Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Interessant voor mij?

Er zijn hypotheken met en hypotheken zonder NHG. Hoe zit dat? Wat is NHG precies? En hoe werkt het?

Wat is het?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid als u een hypotheek afsluit. U weet dan dat de hypotheek past bij uw persoonlijke situatie. Ook als er onverwachts iets verandert in uw leven. NHG helpt dan samen met de hypotheekverstrekker om financiële zorgen te voorkomen. Niet zomaar als het een maandje krap is natuurlijk. Maar in situaties die het lastig kunnen maken om de hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld als uw relatie stopt, terwijl u samenwoonde. Als uw partner overlijdt. Of als werken niet meer lukt of u uw baan verliest.

Een hypotheek met NHG sluit u af bij de hypotheek­verstrekker die u kiest. Samen met uw adviseur, of als u de hypotheek zelf regelt.

Is het voor iedereen?

Een hypotheek met NHG kunt u afsluiten voor een woning tot € 405.000,- (in 2023). Dit is de belangrijkste regel om te onthouden. Lijkt het u iets? Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

Financiert u energiebesparende maatregelen mee? Dan is het bedrag hoger. U kunt dan een hypotheek met NHG afsluiten tot € 429.300,-.

Wat kost het?

Voor de extra zekerheid van NHG betaalt u een premie. Dat heet de ‘borgtochtprovisie’. De premie is 0,6% van het hypotheekbedrag.

Goed om te weten: deze kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Net als veel andere kosten rondom de aankoop van een woning. De NHG-premie is eenmalig, als u de hypotheek afsluit. Maar omdat de rente van een hypotheek met NHG meestal lager is, bent u vaak voordeliger uit.

NHG in het kort

  • NHG biedt zekerheid. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen of uw huis moet verkopen met verlies, dan kan NHG bijspringen als dit binnen de afspraken valt.
  • Bij een woning die duurder is dan € 405.000,- is NHG niet mogelijk. Behalve als er energiebesparende voorzieningen zijn of komen.
  • U betaalt provisie voor het afsluiten van NHG bij uw hypotheek.
  • Door korting op de hypotheekrente zijn uw maandlasten meestal lager. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico.
  • Omdat NHG uitgaat van richtlijnen van het Nibud, past de hypotheek altijd bij uw inkomen.
Let op: Heeft u een hypotheek zonder NHG? Als u deze wilt oversluiten naar een hypotheek mét NHG telt de huidige waarde van de woning. Die mag niet hoger zijn dan de NHG-grens (€ 405.000,- in 2023).

Bereken uw maximale hypotheek

Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen? Of welke maandlasten u kunt krijgen? Bereken het alvast online.