Overwaarde

Uw huis is meer waard dan uw hypotheekschuld

 

Wat is overwaarde?

Is uw woning meer waard dan uw hypotheekschuld, dan heeft u overwaarde. Overwaarde kan ontstaan door een verbouwing of door stijging van de marktwaarde van uw woning. Maar ook door (extra) aflossen.

Zo weet u of uw huis overwaarde heeft

Als u wilt weten of uw woning meer waard is geworden, dan kunt u een taxatie laten doen door een erkende taxateur. Deze maakt een (desktop)taxatierapport waarin de marktwaarde van uw woning staat beschreven.

De overwaarde gebruiken om een duurder nieuw huis te kopen

Wilt u verhuizen? Als uw huis meer oplevert dan uw huidige hypotheekschuld, dan kunt u dat gebruiken om een duurder huis kopen. Maak een online berekening hoeveel u maximaal kunt lenen of vraag uw adviseur om een berekening te maken. U kunt ook online bij Centraal Beheer een hypotheek aanvragen voor uw nieuwe woning.

Uw hypotheekrente verlagen met de overwaarde

Is uw huis meer waard geworden? En kunt u dat aantonen met een (desktop)taxatierapport? Dan kunt u misschien de rente van uw hypotheek verlagen. Daardoor dalen uw lasten. Mail het taxatierapport naar info@centraalbeheer.nl met het verzoek om de risicoklasse van uw hypotheek te verlagen.

Heeft u een hypotheek met NHG of zit u al in de laagste risicoklasse? Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente. Bij een (bank)spaarhypotheek of de Kapitaalrekening Eigen Woning is het verlagen van risicoklasse niet altijd voordeliger. Vraag dan advies aan uw hypotheekadviseur.

Geen overwaarde maar juist onderwaarde

Is uw huis minder waard dan uw huidige hypotheekschuld? Dan noemen we dat: uw huis staat onder water. Bij de verkoop van uw huis heeft u dan een restschuld.

Uw hypotheek berekenen kan op verschillende manieren

Met onze rekenhulp kunt u rentevast-periodes kiezen. Bijvoorbeeld 5, 20 of 30 jaar. Of u kiest een variabele rente. Zo vergelijkt u eenvoudig verschillende hypotheekrentes van onze Leef Hypotheek.