Verzuimverzekering

U zorgt voor uw medewerkers, wij zorgen voor u

Met een ziekteverzuimverzekering of verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting van uw zieke medewerkers. U bent vanuit de wet verplicht om uw zieke medewerkers 2 jaar lang een groot deel van het loon door te betalen. Daarom noemen we deze verzekering ook wel een loondoorbetalingsverzekering.
 • Stel zelf uw verzekering samen
 • Preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie optioneel verzekerd
 • 1 aanspreekpunt voor verzuimbegeleiding
Of bel ons op (055) 579 8197

Coronamaatregelen

Door ontwikkelingen rond het coronavirus kunt u tijdelijk een aantal van onze verzekeringen niet meer, of alleen met een aangepaste dekking afsluiten. Meer weten? Bel ons gerust. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Wat is verzuim?

Verzuim, iedere werkgever heeft er weleens mee te maken. Maar wat is verzuim precies? Welke soorten verzuim zijn er? En wat is het verschil tussen wit, zwart en grijs verzuim? Hieronder leggen wij het voor u uit. 

Een griepje, een migraineaanval of een luchtweginfectie; het kan iedereen overkomen. De medewerker is hierdoor een dag of een paar dagen niet aanwezig op het werk. Dit noemen we kortdurend verzuim

Wanneer uw medewerker zes weken of langer uitvalt, is er sprake van langdurig ziekteverzuim. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. U als werkgever krijgt dan te maken met de Wet verbetering poortwachter. Met als doel: uw zieke medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk krijgen. De Wet verbetering poortwachter verlangt van u en uw zieke medewerker dat u samen kijkt naar de situatie, naar oplossingen en naar het re-integratietraject. Al vanaf de 1e ziektedag hebben u en uw medewerker verschillende verplichtingen. Lees hier meer over uw verplichtingen bij langdurig verzuim
Kortdurend ziekteverzuim kan echter ook andere oorzaken hebben dan een griepje of migraineaanval. Bijvoorbeeld door werkstress, een slechte conditie, privéproblemen of een conflict op het werk. Het risico bestaat dat een medewerker zich vaker voor een korte periode ziek zal melden. Dit noemen we frequent kortdurend ziekteverzuim. Het is verstandig om hierover in gesprek te gaan met uw medewerker. En te achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn. Soms kan een kleine aanpassing in het werk al veel oplossen.

Ziekteverzuim is in te delen in verschillende kleuren verzuim. Zo hebben we wit verzuim, zwart verzuim, grijs verzuim én roze verzuim. 

Bij wit verzuim is uw medewerker echt ziek
Uw medewerker heeft een geldige reden om niet te werken. Hij is echt ziek. En niet in staat om zijn werkzaamheden uit te voeren. 

Bij zwart verzuim is uw medewerker niet ziek
Uw medewerker meldt zich onterecht ziek. Bijvoorbeeld om voor een ziek kind te zorgen. Hij is gewoon in staat om zijn werkzaamheden uit te voeren. 

Bij grijs verzuim voelt uw medewerker zich ziek, maar hij kan eigenlijk wel werken
Uw medewerker meldt zich ziek, maar de reden is twijfelachtig. Hij is bijvoorbeeld licht verkouden. Eigenlijk kan hij zijn werkzaamheden wel uit voeren. Vaak is de aanleiding tot ziekmelding wel legitiem, bijvoorbeeld een griep of verkoudheid. Maar de duur van het verzuim niet. Iemand is op donderdag hersteld, maar meldt zich pas op maandag weer beter. Een groot deel van het ziekteverzuim valt onder grijs verzuim. 

Roze verzuim: bestaat dat? 
Roze verzuim houdt in dat de medewerker echt ziek is, maar toch komt werken. Dit wordt ook wel presenteïsme genoemd. Dit lijkt loyaal maar heeft vaak negatieve gevolgen. Er bestaat een kans dat de zieke medewerker - bij een griepje bijvoorbeeld - andere medewerkers aansteekt. En bij ernstige klachten, zoals een depressie of burn-out kunnen de gevolgen nog groter zijn. Denk aan het herstel en de productiviteit ligt voor een langere periode een stuk lager. 
Goed om te weten: de bedrijfsarts bepaalt uiteindelijk of een werknemer ziek is. Niet u als werkgever.

