Man op groene stoel praat met vrouw

Zzp verzekeringen

Alle verzekeringen voor u als zzp'er op een rij

Veelgestelde vragen

Dat verschilt per type onderneming. Breng eerst uw bedrijfsrisico’s in kaart. U kunt dan vervolgens kijken welke maatregelen nodig zijn. Kunt u een bedrijfsrisico zelf dragen of voorkomen bijvoorbeeld? Of wilt u een bedrijfsrisico overdragen? Met een verzekering draagt u een bedrijfsrisico over. Zo kunt u altijd door met ondernemen, ook als het even tegenzit. Dit zijn de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers:

Goed om te weten: een privé aansprakelijkheidsverzekering dekt geen zakelijke schade. Schade aan een ander of aan spullen van anderen tijdens werktijd verzekert u met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.
Tip: Wilt u precies weten welke verzekeringen u als zzp'er nodig heeft voor uw bedrijf? Doe dan onze test. Na het beantwoorden van een paar vragen, zetten wij de belangrijkste verzekeringen voor uw bedrijf op een rij.

1. Zakelijke autoverzekering

Een zakelijke autoverzekering is verplicht als u een bedrijfsauto heeft. Op de pagina Zakelijke autoverzekering voor zzp'ers leggen we uit wanneer u als zzp'er een zakelijke of privé-autoverzekering nodig heeft.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In sommige gevallen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verplicht. Notarissen, architecten en financieel adviseurs zijn wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Daarnaast eisen steeds meer opdrachtgevers dat ondernemers een BAV afsluiten. Alleen met een verzekeringsbewijs kunt u bij de klant aan de slag. Lees meer over de BAV voor zzp’ers.
Goed om te weten: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Een ongelukje is zo gemaakt. Met een (hoge) schadeclaim als gevolg. Een risico voor iedere ondernemer. Met een AVB verzekert u dit risico. Lees meer over de AVB voor zzp’ers.

3. Verplichte AOV voor zzp

Update: juli 2023. Op dit moment is de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (nog) niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar is het wettelijk verplicht om een AOV te hebben. Lees meer over de verplichte aov voor zzp.

Dat verschilt per onderneming. En per verzekering. De kosten voor een zzp verzekering hangen over het algemeen van de volgende factoren af:

  • Uw beroep of uw bedrijfsactiviteit
  • De hoogte van uw omzet
  • De dekking die u kiest
  • De waarde van uw spullen
  • Het wel of niet hebben van een eigen pand
  • Het wel of niet hebben van een bedrijfsauto
  • De hoogte van het verzekerde bedrag