VvE-leden praten over verduurzamen financieren

Een VvE lening voor verduurzaming, kan dat?

Een energiezuinig appartement, we willen het allemaal. Maar hoe betaal je het? Is een lening interessant? En welke subsidies kan een VvE krijgen? Onze experts René Pie en Fiona Hamberg beantwoorden de meest gestelde vragen.
16 mrt 2023 10 minuten

Ik wil graag verduurzamen met mijn VvE maar het reservefonds is te klein, wat nu?

VvE’s stellen energie­besparende maatregelen soms uit omdat er niet genoeg geld in het reserve­fonds zit. Maar is dit wel de slimste keuze? René Pie, Klimaat­missie Nederland: “Misschien niet altijd. Want VvE’s kunnen ook starten met verduurzamen met een lening, zonder eigen geld van het reserve­fonds te gebruiken of te moeten sparen. Of een combinatie van reserve­fonds, VvE subsidies en een lening. Hierdoor kunnen VvE’s wel aan de slag zonder extra jaren te moeten sparen.”
Foto van verduurzamingsspecialist René Pie

Hoe werkt een duur­zaam­heids­lening voor een VvE precies?

René: “Een lening voor het financieren van duur­zaam­heids­maatregelen komt altijd op naam van je VvE. De VvE kan vaak tegen een interessant rentetarief geld lenen om de verduurzaming te betalen. De besparing die de verduurzaming oplevert kan soms voldoende zijn om de rente en aflossing van de lening te betalen. Er zijn verschillende soorten leningen. Om gebruik te maken van een lening moet de VvE (en de duurzame maatregelen) wel voldoen aan verschillende eisen. Wordt het proces niet juist gevolgd? Dan kan dat voor vertraging zorgen. Onze experts kennen al deze eisen en kijken met je mee wat de ver­duur­zamings­mogelijk­heden voor jouw VvE zijn.”

Zorgt een VvE lening niet per definitie voor verhoging van de maandlasten?

Fiona Hamberg, Nationaal Warmtefonds: “Niet altijd. De verduurzamingsmaatregelen kunnen zoveel besparing opleveren dat deze voldoende zijn voor de rente en aflossing van de lening. Lenen hoeft dus niet per definitie te zorgen voor een verhoging van de maandlasten.”

Een rekenvoorbeeld:
Pieter woont in een 3-kamerwoning in een appartementencomplex en deelt zijn dak met 15 mede-eigenaren. De VvE besluit het pand volledig te verduurzamen(aardgasloos) en hiervoor een lening aan te gaan. Een flinke investering. Op dit moment betaalt Pieter aan woonlasten € 391,- per maand (€ 125,- servicekosten + € 266,- energiekosten). Na de verduurzaming van de VvE zijn de verwachte woonlasten voor Pieter € 378,-. Hoe kan dat?

Door de verduurzaming is de woning van Pieter beter geïsoleerd en verbruikt minder energie. Er zijn geen kosten meer voor aardgas, wel is het elektriciteitsverbruik hoger geworden (geen cv-ketel meer, nu een warmtepomp), maar door de zonnepanelen wekt het pand veel energie zelf op. Al met al zijn de nieuwe maandelijkse energiekosten een stuk lager € 185,- en kan hij ook nog profiteren van een belastingvoordeel van € 16,- per maand. Met deze kostenbesparing kan Pieter de hogere service­kosten (€ 209,-) als gevolg van de lening die de VvE is aangegaan voor de verduurzaming betalen. Nu is zijn appartement toekomstbestendig, ervaart hij meer comfort en levert de VvE een positieve bijdrage aan het klimaat.

Wanneer kan een VvE een lening afsluiten?

