Hoe help ik mijn kind bij het kopen van een huis?

Uw kind wil een huis kopen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Het aanbod is klein en de regels rondom het aanvragen van een hypotheek zijn streng. Als ouder wilt u uw kind een financieel duwtje in de rug geven. Maar welke mogelijkheden heeft u?

Een oververhitte woningmarkt

De woningmarkt is oververhit. Huizen zijn al verkocht voordat ze op Funda komen te staan. En overbieden is eerder regel dan uitzondering. Het kopen van een huis is lastig. Helemaal met weinig of geen eigen geld.

5 manieren om uw kind te helpen

De makkelijkste manier om uw kind te helpen is door geld te schenken. Als dit tenminste binnen uw mogelijkheden past. Ouders mogen eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. In 2023 mag u per kind maximaal € 28.947,- schenken. Uw kind moet het geld gebruiken voor de aankoop of verbouwing van zijn of haar koophuis. Aflossen van de hypotheek of de financiering van een restschuld mag ook. Uw kind of zijn of haar partner moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Deze eenmalige vrijstelling verdwijnt in 2024. En is in 2023 al fors verlaagd tot.

Wilt u liever jaarlijks een kleiner bedrag geven? Geen probleem, dat mag tot € 6.035,- belastingvrij in 2023. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als u gescheiden bent. Het maakt niet uit waar dit geld aan wordt uitgegeven. Wilt u juist een hoger bedrag schenken? Dan mag dat natuurlijk altijd. U moet daar dan wel schenkbelasting over betalen. Meer informatie over het schenken van geld leest u op de website van de Belastingdienst.

U kunt het geld ook uitlenen. Een familiehypotheek is dan een verstandige keuze. Samen maakt u afspraken over de looptijd van de lening. Over het geleende bedrag moet uw kind rente betalen. Om in aanmerking te komen voor renteaftrek, moet de hoogte van de rente vergelijkbaar zijn met de rente van geldverstrekkers. Daardoor is deze vaak hoger dan de rente die u over uw spaargeld ontvangt. Bent u van plan geld te lenen aan uw kind? Let dan in ieder geval op de volgende punten:

Maak goede afspraken. En zet ze op papier. Daarmee voorkomt u misverstanden of ruzie.
Zorg ervoor dat de hoogte van de lening past bij het inkomen van uw kind. Anders zijn de hypotheeklasten onbetaalbaar.
Uw kind krijgt geen hogere hypotheek omdat hij geld van u leent. De geldverstrekker trekt de lening juist af van de maximale hypotheek van uw kind.

Het kasrondje is een combinatie van geld lenen en schenken. Dit wordt ook wel de schenk/leenconstructie genoemd. Het kasrondje is een voordelige keuze, maar het vereist wel wat uitzoekwerk. U leent geld aan uw kind voor de aankoop van een huis. Uw kind betaalt jaarlijks rente en aflossing aan u en mag daarom de hypotheekrente aftrekken.
 
Daarna schenkt u de rente terug aan uw kind. Dit bedrag moet binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling vallen. Zo is het kasrondje compleet. Met het kasrondje kan uw kind dus de rente aftrekken én profiteren van de vrijgestelde schenking. 

De rentebetaling en de schenking moeten los van elkaar staan. Anders stelt de Belastingdienst dat de rentelast niet op uw kind drukt en vervalt het voordeel van renteaftrek.

Het kopen van een 2e huis kan een goede investering zijn. Vooral voor ouders met studerende kinderen die anders de huur van een peperdure kamer moeten betalen. U moet als ouders wel het hele huis kunnen financieren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook mag u in sommige gemeentes alleen een woning kopen als u er zelf in gaat wonen. Controleer dus van tevoren of dit het geval is.  

Een 2e huis kopen voor uw kind heeft voor- en nadelen. Zo valt een 2e huis in box 3 van de inkomstenbelasting, net als uw spaargeld. U moet hier dus vermogensbelasting over betalen. Heeft u geld geleend om het huis te kopen? Dan kunt u de schuld aftrekken van uw vermogen in box 3. De hypotheekrente kunt u niet aftrekken van de belasting, want u gaat niet zelf in het huis wonen. Maar u hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten.

U kunt samen met uw kind het huis kopen of financieren. U wordt dan mede-eigenaar of medeschuldenaar van het huis. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Laat u zich goed informeren door een financieel adviseur voordat u op deze manier investeert.

De beste keuze voor u

Of u nu geld schenkt, leent of samen met uw kind een huis koopt. Laat u van tevoren goed informeren en adviseren. Denk vooruit, praat met uw kinderen en beslis zo wat voor u de beste keuze is. Het is lang niet altijd nodig om veel geld uit geven. Soms maakt een klein bedrag al het verschil.