Een grotere woning kopen: 9 extra kosten

De lage hypotheekrente is voor sommige mensen een reden om een grotere woning te kopen. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand ruimer kan wonen en tegelijk minder maandlasten gaat betalen. Toch zijn er bepaalde kosten die aan een grotere woning kunnen kleven. Ontdek welke dit zijn.

Grotere woning kost vaak meer geld

Een grotere woning is vaak een droom. Meer ruimte voor hobby's. Of een eigen speelkamer voor de (klein)kinderen. Aan een groter huis zitten soms ook haken en ogen. Meer uitgaven aan onderhoud bijvoorbeeld. En andere kosten die minder voor de hand liggen. Wilt óf gaat u verhuizen naar een grotere woning? Dan zijn dit de extra kosten om rekening mee te houden.

De kosten van een verhuizing naar een grotere woning

Als (toekomstige) eigenaar van een grotere woning wilt u natuurlijk ook dat deze goed verzekerd is. Bij brand, inbraak of storm bijvoorbeeld. Hoeveel u voor uw woonverzekeringen moet betalen, hangt af van verschillende factoren. Uw gezinssamenstelling bijvoorbeeld. Maar ook de grootte van de woning. Bij Centraal Beheer kunt u meteen uitrekenen wat het verzekeren van een woning kost. Handig om te weten vóórdat u een woning koopt. En alle kosten van de nieuwe woning in kaart brengt.
Als woningeigenaar betaalt u onroerendezaakbelasting (OZB). Aan het waterschap moet u waterschapslasten betalen. De OZB en waterschapslasten hangen allebei af van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ). De gemeente bepaalt ieder jaar opnieuw de WOZ-waarde van uw woning. Hoeveel OZB en waterschapslasten u precies moet betalen, verschilt per gemeente en waterschap. Een groter huis hoeft dus niet automatisch te betekenen dat u meer gaat betalen. Maar het is wel een mogelijkheid. Vraag daarom de WOZ-waarde van een woning op. Dit kan bij het WOZ-waardeloket. Kijk daarna op de website van de gemeente hoe hoog de OZB is. En op de site van het waterschap wat de waterschapslasten zijn. Zo hoeft u niet voor verrassingen komen te staan.
Een ruimere woning kan een flink gat in uw stookkostenbegroting slaan. Is de woning niet goed geïsoleerd? Met muur- en vloerisolatie en dubbel of triple glas bespaart u jaarlijks al snel een paar 100 euro op uw energierekening. Stookkosten brengt u ook omlaag met de juiste verwarmingsketel. Hoe hoger het rendement van uw verwarmingsketel, hoe minder gas er nodig is om uw woning te verwarmen. Met duurzame oplossingen als zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp kunt u ook op uw stookkosten besparen.
Minstens zo belangrijk als de verkoopprijs van een woning zijn de onderhoudskosten. Een grotere woning betekent soms meer onderhoud. Zo heeft u vaak meer schilderwerk. Maar hoeveel moet u nu berekenen? Deze kosten hangen af van het soort woning, het bouwjaar en de staat van de woning. Maar ook of er plannen zijn om de woning te isoleren? Of andere klussen zijn waarvoor u een vakman wilt inschakelen? Met de rekenhulp van Eigen Huis rekent u de gemiddelde onderhoudskosten per woning uit.

Staat de grotere stulp die u op het oog heeft op archeologische grond? Dan betekent dit dat u niet altijd in de grond mag graven. Femke wilde naar een groter huis verhuizen. Een opgeknapte boerderij met veel ruimte. Totdat zij het bestemmingsplan eens goed bekeek. ‘Het huis had een perfecte ligging. Aan de rand van een dorp. Met een lap grond eromheen. Een schuur waar mijn man naar hartenlust zou kunnen klussen. En ruimte voor een moestuin en kweekkas. Alles leek in kannen en kruiken. Totdat ik het bestemmingsplan eens goed bekeek. Het huis staat op archeologische grond. Maar wat hield dat nu eigenlijk in? Ik besloot op onderzoek uit te gaan. In ons geval betekende het dat we de diepgewortelde dorre bomen rondom het huis niet zomaar mochten rooien. Er moest eerst archeologisch onderzoek plaatsvinden. Dit zou meer dan 10.000 euro kosten. Hierop besloten we om het huis aan ons voorbij te laten gaan.’