Er zijn 2 soorten leningen voor VvE’s:
  1. VvE’s met 8 of meer appartementen
    Zij kunnen bijvoorbeeld terecht bij het Nationaal Warmtefonds. Er zijn ook andere partijen die leningen verstrekken. Onze experts kijken voor elke VvE welke (combinatie van) financieringen het beste aansluiten bij de situatie en wensen van de VvE.
  2. Kleine VvE’s met maximaal 7 appartementen
    Ook voor kleine VvE’s met maximaal 7 appartementen is er een oplossing. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) biedt kleine VvE’s een financiering via een gemeentelijke lening. Ook het Nationaal Warmtefonds biedt financieringsmogelijkheden voor kleinere VvE’s. 

Op welke naam komt een lening voor verduurzamen van een VvE te staan?

Fiona: “We krijgen vaak van VvE’s de vraag hoe dat nou precies zit met ons product - de VvE Energie­bespaar­lening. Op wiens naam staat het nou eigenlijk? De VvE Energie­bespaar­lening is een lening aan de VvE. Dit betekent dat de Vereniging van Eigenaars het geld leent. Dus niet de individuele eigenaar. De aflossing en rente worden onderdeel van de VvE bijdrage."

Wat gebeurt er met een VvE Energie­bespaar­lening als ik mijn appartement verkoop?

“De andere vraag die ik vaak krijg: ‘Maar ik ben van plan over 2 jaar te verhuizen, moet ik dan wel zo’n lening aangaan?’ Dat maakt dus niet uit omdat de lening op naam van de VvE staat. Verkoop je je appartement? Dan gaat de verplichting van de betaling over op de nieuwe eigenaar. Je betaalt alleen zolang je eigenaar bent van het appartement en dus lid bent van de VvE."

Kan ik een VvE lening ook combineren met VvE subsidies?

René: “In het verduurzamingstraject kijken onze specialisten altijd met de VvE naar alle finan­cierings­mogelijk­heden. We leggen dit naast de bestaande VvE subsidies voor energie­besparing. Vaak zijn er subsidies op landelijk (denk aan ISDE, SVVE), provinciaal en gemeentelijk niveau. Een VvE komt hiervoor ook in aanmerking in combinatie met een lening."
Combineer groot onderhoud met het verduurzamen van de VvE. Het is de uit­gelezen kans om naar de toekomst te kijken
René Pie, Directeur Klimaatmissie Nederland 

3 experttips van René Pie

Wanneer een VvE zich bij het verduurzamingstraject van Centraal Beheer en Klimaatmissie Nederland aanmeldt kijken we samen naar de stappen die gezet kunnen worden. Wat is een slimme eerste stap voor deze specifieke VvE? En welke financieringsmogelijkheden komen daarbij kijken? En wat gebeurt er dan met de maandlasten? Zo krijgt iedere VvE een persoonlijk plan.”
Het is slim om groot onderhoud te combineren met het verduurzamen van de VvE, want dan is het mogelijk om gebruik te maken van een duurzaamheidslening. Het is dus juist een uitge­lezen kans om naar de toekomst te kijken. Wij kijken bij het maken van het Startplan met de verschillende duurzame scenario’s voor je VvE gelijk naar de mogelijkheden om groot onder­houd mee te nemen en verwerken dit in een duurzaam MJOP. 
Net als bij financieringen komt er ook bij het aanvragen van de subsidies veel kijken. Onze experts kennen de vereisten en helpen je hier graag bij. Meer weten? Ontdek de verduur­zamingshulp van Centraal Beheer.

Verduurzaam je VvE met Centraal Beheer

Om snelle stappen te maken werkt Centraal Beheer samen met één integraal team van deskundige, gecertifi­ceerde partners: verduurzamingsexperts, architecten, bouwkundigen, installateurs, aan­nemers, en zelfs een risico­deskundige. De risicodeskundige zorgt dat alles veilig en verzekerbaar is. Zo ondersteunen wij je bij het gehele proces.

In contact met de VvE verduurzamingsdesk

Iedere VvE is uniek. En iedere situatie is anders. Benieuwd of jouw pand in aanmerking komt voor een verduur­zamings­traject met Centraal Beheer? De VvE verduur­zamings­desk staat voor je klaar.