Welke regels gelden voor mij?

Voor de eerste keer een huis kopen. Spannend! Zoeken, bieden, overbieden, duimen dat het lukt…! In dit spannende spel zijn stalen zenuwen onmisbaar. Bekijk de spelregels voor uw hypotheek en belastingen.

Begin met rekenen

Het spel begint met een rekensom. Zo krijgt u meer duidelijkheid over wat het huis mag kosten. Maar ook: hoeveel er overblijft voor andere dingen.
  • Bereken de maximale hypotheek voor de zoektocht start. U mag maximaal de waarde van de woning lenen. Tenzij u gaat verduurzamen. Dan mag u iets meer lenen.
  • Is er een (studie)schuld? Deze kan ervoor zorgen dat u minder kunt lenen.
  • Kijk of u een hypotheek wilt met NHG.

Afspraken over de hypotheek

Is het rekenspel eenmaal gespeeld, dan wordt het tijd om de hypotheek af te sluiten. De aanbieder maakt afspraken met u over het betalen. Of over andere dingen. Een bouwdepot bijvoorbeeld. Een onafhankelijk adviseur kan helpen om de belangrijkste afspraken (en verschillen!) van aanbieders te vergelijken.

Welke belastingen zijn er?

U betaalt belasting als koper. En als eigenaar van een huis:
  • Overdrachtsbelasting bij de aankoop. In 2023 betalen starters en doorstromers van 18 tot 35 jaar deze overdrachtsbelasting niet voor een huis van maximaal € 440.000,-. Deze vrijstelling is eenmalig.
  • Eigenwoningforfait (belasting over de woning)
  • OZB (onroerendezaakbelasting): Belasting omdat u een woning bezit
  • Belasting voor het riool, afval en het waterschap.

Een likje verf

Deze dingen kunnen een mooi buffertje voor het huis opleveren… voor een likje verf, die ene mooie bank… Droom maar even lekker weg.

Bereken uw maximale hypotheek

Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen? Of welke maandlasten u kunt krijgen? Bereken het alvast online.