Een zieke medewerker is vervelend. En duur. Alleen al het doorbetalen van het loon van een zieke medewerker kost gemiddeld € 245,- per dag[i]. Daarnaast maakt u ook kosten voor verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging van personeel. Een verzuimverzekering is dus handig. Maar niet verplicht. Met een verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting. Overweegt u om een verzuimverzekering af te sluiten? Vraag nu gratis het e-zine ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering’ aan. Hierin leest u alles over de financiële risico’s van verzuim. En ontdekt u welke verzuimverzekering bij uw situatie past.

* Bron: Arbobalans 2018 (TNO) 

U krijgt persoonlijke begeleiding wanneer uw medewerker ziek wordt. Met onze Ziekteverzuimverzekering:
 • helpen wij u zodat uw zieke medewerker zo snel als mogelijk weer aan het werk kan
 • heeft u 1 aanspreekpunt bij verzuimbegeleiding
 • houdt u de kosten van verzuim zo laag mogelijk
 • meldt u gemakkelijk een ziek- of herstelmelding door op het online Meldloket of via de app
 • voldoet u aan regels van de wet rondom loondoorbetaling en re-integratie
 • voorkomt u boetes van het UWV
Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Wij helpen u graag met een oplossing die goed is voor u én uw medewerkers. Met een Verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting van uw zieke medewerkers. U kunt ook arbodienst en re-integratie meeverzekeren. Maar hoe maakt u een keuze? Waar let u op bij het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering?

Bent u zelfstandig ondernemer, DGA of ZZP'er?
Wilt u ook inkomen als u niet kunt werken? Kijk eens naar onze Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wilt u uw medewerkers na 2 jaar ziekte een loonaanvulling geven?
Wilt u uw medewerkers graag een aanvulling geven bovenop hun WIA-uitkering? Kijk eens naar onze Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uw personeel.

Bent u eigenrisicodrager voor de WGA?
Wilt u het risico van de WGA verzekeren? Kijk eens naar onze WGA-Uitstapverzekering.

Uw medewerker heeft het coronavirus en kan niet werken. Of uw medewerker is niet ziek, maar zit in quarantaine en kan daardoor niet werken. Wat is wel en niet verzekerd? Lees het antwoord op de meest gestelde vragen op onze speciale pagina over het coronavirus.

Wat is wel en niet verzekerd?

Een zieke medewerker. Als werkgever krijgt u hiermee vroeg of laat te maken. Dan is het prettig te weten dat u goed verzekerd bent. U moet uw zieke medewerkers immers 2 jaar lang een groot deel van het loon doorbetalen. Met de Verzuimverzekering, ook wel ziekteverzuimverzekering genoemd, vangt u deze kosten op. Maar wij helpen u ook om verzuim goed te begeleiden. En waar mogelijk te voorkomen.

Wel Verzekerd

 • Al uw medewerkers.
 • De eerste 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte.
 • 100% vergoeding van alle behandelingen die de bedrijfsarts adviseert.
 • Preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie.

Niet Verzekerd

 • Een directeur-grootaandeelhouder (DGA).
 • Iemand die niet in een gezagsverhouding bij u werkt. Bijvoorbeeld uw partner.
 • Medewerkers die al ziek zijn als de verzekering start.
 • Ziekte die ontstaat door opzet of roekeloosheid.
Precies weten wat wel en niet is verzekerd?
Kijk in de voorwaarden van onze Verzuimverzekering

Welke verzuim­verzekering past bij u?

Stop-loss

Geschikt voor grotere bedrijven (25 tot 250 medewerkers). Met Stop-loss heeft u een eigen­risico­bedrag waarmee u onverwachte hoge kosten verzekert.

Conventioneel

Kleinere bedrijven kiezen vaak voor de variant met arbodienstverlening compleet. U kiest daarnaast zelf uw eigen risicoperiode en het dekkingspercentage.

Verzuimhulp

Met onze Verzuimdossiercheck weet u snel of uw verzuimdossier voldoet aan de Wet verbetering poortwachter.