organisaties die gespecialiseerd zijn in preventie en re-integratie. Bekijk onze preventiepagina voor meer informatie.
Alleen de verzekeringnemer krijgt een polis. De deelnemers krijgen een deelnamebewijs.
Ja, maar alleen als de deelnemer zelf een premie heeft betaald. Dus niet als de collectieve premie wordt betaald uit de winst van het collectief.
Wij sturen 1 factuur naar de verzekeringnemer/het bedrijf. Bij de factuur zit ook een premieoverzicht per deelnemer. Door mogelijke verschillen in verzekerde bedragen kan de premie per deelnemer verschillen.
In het 1e jaar betaalt u de volledige premie. Als een deelnemer langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt is en een uitkering van ons ontvangt betaalt u minder premie. De premiekorting is gelijk aan het uitkeringspercentage.

Er zijn 2 mogelijkheden:

De deelnemer: standaard betalen wij de uitkering bij arbeidsongeschiktheid rechtstreeks aan de deelnemers. De arbeidsongeschikte deelnemer is dan de uitkeringsgerechtigde.

De verzekeringnemer: wij betalen de uitkering aan de verzekeringnemer (BV/NV), wanneer dit contractueel is afgesproken. Dan is de BV/NV de begunstigde.

Wij snappen dat ondernemers maar 1 doel hebben: ondernemen. En als dat niet meer gaat? Ook dan staan wij voor u klaar. Met specialisten die u en uw deelnemers verder helpen en preventiediensten. En re-integratiediensten waar de deelnemers zelf en op ieder gewenst moment gebruik van kunnen maken. Ook kunnen de deelnemers onbeperkt en kosteloos onze experts van HANDS en de ondernemersadvieslijn bellen.