In gesprek met je medewerkers over verzuim

5 tips om kort verzuim te verlagen

Iedereen heeft af en toe een periode dat het minder lekker gaat. Denk aan het hebben van een verkoudheid, maar ook aan een periode van stress. Dit kan iedereen overkomen en is heel normaal. Dat geldt ook voor uw medewerkers. Gelukkig kunt u als werkgever dingen doen om kort verzuim te verlagen.
6 dec 2023 4 minuten

Wat is kort verzuim?

Is uw medewerker 7 dagen of minder ziek? Dan spreken we van kort verzuim. Kort verzuim is het meest voorkomende verzuim onder medewerkers. En ondanks dat kort verzuim klinkt als een kleine kostenpost, kan dit nog steeds snel oplopen.

Onze verzuim expert Tessa Reuvekamp legt uit dat een uitgevallen medewerker u per dag ruim €270,- kan kosten. Dit is berekend met onze verzuimkosten tool op basis van €40.000,- bruto-inkomen per jaar, 100% doorbetaling en benodigde vervanging. Zie onderstaande berekening als voorbeeld van dagelijkse verzuimkosten.

Voorbeeldberekening van dagelijkse verzuimkosten

Loondoorbetaling: €109,-

Werkgeverslasten: €22,-

Verzuimbegeleiding en arbodienst: €7,-

Vervanging medewerker (niet verzekerd bij verzuimverzekering): €132,-

Dagelijkse verzuimkosten: €270,-

Bereken wat verzuim u kan kosten

Van kort verzuim naar lang verzuim

Als werkgever kost elke dag dat uw medewerker ziek is u geld. Daarnaast blijkt vaak dat er bij medewerkers die zich vaak ziekmelden, ook een grotere kans is op langdurig verzuim. De grootste oorzaak van langdurig verzuim is psychisch verzuim. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een burn-out. Het terugdringen van kort ziekteverzuim draagt dus bij aan het voorkomen van lang verzuim. En het bespaart de rest van uw medewerkers de extra werkdruk die er kan ontstaan.

Met deze tips kunt u kort verzuim verlagen

Gezonde medewerkers die werken in een prettige werkomgeving zijn productiever en minder vaak ziek.

Als werkgever kunt u op verschillende manieren werken aan verzuimpreventie: 

  • U kunt een preventiemedewerker aanwijzen. Deze houdt zich bezig met het verbeteren van de werkomgeving. Zowel op het gebied van veiligheid als werkplezier.
  • Werk aan een flexibele werkomgeving waarin thuiswerken en het zelf indelen van uren mogelijk is.
  • Moedig lichamelijk inspanning en een gezonde levensstijl aan. Gezonde medewerkers vallen minder vaak uit. Een werkomgeving die ervoor zorgt dat medewerkers af en toe bewegen en een gezond aanbod in de kantine draagt zo ook bij aan het voorkomen van verzuim.

Tip: Met de gratis online cursus voor preventiemedewerkers kunt u uw medewerker in een uur tijd voorzien van alle benodigde informatie.

Weet u hoe vaak medewerkers zich ziekmelden door het jaar heen? Met inzicht in het verzuim onder uw medewerkers, heeft u beter inzicht in de kosten. Wanneer medewerkers zich vaak ziekmelden, kunt u ook nadenken om te werken aan een betere verzuimdrempel.

Laten uw medewerkers via WhatsApp weten dat ze ziek zijn? Of moeten ze bellen? Een kleine wijziging van WhatsApp naar een telefoongesprek kan als kleine drempel al zorgen voor een afname in het aantal ziekmeldingen.

Blijkt het dat een medewerker zich in korte tijd vaak ziekmeldt? Dan kunt u hier een open gesprek over aan gaan. Zo kunt u achterhalen of er misschien iets speelt op de achtergrond. Denk aan een te hoge werkdruk. Of een ziek kind.

In sommige gevallen blijkt dat een medewerker zich vaker ziekmeldt, omdat hij niet helemaal op zijn plek zit binnen de organisatie. Een lagere productiviteit en afnemende motivatie zijn vaak de gevolgen. Het helpt dan om samen met de medewerker na te denken over een aangepast takenpakket. Of eventueel een andere functie. Het geeft u flexibiliteit en de medewerker een betere werkplek. En u verlaagt zo de kans op kort en mogelijk zelfs lang verzuim.
Een ziekmelding van een medewerker komt vaak onverwachts. Toch wilt u er als werkgever niet door overvallen worden. Want naast dat uitval door ziekte erg vervelend is, komt het vaak ook slecht uit. Zorg daarom voor een verzuimprotocol waarin alle stappen staan hoe u om moet gaan met een zieke medewerker. Dat scheelt u aanzienlijk in tijd.

Volg de gratis online cursus voor preventiemedewerkers

Wilt u aan de slag met verzuimpreventie? Zet gelijk de volgende stap met de gratis online cursus voor preventiemedewerkers. Het duurt slechts een uur.
Tessa Reuvekamp - Verzuimspecialist
Met de kennis van Tessa Reuvekamp
Verzuimspecialist

Al een tijdje ben ik werkzaam bij Centraal Beheer. Daar doe ik wat ik het liefste doe: ondernemers verder helpen met al hun vragen rondom verzuim. Van preventie tot een passende verzekering.