Hoe help ik mijn kind bij het kopen van een huis?

Je kind wil een huis kopen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Het aanbod is klein en de regels rondom het aanvragen van een hypotheek zijn streng. Als ouder wil je jouw kind een financieel duwtje in de rug geven. Maar welke mogelijkheden heb je?

Een oververhitte woningmarkt

De woningmarkt is oververhit. Huizen zijn al verkocht voordat ze op Funda komen te staan. En overbieden is eerder regel dan uitzondering. Het kopen van een huis is lastig. Helemaal met weinig of geen eigen geld.

5 manieren om jouw kind te helpen

De makkelijkste manier om jouw kind te helpen is door geld te schenken. Als dit tenminste binnen je mogelijkheden past. Ouders mogen eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. In 2023 mag je per kind maximaal € 28.947,- schenken. Je kind moet het geld gebruiken voor de aankoop of verbouwing van zijn of haar koophuis. Aflossen van de hypotheek of de financiering van een restschuld mag ook. Je kind of zijn of haar partner moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Deze eenmalige vrijstelling verdwijnt in 2024. En is in 2023 al fors verlaagd.

Wil je liever jaarlijks een kleiner bedrag geven? Geen probleem, dat mag tot € 6.035,- belastingvrij in 2023. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als je gescheiden bent. Het maakt niet uit waar dit geld aan wordt uitgegeven. Wil je juist een hoger bedrag schenken? Dan mag dat natuurlijk altijd. Je moet daar dan wel schenkbelasting over betalen. Meer informatie over het schenken van geld lees je op de website van de Belastingdienst.

Je kunt het geld ook uitlenen. Een familiehypotheek is dan een verstandige keuze. Samen maak je afspraken over de looptijd van de lening. Over het geleende bedrag moet jouw kind rente betalen. Om in aanmerking te komen voor renteaftrek, moet de hoogte van de rente vergelijkbaar zijn met de rente van geldverstrekkers. Daardoor is deze vaak hoger dan de rente die je over je spaargeld ontvangt. Ben je van plan geld te lenen aan jouw kind? Let dan in ieder geval op de volgende punten:

Maak goede afspraken. En zet ze op papier. Daarmee voorkom je misverstanden of ruzie.
Zorg ervoor dat de hoogte van de lening past bij het inkomen van jouw kind. Anders zijn de hypotheeklasten onbetaalbaar.
 Jouw kind krijgt geen hogere hypotheek omdat hij geld van jou leent. De geldverstrekker trekt de lening juist af van de maximale hypotheek van je kind.

Het kasrondje is een combinatie van geld lenen en schenken. Dit wordt ook wel de schenk/leenconstructie genoemd. Het kasrondje is een voordelige keuze, maar het vereist wel wat uitzoekwerk. Je leent geld aan jouw kind voor de aankoop van een huis. Jouw kind betaalt jaarlijks rente en aflossing aan jou en mag daarom de hypotheekrente aftrekken.
 
Daarna schenk je de rente terug aan jouw kind. Dit bedrag moet binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling vallen. Zo is het kasrondje compleet. Met het kasrondje kan jouw kind dus de rente aftrekken én profiteren van de vrijgestelde schenking. 

De rentebetaling en de schenking moeten los van elkaar staan. Anders stelt de Belastingdienst dat de rentelast niet op jouw kind drukt en vervalt het voordeel van renteaftrek.

Het kopen van een 2e huis kan een goede investering zijn. Vooral voor ouders met studerende kinderen die anders de huur van een peperdure kamer moeten betalen. Je moet als ouders wel het hele huis kunnen financieren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook mag je in sommige gemeentes alleen een woning kopen als je er zelf in gaat wonen. Controleer dus van tevoren of dit het geval is.  

Een 2e huis kopen voor jouw kind heeft voor- en nadelen. Zo valt een 2e huis in box 3 van de inkomstenbelasting, net als je spaargeld. Je moet hier dus vermogensbelasting over betalen. Heb je geld geleend om het huis te kopen? Dan kun je de schuld aftrekken van jouw vermogen in box 3. De hypotheekrente kun je niet aftrekken van de belasting, want je gaat niet zelf in het huis wonen. Maar je hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten.

Je kunt samen met jouw kind het huis kopen of financieren. Je wordt dan mede-eigenaar of medeschuldenaar van het huis. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Laat je goed informeren door een financieel adviseur voordat je op deze manier investeert.

De beste keuze voor jou

Of je nu geld schenkt, leent of samen met jouw kind een huis koopt. Laat je van tevoren goed informeren en adviseren. Denk vooruit, praat met jouw kinderen en beslis zo wat voor jou de beste keuze is. Het is lang niet altijd nodig om veel geld uit geven. Soms maakt een klein bedrag al het verschil.