Jan Nieuwveld is expert VvE verduurzamen bij Centraal Beheer

Je VvE verduurzamen?

Voor VvE’s kan verduurzamen best ingewikkeld lijken. Want hoe krijg je de verschillende eigenaars op 1 lijn? Hoe betaalt de VvE de verduurzaming? En wat betekent het voor de energielabels van de appartementen? VvE verduurzamingsexpert Jan Nieuwveld behandelt de meest gestelde vragen.

Hoe kunnen we verduurzaming slim combineren met onderhoud?

In het Meerjaren­onderhoudsplan (MJOP) van de VvE staat wanneer welk onderhoud er de komende jaren nodig is. En hoeveel dat gaat kosten. Het is slim om dat onderhoud zo veel mogelijk te combineren met verduur­zamings­maatregelen. Als je VvE bijvoorbeeld toch al van plan is de raamkozijnen aan te pakken, waarom zou je dit dan niet meteen duurzaam doen? Periodiek laten schilderen lijkt misschien goedkoper, maar is op de lange termijn juist duurder dan investeren in kunststof of aluminium kozijnen. En als je de kozijnen toch vervangt, kun je meteen over op energie­zuinig triple glas.

Het MJOP is de basis

Door goed naar het MJOP te kijken, zie je dus bij welk onderhoud de verduurzamingskansen liggen. Heeft je VvE nog geen MJOP? Dan kun je die meteen laten opstellen in combinatie met een energieadvies. Zo’n Duurzaam MJOP laat zien met welke maatregelen je het wooncomfort verbetert én energie bespaart. En of dit financieel haalbaar is voor de VvE. Centraal Beheer heeft partners die zo’n Duurzaam MJOP voor je VvE kunnen maken. Oók als je geen klant van ons bent, helpen we je graag verder.

3 VvE leden bespreken een plan

Hoe kan onze VvE de verduurzaming financieren?

Antwoord: “Meestal zit er in het reservefonds niet genoeg om naast het noodzakelijk onderhoud ook nog verduur­zamings­maatregelen te betalen. Een duurzaamheids­lening kan dan uitkomst bieden. De VvE kan vaak tegen een interessant rentetarief geld lenen om de verduurzaming te financieren. Bijvoorbeeld via het Stimuleringsfonds  Volkshuisvesting of het Nationaal Warmtefonds.”

Een lening op naam van de VvE

De besparing die de verduurzaming oplevert, is soms al voldoende om de rente en aflossing van deze lening te betalen. En nog een voordeel: de duurzaamheids­lening komt op naam van de VvE. De VvE leden betalen via hun servicekosten mee aan rente en aflossing. Verkopen zij hun appartement, dan gaat die betalings­verplichting over naar de volgende eigenaar.

Het is slim om gepland onderhoud zo veel mogelijk te combineren met verduur­zamings­maatregelen.
Jan Nieuwveld – expert VvE verduurzamen bij Centraal Beheer

Wat betekent verduurzaming van de VvE voor het energielabel van de appartementen?

Als je je woning wilt verkopen, heb je een energielabel nodig. Dat geldt ook voor flats en appartementen. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Hoe energiezuiniger, hoe aantrekkelijker voor kopers. Als een VvE verduurzaamt, verbetert soms ook het energielabel van de appartementen in dat gebouw. Welk effect de verduurzaming precies heeft op het energielabel, kan per appartement verschillen. Toch kan het voordelig zijn om als bewoners gezamenlijk een energielabel te laten registreren. De adviseur komt de appartementen in het complex dan in 1 keer keuren. Kijk op Zoek je energielabel om te zien of er al een label is voor jouw woning.

Hoe krijg ik verduurzaming op de agenda bij mijn VvE?

Om verduurzaming op de kaart te krijgen binnen je VvE, kun je de volgende dingen doen:
Bespreek verduurzaming tijdens de jaarlijkse vergadering en maak het concreet. Hebben veel bewoners bijvoorbeeld last van kou of schimmel? Stel dan voor om eens met elkaar naar de mogelijkheden van isolatie en ventilatie te kijken.
Laat zien wat verduurzamen kan opleveren. Zoals lagere energiekosten, meer wooncomfort en een mogelijke waardestijging van de appartementen. En natuurlijk tellen ook de milieuvoordelen mee, zoals de vermindering van jullie CO2-uitstoot.
Heb je buren die ook graag willen verduurzamen? Vorm dan een werkgroep. Zo kunnen jullie de taken verdelen en het traject versnellen.
Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan met een verduurzamings­specialist van Centraal Beheer. Heeft je VvE een beheerder? Nodig die dan ook gerust uit voor het gesprek.

Mijn VvE wil verduurzamen. Hoe kunnen we beginnen?

Hoe en waarmee een VvE het best kan verduurzamen, hangt van veel dingen af. Zo speelt de leeftijd van het pand een rol, het aantal appartementen en de staat van het onderhoud. Ook het MJOP en de stand van het reservefonds zijn van belang. En wat de bewoners willen. Welke ongemakken ervaren ze, zoals tocht, schimmel, stank, kou of juist warmte? Het is belangrijk al dit soort zaken in kaart te brengen. Hiermee kan een passend VvE verduurzamingsplan worden gemaakt: een Maatwerk Energieadvies+. 

Vertrekpunt voor verduurzaming
Het Maatwerk Energieadvies+ brengt overzichtelijk in kaart welke maatregelen de VvE kan nemen. En ook wat het betekent voor de servicekosten en wat de maatregelen opleveren. Centraal Beheer kan zo’n energieadvies laten maken voor jouw VvE. Goed om te weten: voor ons Maatwerk Energieadvies+ kan je VvE een SVVE-subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).
Jan Nieuwveld - expert VvE verduurzamen
Geschreven door Jan Nieuwveld
Expert VvE verduurzamen
Jan weet alles over het verduurzamen van VvE’s. Met meer dan 30 jaar ervaring helpt hij VvE’s graag met energieadvies en begeleiding.