installateur zonnepanelen op dak van appartementencomplex

Zonnepanelen voor je VvE

Veel VvE's overwegen de installatie van zonnepanelen, maar twijfelen of dat financieel nog wel aantrekkelijk is. Want de salderings­regeling wordt opgeheven en steeds meer energie­maatschappijen brengen teruglever­kosten in rekening. Toch zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering voor VvE's. In dit artikel lees je waarom.

Zonnepanelen voor individueel gebruik

Bij zonnepanelen op een VvE gebouw denken bewoners vaak als eerste aan panelen voor individueel gebruik. Zo kunnen ze de opbrengsten direct terugzien op hun eigen energierekening. Zelfs met de afschaffing van de salderings­regeling kunnen individuele panelen nog steeds een slimme keuze zijn. Door overdag, als de zon schijnt, apparaten zoals wasmachines en wasdrogers te laten draaien, verlaag je je elektriciteits­rekening. Dit maakt de zonnepanelen ook zonder salderen rendabel. Kijk wel goed naar je gemiddelde verbruik en stem het aantal panelen daarop af. Zodat je niet meer opwekt dan je zelf verbruikt.

Zonnepanelen voor gemeenschappelijke voorzieningen

Er is nog een andere manier waarop VvE leden kunnen profiteren van zonnepanelen. Dat is door de opgewekte stroom te gebruiken voor de gemeenschappelijke voorzieningen in het VvE gebouw. Bijvoorbeeld voor verlichting in de gangen, lift of het ventilatiesysteem. Zo kunnen de energiekosten van de VvE worden verlaagd. Alle bewoners profiteren van deze besparing in de vorm van lagere servicekosten.
Vrouw met boodschappen en jongen met bal op de galerij van een appartementencomplex

Subsidie zonnepanelen voor VvE's

Voor VvE’s die zonne-energie willen opwekken om kosten te besparen, is ook de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) interessant. Deze regeling werkt als volgt: De VvE investeert in zonnepanelen en levert de opgewekte energie aan het elektriciteitsnet via een nieuwe aansluiting, speciaal voor levering. De overheid garandeert voor deze energie een vaste terugleverprijs per KwH voor een periode van 15 jaar. Als de marktprijs voor de teruggeleverde energie lager is dan deze gegarandeerde prijs, vult de overheid het verschil aan. Is de marktprijs hoger, dan profiteert de VvE van die hogere prijs.

Zekerheid over inkomsten

Wat deze subsidie zo aantrekkelijk maakt, is de zekerheid die de VvE krijgt. Er is 15 jaar lang een gegarandeerde stabiele inkomstenstroom. Met dit geld kunnen de servicekosten worden verlaagd. Of er kan worden gespaard voor toekomstig onderhoud. Met de salderings­regeling heeft deze manier van opwekken niks te maken. Dat betekent dat de VvE zich geen zorgen hoeft te maken over het afschaffen van deze regeling of over teruglopende teruglever­vergoedingen.

Voldoende panelen nodig

Hoewel de SCE-regeling veel voordelen biedt, zijn er wel een paar zaken om rekening mee te houden. Zo is het subsidietarief lager voor VvE’s met een grootverbruikers­aansluiting. Ook moeten er voldoende zonnepanelen worden geplaatst om echt rendement te kunnen halen uit de regeling. Voor VvE’s die minder dan 80 panelen op hun dak kwijt kunnen, is de SCE financieel vaak minder aantrekkelijk. Tenzij de VvE over een ‘makkelijk dak’ beschikt, waardoor de installatiekosten lager uitvallen dan gemiddeld.
installateur en adviseur in overleg bij de meterkast van een vve

Zonnepanelen voor jouw VvE?

Denkt jouw VvE na over zonnepanelen? En zijn jullie benieuwd wat voor jullie de slimste oplossing is? Dan is het Plan op Maat Zonnepanelen van Centraal Beheer iets voor jou. In dit plan werken we, samen met onze gespecialiseerde partner, voor jouw VvE de 3 scenario’s uit dit artikel uit. Inclusief een inschatting van de kosten en opbrengsten. Zodat jullie goed geïnformeerd de juiste keuze kunnen maken.
Ben je benieuwd hoe Centraal Beheer jouw VvE kan helpen met Plan op Maat voor zonnepanelen? Lees er dan meer over op onze website.
Jan Nieuwveld - expert VvE verduurzamen
Geschreven door Jan Nieuwveld
Expert VvE verduurzamen
Jan weet alles over het verduurzamen van VvE’s. Met meer dan 30 jaar ervaring helpt hij VvE’s graag met energieadvies en begeleiding.