Verduurzamen van uw VvE

Wij helpen u van inzicht tot uitvoering

 • Lagere energiekosten
 • Een gezonde en comfortabele woonomgeving
 • Een onderhouden en toekomstbestendig appartementencomplex
Specialist VvE Remco
Of bel ons op (055) 579 8115
Vanaf morgen weer van 8.00 uur tot 17.30 uur
Verduurzamen VvE

Onderhoud uw VvE én controleer uw woonlasten

Een hoge energierekening, last van tocht, kou, warmte of een slechte luchtkwaliteit in uw appartementencomplex? Daar kan wat aan gedaan worden. Maar waar te beginnen?

Als bestuurder of bewoner van een Vereniging van Eigenaren heeft u waarschijnlijk veel vragen als het gaat om duurzaam wonen. Welke maatregelen zijn interessant voor ons pand? Wat levert het op en hoe kunnen we het financieren? Centraal Beheer ondersteunt u van de eerste inzichten tot een uitgewerkt verduurzamingsplan.

Wij helpen uw VvE met:

 • Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie
 • Het regelen van subsidies en de financiering
 • Betrouwbare experts die bij elke stap voor u klaar staan 

Hoe werkt het? Verduurzamen van VvE's in 6 stappen

Stappenplan verduurzamen
 1. Oriëntatiegesprek: Wat zijn de wensen van uw VvE? Welke maatregelen heeft uw VvE al getroffen? Onze verduurzamingsexpert brengt de huidige situatie en uw wensen in kaart.
 2. Startplan: We onderzoeken de meest interessante verduurzamingsmaatregelen voor uw VvE. En werken deze uit in 3 scenario’s in een Startplan: van het nemen van de 1e stap tot een complete aanpak van meerdere verduurzamingsmaatregelen. Inclusief een indicatie van de kosten en besparingen.
 3. Detailplan: Uw VvE kiest 1 scenario uit het Startplan. Dit werken we samen met een klankbordgroep van bewoners uit in een ontwerp. We berekenen ook per appartementstype de benodigde investering, energiebesparing en verwachte woonlasten. En kijken met u mee hoe u de verduurzaming kunt betalen.
 4. Financiering: We begeleiden u bij het regelen van de financieringsaanvraag. En het contracteren van de aannemer.
 5. Realisatie: Zijn de plannen uitgewerkt, is de financiering rond en heeft de VvE akkoord gegeven? Dan is het tijd voor de renovatie. Het team van experts kijkt bij oplevering mee.
 6. Monitoring: Hoera! Vanaf nu kunt u genieten van een verduurzaamde woning. En treedt het onderhoudsplan in werking.

Benieuwd naar wat er precies gebeurt bij iedere stap? Lees dan de uitgebreide uitleg in onze VvE verduurzamen-brochure.

Gemak van Centraal Beheer

Man aan de telefoon

Maak kennis met onze partners

Bij het verduurzamen van uw VvE is samenwerking heel erg belangrijk. Daarom werken we uitsluitend samen met betrouwbare en gecertificeerde partners. We stellen ze graag aan u voor.

Inzicht in verduurzamingsopties

Inzicht in de verduurzamingsopties voor uw VvE

Welk verduurzamingsscenario past het beste bij uw VvE-complex? In het Startplan werken we 3 specifieke scenario’s voor u uit. Zo weet u wat haalbaar is voor uw pand.

Onze specialisten

Onze experts staan voor u klaar

Benieuwd of uw pand geschikt is voor een verduurzamingstraject via Centraal Beheer? Neem dan contact op met onze VvE-specialisten.

Samen aan de slag met VvE verduurzamen

Onze experts staan voor u klaar

Van de eerste inzichten tot een uitgewerkt verduurzamingsplan en realisatie. Van financiering en subsidies tot de besluitvorming van de VvE. Wij staan samen met onze partners voor u klaar. Tijdens het maken van de plannen schakelt u direct met een vast aanspreekpunt. Als VvE blijft u altijd aan het roer. U bepaalt of de volgende stap wordt gezet. Zo houdt u de maximale grip en controle op het verduurzamingstraject.

Maak het financieel mogelijk

Door slim gebruik te maken van subsidies en financieringen wordt het verduurzamen met een VvE mogelijk. Onze experts berekenen voor u de meest gunstige verduurzamingscenario’s. En nemen hierin de financierings- en subsidiemogelijkheden mee.

Subsidiering en Centraal Beheer

Om de verduurzaming van VvE’s te ondersteunen beschikt Centraal Beheer over een Europese subsidie (ELENA), gefinancierd door het Horizon 2020-programma onderzoek- en innovatieprogramma (2014-2020) van de EU. Dit is een subsidie naast de bestaande subsidies die de overheid en gemeentes bieden.

