Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Interessant voor mij?

Er zijn hypotheken met en hypotheken zonder NHG. Hoe zit dat? Wat is NHG precies? En hoe werkt het?

Wat is het?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid als je een hypotheek afsluit. Je weet dan dat de hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie. Ook als er onverwachts iets verandert in je leven. NHG helpt dan samen met de hypotheekverstrekker om financiële zorgen te voorkomen. Niet zomaar als het een maandje krap is natuurlijk. Maar in situaties die het lastig kunnen maken om de hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld als je relatie stopt, terwijl je samenwoonde. Als je partner overlijdt. Of als werken niet meer lukt of als je je baan verliest.

Een hypotheek met NHG sluit je af bij de hypotheek­verstrekker die je kiest. Samen met jouw adviseur, of als je de hypotheek zelf regelt.

Is het voor iedereen?

Een hypotheek met NHG kun je afsluiten voor een woning tot € 435.000,- (in 2024). Dit is de belangrijkste regel om te onthouden. Lijkt het je iets? Bespreek de mogelijkheden met je adviseur.

Financier je energiebesparende maatregelen mee? Dan is het bedrag hoger. Je kunt dan een hypotheek met NHG afsluiten tot € 461.100,-.

Wat kost het?

Voor de extra zekerheid van NHG betaal je een premie. Dat heet de ‘borgtochtprovisie’. De premie is 0,6% van het hypotheekbedrag.

Goed om te weten: deze kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Net als veel andere kosten rondom de aankoop van een woning. De NHG-premie is eenmalig, als je de hypotheek afsluit. Maar omdat de rente van een hypotheek met NHG meestal lager is, ben je vaak voordeliger uit.

NHG in het kort

  • NHG biedt zekerheid. Als je je hypotheek niet meer kunt betalen of je huis moet verkopen met verlies, dan kan NHG bijspringen als dit binnen de afspraken valt.
  • Bij een woning die duurder is dan € 435.000,- is NHG niet mogelijk. Behalve als er energiebesparende voorzieningen zijn of komen.
  • Je betaalt provisie voor het afsluiten van NHG bij je hypotheek.
  • Door korting op de hypotheekrente zijn je maandlasten meestal lager. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico.
  • Omdat NHG uitgaat van richtlijnen van het Nibud, past de hypotheek altijd bij je inkomen.
Let op: Heb je een hypotheek zonder NHG? Als je deze wilt oversluiten naar een hypotheek mét NHG telt de huidige waarde van de woning. Die mag niet hoger zijn dan de NHG-grens (€ 435.000,- in 2024).

Bereken je maximale hypotheek

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Of welke maandlasten je kunt krijgen? Bereken het alvast online.