Welke regels gelden voor mij?

Voor de eerste keer een huis kopen. Spannend! Zoeken, bieden, duimen dat het lukt…! In dit spannende spel zijn stalen zenuwen onmisbaar. Bekijk de spelregels voor je hypotheek, belastingen en verzekeringen.

Begin met rekenen

Het spel begint met een rekensom. Zo krijg je meer duidelijkheid over wat het huis mag kosten. Maar ook: hoeveel er overblijft voor andere dingen.
  • Bereken de maximale hypotheek voor de zoektocht start. Je mag maximaal de waarde van de woning lenen. Tenzij je gaat verduurzamen. Dan mag je iets meer lenen.
  • Is er een (studie)schuld? Deze kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen.
  • Kijk of je een hypotheek wilt met NHG.

Afspraken over de hypotheek

Is het rekenspel eenmaal gespeeld, dan wordt het tijd om de hypotheek af te sluiten. De bank of andere hypotheekaanbieder maakt afspraken met je over het betalen. Of over andere dingen. Een bouwdepot bijvoorbeeld. Maar ook of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Hiermee kunnen je nabestaanden (een deel van) de hypotheek betalen of aflossen als je overlijdt. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht maar sommige aanbieders verwachten wel dat je die afsluit. Een onafhankelijk adviseur kan helpen om de belangrijkste afspraken (en verschillen!) van aanbieders te vergelijken.

Welke belastingen zijn er?

Je betaalt belasting als koper. En als eigenaar van een huis:
  • Overdrachtsbelasting bij de aankoop. In 2024 betalen starters en doorstromers van 18 tot 35 jaar deze overdrachtsbelasting niet voor een huis van maximaal € 510.000,-. Deze vrijstelling is eenmalig.
  • Eigenwoningforfait (belasting over de woning)
  • OZB (onroerendezaakbelasting): Belasting omdat je een woning bezit
  • Belasting voor het riool, afval en het waterschap.

Een likje verf

Deze besparingen kunnen een mooi buffertje voor het huis opleveren… voor een likje verf, die ene mooie bank… Droom maar even lekker weg.

Bereken je maximale hypotheek

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Of welke maandlasten je kunt krijgen? Bereken het alvast online.