Veelgestelde vragen

Bij het verduurzamen van uw VvE is samenwerking heel erg belangrijk. Als bestuur wilt u dat alles op rolletjes loopt. Maar u bent ook afhankelijk van externe partijen. Dat begrijpen we als geen ander. Daarom werken we uitsluitend samen met betrouwbare en gecertificeerde partners. Zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Verduurzamingsadvies en begeleiding
Energetisch advies, berekeningen, ontwerp, begeleiding bij financiering tot een dynamisch onderhoudsplan. Klimaatmissie Nederland staat met specialistische kennis voor u klaar. Zij begeleiden u bij elke stap in het proces.
Wij zetten het comfortabel maken van uw woning centraal. En kijken per situatie wat de slimste verduurzamingsmogelijkheden zijn.
René Pie, directeur Klimaatmissie Nederland. 

Fabrikanten
De fabrikanten ontwikkelen de verschillende producten (warmtepompen, kozijnen, dakkappellen). En denken met u mee over de beste oplossing voor uw pand en situatie. De fabrikanten met wie wij samenwerken zijn: LG, Jaga en Saint-Gobain.

Bouw- en installatiebedrijven
De bouw- en installatiebedrijven voeren de renovatie uit en installeren de producten. We werken samen met Bloemendal en Vorm

Begin met een Startplan. In dit plan maken we 3 verduurzamingsscenario’s specifiek voor uw VvE. Hierin staan verschillende maatregelen (denk aan VvE isolatie, zonnepanelen, warmtepomp). Per scenario ontvangt u een eerste inschatting van de kosten en opbrengsten. Zo weet u of het plan financieel haalbaar is. Dit is een slimme eerste stap om de eigenaren van de appartementen in uw VvE te overtuigen. En iedereen mee te nemen in het proces. Onze VvE-experts vertellen u er graag meer over.
Woont u in een portiekwoning, beneden-/bovenwoning, galerijflat of hoogbouw? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor deze dienst. Ook als uw pand te maken heeft met achterstallig onderhoud is het verduurzamen interessant. Onze experts kijken specifiek naar de status van uw pand tijdens het oriëntatiegesprek.
Nadat u het Startplan heeft aangevraagd komt een van onze specialisten bij u langs. Hij of zij kijkt samen met u naar de wensen van uw VvE. Om een goed beeld te krijgen van de situatie en het pand hebben we de volgende documenten nodig: het MJOP (Meerjarenonderhoudsplan), de splitsingsakte, een jaarrekening tot 3 jaar terug en eventuele bouwtekeningen.
Voor het opstellen van het Startplan en het Detailplan sluit u een overeenkomst met ons. Deze plannen stellen wij samen op met onze partners. Gaat u over naar de laatste fase, het realiseren van het plan? Dan sluit u daarvoor een overeenkomst met onze partner(s). Wij staan dan voor u klaar als bemiddelaar tussen u en de partner(s).
Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er subsidies aan te vragen voor VvE’s. We nemen hierin alle mogelijke opties voor u mee. Ook kijken we bij het maken van het Detailplan met u naar de financieringsmogelijkheid via de VvE Energiebespaarlening vanuit het Nationaal Warmtefonds. En berekenen wat dit met uw maandlasten doet. Meer weten over de VvE lening? Lees dan de blog: Een VvE lening voor verduurzamen, kan dat?
Heeft u al een energie-advies (EPA) en wilt u nu verdere stappen zetten? Ook dan kunnen wij u helpen uw plannen verder te concretiseren en uit te voeren. Neem vooral contact met ons op. Dan bespreken we met u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn.
Als u bij ons het Startplan heeft afgenomen kunt u zelf bepalen of u met ons de volgende stap wilt zetten voor het uitwerken van uw gewenste scenario. U kunt ook kiezen om dit met andere partijen te doen. De door u geselecteerde aannemers en installateurs bekijken dan opnieuw uw situatie. Het kan dus zijn dat hier opnieuw kosten voor gemaakt worden.
Nee. Iedere VvE kan bij Centraal Beheer het startplan aanvragen voor de VvE. U hoeft geen klant van Centraal Beheer te zijn. We kijken samen met u of het type pand geschikt is voor verduurzaming.
De verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt bij Centraal Beheer. Het geeft niet noodzakelijk de mening van de EU weer. Zowel de Europese Investeringsbank (EIB) als de Europese Commissie (EC) zijn niet verantwoordelijk voor het gebruik van de gegeven informatie.

Plan een oriëntatiegesprek in met een VvE-expert

 • Ontdek wat Centraal Beheer voor u kan betekenen
 • Uitleg over de stappen van verduurzamen
 • Samen kijken we of er een match is