man en vrouw spreken elkaar in trappenhuis vve

Subsidies om uw VvE te verduurzamen

Verduurzamen samen met uw Vereniging van Eigenaars (VvE) kost geld. Dat is logisch. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor de financiering van deze verduurzamingsprojecten. 
11 jan 2024 4 minuten

Subsidies voor VvE verduurzaming: waar te beginnen?

Of u nu kiest voor verduurzaming met zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp, of laadpalen voor elektrische auto’s: VvE-subsidie voor verduurzaming vindt u in allerlei soorten en maten. Maar hoe weet u waar u precies recht op hebt? En wanneer vraagt u ze aan? We zetten de stappen voor u op een rij.

Stap 1: Onderzoek de beschikbare VvE subsidies

Omdat er zoveel opties zijn, is het handig om te weten welke subsidies er zijn voordat u start met het verduurzamen van uw VvE. Begin uw onderzoek door verschillende subsidies te bekijken. We delen ze op in gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies.

 • Elke gemeente heeft haar eigen afspraken, die ook vermeld staan in de energiesubsidie­wijzer die de gemeente uitdeelt. Bijna iedere gemeente heeft een energieloket waar u gratis advies kunt krijgen over het besparen en opwekken van energie.
 • Ook via sommige provincies kunt u subsidie voor uw VvE aanvragen. Het is slim om alvast bij uw provincie te kijken wat er mogelijk is. Soms zitten er interessante tips tussen!
 • Landelijk zijn er meer VvE subsidies beschikbaar. Wij zetten ze hieronder voor u op een rijtje.
Cor Koning, specialist VvE verduurzamen en VvE
“Bij een grootschalige verduurzaming is het handig om de gemeente erbij te betrekken. Want soms zijn er samenwerkingen mogelijk.
Cor Koning, accountmanager verduurzamen 

Landelijke subsidie­regelingen VvE verduurzamen

Deze subsidie is het meest bekend voor VvE’s. Er zijn 3 onderdelen waar u apart subsidie voor kan vragen.

 1. Energieadvies: welke energie­besparende maatregelen geven het beste resultaat en de meeste besparing?
 2. Energiebesparende maatregelen en duurzame warmteopties: het aanvragen kan al vanaf 1 maatregel.
 3. Advieskosten over oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De voorwaarden voor de SVVE zijn in het kort:

 • Per losstaand gebouw vraagt u een aparte subsidie aan.
 • Er is in ieder geval 1 koopwoning (eigenaar-bewoner).
 • Huurwoningen in de VvE komen in aanmerking voor Europese staatssteun­kaders.
 • U stuurt de gevraagde ingevulde verklaringen mee met de aanvraag.
 • De verduurzamingsmaatregelen zijn binnen 2 jaar na het krijgen van de subsidie uitgevoerd.

Het gehele pakket aan eisen en voorwaarden vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook heeft de SVVE een subsidie voor een pakket aan verduurzamings­maatregelen: Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Hierbij gaat het om een combinatie van maatregelen (isolatie van dak, gevel, vloer, glas, deuren, kozijnen en een systeem voor CO2-gestuurde en/of balansventilatie). Een ZEP-aanvraag mag ook bouwbegeleiding door een bouwkundige bevatten. Op de website van RVO leest u meer over de aanvullende eisen om gebruik te maken van SVVE Zeer Energiezuinig Pakket.

Goed om te weten: de aanvraagperiode voor de SVVE loopt van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2027. U heeft dus nog even de tijd. Wel heeft de overheid voor deze subsidieregeling een bepaald budget ter beschikking gesteld. Het kan dus zijn dat de subsidiepot voor de einddatum op is. Wilt u een subsidie aanvragen voor uw winkel, kantoor of garage? Dan maakt u helaas geen aanspraak op de SVVE. Die geldt namelijk alleen voor appartementen.

Deze subsidie is voor gemengde VvE’s en verhuurders die bestaande huurhuizen aardgasvrij maken door deze op het warmtenet aan te sluiten. Het gehele pakket aan eisen en voorwaarden vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanvragen: U kunt de SAH tot 31 december 2024 aanvragen.

