Verschil tussen bedrijfs­aansprakelijkheid en beroeps­aansprakelijkheid

De 4 belangrijkste verschillen op een rij

Voor ondernemers is het belangrijk om de verschillen tussen bedrijfs- en beroeps­aansprakelijkheid te begrijpen. Wij zetten deze verschillen voor u op een rij. Krijg in 3 eenvoudige stappen inzicht in welke verzekering bij uw situatie past.

Bedrijfs­aansprakelijkheid gaat om schade die veroorzaakt is bij anderen

De schade is dan veroorzaakt door u, uw medewerkers, uw producten of uw diensten. Zijn er spullen kapot dan gaat het om materiële schade. Loopt er iemand door uw toedoen een blessure of verwonding op, dan gaat het om letselschade.

Beroeps­aansprakelijkheid gaat over schade die veroorzaakt is bij een beroepsfout

Bij beroepsaansprakelijkheid maakt u een beroepsfout waardoor schade ontstaat. Deze vorm van aansprakelijkheid heeft altijd direct met uw beroep te maken en gaat om financiële schade, ook wel vermogensschade genoemd.

Wie loopt een risico op bedrijfs- of beroeps­aansprakelijkheid? 

Alle ondernemers lopen het risico op bedrijfs­aansprakelijkheid. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Hoe groot het risico is, verschilt per branche en per bedrijf. Beroeps­aansprakelijkheid is een risico voor ondernemers die een beroep hebben waarbij het gaat om adviseren, denken en berekenen. Denk aan adviseurs, architecten, ingenieurs en boekhouders. Zij lopen het risico om financiële schade te veroorzaken door een beroepsfout.

De verschillen tussen bedrijfs­aansprakelijkheid en beroeps­aansprakelijkheid in de praktijk

Dit verzekert u onder andere met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) en een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV).

Verschil 1

Hoe ontstaat de schade?

Bedrijfs­aansprakelijkheid:

De schade is door u, uw medewerkers, uw bedrijf, uw product of uw diensten veroorzaakt aan anderen.  Uw medewerker laat bijvoorbeeld tijdens het werk gereedschap op de voet van de klant vallen met letsel tot gevolg.

Beroepsaansprakelijkheid:

De schade heeft direct met uw beroep te maken. U stelt als fysiotherapeut bijvoorbeeld een behandelplan op voor een cliënt. U houdt hierbij niet voldoende rekening met de leeftijd van de klant. Het behandelplan slaat niet aan en de revalidatie duurt langer dan verwacht. De cliënt stelt u aansprakelijk voor de gemiste inkomsten.

Verschil 2

Welk soort schade?

Bedrijfs­aansprakelijkheid:

Er is sprake van schade aan spullen of schade aan personen. U bent bijvoorbeeld ingehuurd om de catering te verzorgen. U zet de vlam van uw warmtebak te hoog waardoor er brand ontstaat.

Beroepsaansprakelijkheid:

U heeft bijvoorbeeld als architect een verkeerde berekening gemaakt voor een verbouwing, waardoor de verkeerde muur wordt gesloopt. Hierdoor komt de bouw stil te liggen. Uw klant stelt u aansprakelijk voor de kosten om het gebouw aan te passen.

Verschil 3

Welk soort beroep veroorzaakt de schade?

Bedrijfs­aansprakelijkheid:

Deze is er voor alle ondernemers. Een ongeluk tijdens het werk, zoals bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van een klant, kan iedereen overkomen.

Beroeps­aansprakelijkheid:

Deze is er voor ondernemers die een beroep hebben waar fouten gemaakt kunnen worden bij bijvoorbeeld berekeningen en advies.  Financiële schade als gevolg van een foutieve berekening kan gebeuren bij  bijvoorbeeld adviseurs, advocaten, boekhouders, makelaars, architecten en ingenieurs.

Verschil 4

Is de schade te voorkomen?

Bedrijfs­aansprakelijkheid:

Werk voorzichtig en blijf opletten. Verder zijn er geen algemene tips om deze schade te voorkomen. Daarvoor verschilt het per bedrijf en per branche teveel van elkaar.

Beroeps­aansprakelijkheid:

Hierbij is het mogelijk om het risico op beroeps­schade te verkleinen. Want hoe professioneler en hoe meer deskundigheid, ervaring en vakkennis u als ondernemer heeft, hoe kleiner de kans op fouten, en dus schades die onder de beroeps­aansprakelijkheid vallen.

Illustratie voorbeelden aansprakelijkheid

Uw aansprakelijk­heids­risico’s verzekeren

U heeft nu een idee van de verschillen tussen beroeps­aansprakelijk­heid en bedrijfs­aansprakelijkheid. Niet elke ondernemer loopt het risico om beroeps­aansprakelijk gesteld te worden. Het is daarom mogelijk om binnen onze Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beroeps­aansprakelijk­heid extra mee te verzekeren. U kunt de Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering niet los afsluiten.

Beroeps­aansprakelijksheid­verzekering (BAV)

  • Schade door een beroepsfout
  • Financiële schade
  • Voor adviserende ondernemers
Meer over de BAV

Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)

  • Schade aan anderen
  • Materiële schade en letselschade
  • Voor alle ondernemers
Meer over de AVB