Verduurzaam uw VvE

Zo begint u met het verduurzamen van uw VvE

Verduurzaming: het staat bij steeds meer VvE's op de agenda. Maar waar begint u? Wij geven u tips.
1 sep 2022 5 minuten

Verduurzaming zorgt voor meer wooncomfort, een aantrekkelijkere woning én een lagere energierekening

Terwijl het ook nog eens goed is voor de wereld. Bovendien moet uw VvE het pand toch onderhouden, dus dat kan net zo goed duurzaam. Maar wat kunt u doen? Wat levert het op en wat kost het? En waar begint u? Onze belangrijkste tip: begin met het laten maken van een verduurzamingsadvies. Centraal Beheer helpt u hierbij.

Start met verduurzamen


Een belangrijke manier waarop uw VvE kan verduurzamen, is efficiënter omgaan met energie. Dat begint bij de isolatie van uw appartementsgebouw: het dak, de gevels en de binnen- en buitenmuren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een isolerende daklaag
  • het vullen van spouwmuren  
  • het plaatsen van energiezuinige deuren en kozijnen 
  • sterk isolerend glas 
  • het gebruik van muurverf die warmte terugkaatst  
  • het dichten van kieren 

Zo voorkomt u dat de warmte letterlijk uw huis uitvliegt.

Een tweede stap is zelf energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen voor uw VvE. Die zonne-energie kunt u gebruiken voor de stroomvoorziening van uw eigen pand. Of, als u meer produceert dan nodig is, aan uw energiemaatschappij leveren. Zo verlaagt u de elektriciteitsrekening op twee manieren: u betaalt minder doordat u zelf stroom maakt en krijgt geld voor uw extra stroom.
Stap 3 is het nemen van allerlei aanvullende maatregelen. Simpel uitvoerbaar is bijvoorbeeld de bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting. Want ledlampen gebruiken veel minder energie. Maar u kunt ook denken aan systemen die warmte terugwinnen om koude lucht of koud water op te warmen. Of aan het vervangen van de verwarmingsketel door een zonneboiler of warmtepomp. Een warmtepomp zorgt dat er warm water uit de kraan komt, maar ook voor de verwarming én koeling van woningen.
Met energiezuinige convectoren in plaats van de normale verwarmingsradiatoren regelt u niet alleen de temperatuur in een ruimte, maar ook meteen de ventilatie. Dat punt wordt nog wel eens vergeten bij de isolatie van woningen. Is er te veel CO2 in een ruimte, dan haalt zo’n convector automatisch frisse lucht van buiten naar binnen. Die lucht wordt gekoeld of verwarmd, net wat nodig is.
Al dit soort maatregelen maken het fijner wonen in uw appartementsgebouw. U heeft geen last meer van bijvoorbeeld tocht, hitte of kou. En het scheelt flink in uw portemonnee, doordat u bespaart op de energiekosten. Het is zelfs mogelijk om uw pand helemaal ‘energieneutraal’ te maken. U wekt dan net zoveel energie op als u verbruikt.
Het is de bedoeling dat tegen 2050 alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Door uw appartementsgebouw te verduurzamen en voor te bereiden op deze toekomst, maakt u het nog aantrekkelijker voor mogelijke kopers. U verhoogt de waarde van het pand en de woningen. En ook niet onbelangrijk: u spaart het klimaat doordat u minder energie gebruikt en minder CO2 uitstoot.

Wat uw VvE het beste kan doen om te verduurzamen, hangt van veel dingen af. Zo speelt de leeftijd van uw pand een rol, maar ook het aantal appartementen en de bouw. Gebouwen na 1995 hebben vaak als basis al een betere isolatie. Daar spelen dus andere vraagstukken dan bij een pand uit bijvoorbeeld 1960. Ook is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen.

Verder telt de staat van onderhoud mee: wat is er sowieso nodig aan onderhoud en wat is er gepland? Het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van uw VvE biedt daarbij houvast. Als uw VvE bijvoorbeeld toch al van plan was de raamkozijnen aan te pakken, waarom zou u dit dan niet duurzaam doen? U kunt dan ook meteen over op energiezuinig glas. Steeds opnieuw schilderen lijkt misschien goedkoper, maar kost uiteindelijk meer geld. Het eerder laten vervangen van de kozijnen kan dus een goede beslissing zijn. Uiteraard hebben ook uw bewoners zo hun wensen. Wat willen ze precies? En welke ongemakken zoals luchtkwaliteit, kou, tocht of warmte hebben ze?

Het is belangrijk al dit soort zaken te onderzoeken en op basis daarvan een passend VvE verduurzamingsplan te maken. Een MJOP in combinatie met zo’n energieadvies is een Duurzaam of Groen MJOP. Een energieadvies is dus een aanvulling op het MJOP. Het laat zien met welke maatregelen of welk onderhoud u het wooncomfort verbetert en energie bespaart. En of dit financieel haalbaar is voor uw VvE. Plannen maken die niet haalbaar zijn heeft weinig zin.

Centraal Beheer heeft partners die zo’n financieel haalbaar energieadvies voor uw VvE maken en dit vertalen naar elke appartementseigenaar. In veel gevallen krijgt u subsidie voor de kosten van dit plan (zie hieronder). Neem contact met ons op als u meer wilt weten over het energieadvies en onze partners. Oók als u geen klant van ons bent. We helpen u graag verder.

Natuurlijk moet een energieadvies en de uitvoering daarvan ook worden betaald. Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van uw VvE te financieren. Allereerst is het goed om te kijken wat u aan kunt krijgen. Er zijn verschillende subsidiepotjes voor verduurzaming van uw VvE. Dit zijn zowel landelijke potjes, als subsidies van gemeentes en provincies. Voor de subsidies gelden vaak wel bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld minimaal 2 energiebesparende maatregelen combineren. Onze experts zoeken dit voor u uit.
Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om als VvE tegen een aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen voor het verduurzamen van een VvE-pand. En jaarlijks 20% boetevrij extra af te lossen. Door aantrekkelijke voorwaarden en de besparing op energiekosten is het mogelijk om te verduurzamen zonder dat de woonlasten enorm stijgen. Onze experts zoeken voor u uitvoerig uit of deze financieringsmogelijkheid bij uw VvE past.
Zijn de uitgangspunten en plannen duidelijk, is de financiering rond en heeft u voldoende ondersteuning van de eigenaren? Dan is het tijd voor de uitvoering van uw project. Maar voor het zover is, heeft uw VvE aardig wat voorbereidend werk te doen. Gelukkig staat u er niet alleen voor, want Centraal Beheer begeleidt uw VvE samen met partners bij iedere stap. Neem dus zeker contact met ons op en we helpen u op weg.
 Groep mensen staan voor een gebouw

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is uw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer heeft een netwerk van betrouwbare partners die u ondersteunen bij de verduurzaming van uw VvE. Van het 1e advies tot een verduurzaamde woning. Dit is wat wij doen:

1. Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie.
2. Het regelen van subsidies en de financiering.
3. Betrouwbare experts die bij elke stap voor u klaar staan.

Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.