De laatste subsidie is voor energiecoöperaties en VvE’s voor het opwekken van duurzame elektriciteit uit zonne-energie (zonnepanelen voor uw VvE), windenergie of waterkracht. De subsidie krijgt u uitgekeerd als een bedrag per geproduceerde kWh. 

Aanvragen: Deze regeling is tijdelijk gesloten. Er is elk jaar een nieuwe aanvraagronde tot 1 april 2026. Bekijk de actuele status op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Extra tip: als VvE kunt u ook een energie­besparingslening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Hoe dat precies werkt? Dat leest u in deze blog: Een VvE lening voor verduurzamen, kan dat?

Stap 2: Aanvragen van VvE subsidies

Vraag de VvE subsidies op tijd aan

Weet u welke subsidies er voor uw VvE beschikbaar zijn en heeft u een keuze gemaakt? Dan is het tijd voor de aanvraag. Let op, bij SVVE is het belangrijk dat u dit doet voordat u de maatregelen gaat nemen. U heeft na de aanvraag van de subsidie 2 jaar de tijd om de verduurzamings­maatregel te realiseren.

De subsidie voor energieadvies vraagt u achteraf aan

Er is 1 uitzondering: dat is de subsidie voor het energieadvies. Die vraagt u achteraf aan. Goed om te weten: het energieadvies-rapport mag niet ouder zijn dan 2 jaar voordat u met de duurzaamheids­maatregelen start. 

Samen met uw VvE of individueel subsidies aanvragen?

Denk ook na of u verduurzamingsmaatregelen alleen of samen met uw VvE start. Het Modelreglement van uw VvE bepaalt welke maatregelen door de VvE collectief uitgevoerd kunnen worden en welke niet. Het is slim om hiervoor naar uw splitsingsakte te kijken. U kunt namelijk geen gezamenlijke financiering of subsidie aanvragen voor individuele maatregelen. Bent u van plan om zelf een maatregel uit te voeren in uw VvE? Dan kunt u bij de ISDE-regeling terecht voor eventuele individuele subsidies. U kunt alleen de ISDE-subsidie aanvragen als uw VvE tijdens de ALV besluit deze maatregel niet collectief uit te voeren. Oftewel, vaak moet er toestemming aan de VvE gevraagd worden voor een individuele maatregel. 

Let op: Wist u dat u maar 1 keer subsidie mag ontvangen voor uw woning? Als de VvE al subsidie heeft gekregen voor het hele gebouw, komt u niet meer in aanmerking voor individuele subsidie. Hetzelfde geldt andersom: als u al individuele subsidie heeft ontvangen, kunt u niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt. Om de beste beslissing te nemen, raden we u aan om dit met de VvE te bespreken.
Een helpende hand nodig? Subsidies voor VvE’s zijn best een puzzel. Daar helpen we u graag bij. In onze verduurzamings­dienstverlening zoeken we dit allemaal voor u in detail uit. En helpen we u met de aanvraag. Zodat u geen belangrijke subsidie­mogelijkheid voor uw verduurzamings­project mist.
Cor Koning, accountmanager verduurzamen

Stap 3: Blijf op de hoogte van veranderingen

Het verduurzamen van een VvE is een proces dat tijd kost. Daarnaast veranderen de subsidies soms jaarlijks. Het is daarom slim om altijd een oogje in het zeil te houden. Zijn er nog nieuwe subsidies beschikbaar? Of is er iets gewijzigd? Zo bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En profiteert u zoveel mogelijk van de beschikbare financiële ondersteuning als het zover is.

Hulp nodig bij het uitzoeken, aanvragen en regelen van de subsidies?

Subsidies voor VvE’s zijn best een puzzel. Daar helpen we u graag bij. In onze verduurzamings­dienstverlening zoeken we dit allemaal voor u in detail uit. En helpen we u met de aanvraag van de subsidies. Zodat u geen belangrijke subsidie­mogelijkheid voor uw verduurzamings­project mist.
Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.