"Rentestress"

Rentestress? Dit kunt u doen

De hypotheekrente is in de afgelopen tijd flink gestegen. Heeft u een variabele rente? Of loopt de rentevast-periode van uw hypotheek binnenkort af? Dan maakt u zich misschien zorgen. Een hogere rente betekent namelijk hogere maandlasten. In deze tijd van hogere (energie)prijzen kan dit lastig zijn. Wij geven u graag wat tips en mogelijkheden.
3 mrt 2023 3 minuten

Tips en mogelijkheden

Heeft u een variabele rente? Dan kan deze elke 3 maanden veranderen. De gestegen rente van de afgelopen tijd kan dan voor onrust zorgen. Wilt u zekerheid voor de lange termijn? Dan kunt u de rente voor langere tijd vastzetten. Dit regelt u kosteloos (zonder vergoeding te betalen) via een formulier.  
Gaat u verhuizen en betaalt u voor uw huidige lening een lagere rente dan voor uw nieuwe lening? Dan kan de Verhuisregeling van Centraal Beheer gunstig zijn. U neemt uw rente mee naar de nieuwe woning.
Als de rentevast-periode van uw hypotheek afloopt, is de marktrente misschien hoger dan nu. Wilt u dat risico niet lopen? Dan kan het interessant zijn om de rente eerder dan afgesproken opnieuw vast te zetten. Dit kan door rentemiddeling of -afkoop. Mogelijk betaalt u daarvoor een vergoeding. Maar die kan meevallen of hoeft u niet te betalen bij een stijgende rente. U regelt een nieuwe rente via Mijn Centraal Beheer.
Jaarlijks mag u 10%, 15% of 20% van de hoofdsom van de hypotheek extra aflossen zonder een vergoeding te betalen. Bij de Leef Hypotheek is dit onbeperkt als u dit met eigen geld doet. Is de rente van uw hypotheek lager is dan de huidige rente? Dan kunt u de hypotheek altijd kosteloos aflossen. In Mijn Centraal Beheer en de app ziet u welk percentage u vergoedingsvrij mag aflossen.

Bespreek uw zorg met uw hypotheekadviseur

Maakt u zich zorgen over wat de rente gaat doen? En vraagt u zich af wat in uw situatie verstandig is? Bespreek uw zorgen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij helpt met de juiste keuze in uw persoonlijke financiële situatie. Maak een doordachte keuze want de rente kan ook weer dalen.