Het meerjarenonderhoudsplan van een VvE

Een MeerJaren­onder­houds­plan (MJOP) voor uw VvE voorkomt hoge kosten

Als VvE heeft u een goed MJOP nodig. Wat staat er in zo’n MJOP en wat zijn de voordelen? VvE specialist Cor Koning behandelt de veelgestelde vragen en geeft tips.
9 aug 2022 3 minuten

Wat is een Meer­jarenonderhoud­splan (MJOP) voor een VvE?

Een MJOP is een document waarin staat wat er de komende 5 tot 10 jaar aan onderhoud nodig is. En het geeft aan welke kosten te verwachten zijn voor dit onderhoud. Een MJOP geeft het bestuur van de VvE houvast. Het zorgt dat er regelmatig onderhouds- en herstel­werkzaamheden plaatsvinden en dat zaken worden vervangen. Denk daarbij aan dragende constructies, vloeren, daken, afvoeren, installaties en kozijnen.

Tip: “Een MJOP kan over een periode van 5 jaar gaan, nog beter is om 10 jaar vooruit te kijken. Kijk dan gelijk naar de mogelijkheden om uw VvE te verduurzamen. Zo verhoogt u gelijk het wooncomfort, verlaagt u uw energierekening en de kwaliteit van uw complex.”

Een MJOP opstellen, hoe gaat dat?

Bij het opstellen van een Meer­jarenonderhouds­plan komt een inspecteur het pand bekijken. Hij doet een bouwkundige opname en een conditiemeting. Op basis van de bouwtekeningen, bevindingen van de opname en gemaakte foto’s stelt hij het MJOP samen. Er staat ook een samenvatting van de conditiemeting in het MJOP. Samen met een overzicht van zaken die direct aandacht nodig hebben.

Tip: Schakel een kundige en betrouwbare organisatie in voor het opstellen van een MJOP. Organisaties die AWK-gecertificeerd zijn. AWK is de Algemene Woning Keuring. In Nederland voldoet een aantal organisaties aan de strenge eisen van de AWK. VvE Belang is daar één van. 

Is een MJOP verplicht? 

Nee, een Meerjaren­onderhouds­plan is niet verplicht. Vanuit de overheid is er wel wetgeving rondom een reserve- of onderhoudsfonds. Alle VvE’s zijn verplicht een reservefonds te hebben. Jaarlijks moet uw VvE zeker 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Die reservering is vooral voor toekomstig groot onderhoud en onvoorziene uitgaven. Dus niet voor de gewone jaarlijkse onderhouds­kosten.
VvE-specialist Cor
Een tip: het MJOP helpt de VvE om te bepalen hoe hoog de onderhouds­reservering moet zijn. Er kan natuurlijk meer geld nodig zijn dan het wettelijke minimum.
Cor Koning, VvE specialist bij Centraal Beheer

Hoe hoog moet een MJOP zijn?

De kosten die uw VvE reserveert voor een MJOP hangen af van het deskundig onderzoek. Een MJOP biedt een VvE goed inzicht in de bouwkundige staat van het appartementsgebouw. Het wordt duidelijk wat er aan onderhoud, herstel of vervanging moet gebeuren. En er is altijd inzicht in de onderhoudskosten, zowel op de korte als de langere termijn. Zo reserveert uw VvE de juiste bedragen voor de nodige werkzaamheden.

Tip: “Besluit uw VvE om het reservefonds flink te vullen voor de komende 10 jaar? Dan kan het verstandig zijn om appartementseigenaars hiervoor maandelijks een bedrag te laten betalen. Een bijdrage in 1 keer storten kan voor sommige eigenaars een drempel zijn. Doordat het MJOP duidelijk begroot wat er aan onderhoud nodig is, kan dit een vast bedrag zijn. Het hoeft niet steeds te worden bijgesteld.”

 Groep mensen staan voor een gebouw

Wat is een duurzaam MJOP voor VvE’s?

De meeste onderhouds­plannen voor VvE’s zijn gericht op regulier onderhoud. Maar hier is verduurzaming van uw VvE niet altijd in meegenomen. Energie­besparende maatregelen gecombineerd met planmatig onderhoud kan VvE’s grote financiële voordelen opleveren.

Tip: Staat er in uw MJOP dat u binnenkort bijvoorbeeld het dak gaat vervangen? Doe dit dan gelijk duurzaam en kijk naar de mogelijkheden om zonnepanelen op het dak van uw VvE te plaatsen.” We vertellen u graag meer over het combineren van uw Meerjaren­onderhouds­plan met duurzaamheids­maatregelen.

Hulp nodig bij het verduurzamen van uw VvE? 

Bij elke stap in het verduurzamings­proces kunnen wij u helpen. Van een uitgebreid plan met alle haalbare verduurzamings­mogelijkheden op een rij tot het regelen van de subsidies en de financiering. 
Cor Koning is specialist VvE verduurzamen bij Centraal Beheer
Met de kennis van Cor Koning
Specialist VvE verduurzamen
Cor heeft veel kennis van VvE verzekeringen. De laatste jaren combineert hij dat met alle kansen en uitdagingen die er zijn voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.