In Nederland zijn er een aantal plaatsen met historische resten in de grond. Denk aan oude funderingen of scheepswrakken. Is grond archeologisch? Dan mag u deze grond niet altijd verstoren. Verstoring kan bijvoorbeeld het verwijderen van een boom zijn. Maar ook het bouwen van een schuur of plaatsen van een trampoline in de grond. Waardevolle resten in de grond moeten bewaard blijven. Dat bepaalt de wet. Wilt u toch werkzaamheden in de grond doen? Dan moet een specialist eerst een archeologisch bodemonderzoek doen. Op ruimtelijkeplannen.nl bekijkt u of er op een locatie mogelijk archeologische resten te vinden zijn.  

Geen wifi! Het is de schrik van menig tiener en thuiswerker. Verhuist u naar een groter huis? Dan kan het zomaar zijn dat u niet overal in huis internet heeft. Een groter netwerk krijgt u door het plaatsen van zogenoemde access points. Dit zijn apparaatjes die zorgen voor een groter draadloos netwerk. U verbindt de access points met uw router. De apparaatjes zelf plaatst u in ruimtes met een slecht wifi-signaal. Hoe groter uw huis, hoe meer access points u vaak nodig heeft. Zeker als het huis dikke betonnen muren en vloeren heeft. Per access point betaalt u vaak zo’n 50 tot 100 euro. Staat uw grotere droomwoning op het platteland? Houd er dan rekening mee dat er nog woningen zijn waar helemaal geen (goed) internet is. Vooral in buitengebieden staan woningen zonder goede internetaansluiting. Het aanleggen van bijvoorbeeld glasvezel kan tot in de 1000-en euro’s lopen. Iets om in het achterhoofd te houden voordat u een bod doet op een huis op het platteland.
Hoe groter uw woning, hoe meer oppervlak u heeft om schoon te maken. Of laat schoonmaken, als u een huishoudelijke hulp heeft. In het laatste geval betekent extra gewerkte tijd: meer betalen. Maak het uzelf of uw schoonmaker makkelijk door een schoonmaakschema te maken. Hierop zet u terugkerende klussen. Zo houdt u de woning moeiteloos schoon.
U bent verhuisd naar een grotere stek, pal aan het water. Maar of u nu uitzicht heeft over een sloot of ander watertje. Als eigenaar van de grond bent u vaak verantwoordelijk voor een goede doorstroming van het water. En dat betekent dat u bagger moet weghalen. Bagger is vuil dat sloten en wateren ondiep maakt. Hierdoor kunnen deze minder water afvoeren en sneller overstromen. Met wateroverlast als gevolg. Een vakman met een graafmachine kan de bagger weghalen. De kosten voor baggeren liggen ongeveer tussen de 100 en 150 euro per uur. Baggeren moet minimaal 1 keer per jaar gebeuren. Deelt u de sloot met een buur? Dan kunt u afspraken maken en de kosten delen.

Ramon verhuisde met zijn gezin naar een groter huis. Hij vertelt: ‘Daar zaten we dan. De verhuisdozen waren uitgepakt. De meubels stonden op hun plaats. En de tv hing ein-de-lijk aan de muur. Toen we moe maar voldaan die tv inschakelden, keken we toch een beetje vreemd op. Het tv-beeld was wel erg klein. De afstand tot onze tv bleek in ons nieuwe huis veel te groot. Iets waar we vóór de verhuizing niet bij stil stonden. Tsja, en een nieuwe tv was een flinke hap uit ons verhuisbudget. Na veel wikken en wegen maakten we uiteindelijk een ritje naar de elektronicawinkel.’

Een te kleine bank, eettafel of tv. Net als Ramon komen veel mensen er na hun verhuizing pas achter dat hun meubels en elektronische apparaten te klein zijn voor hun nieuwe stek. Gelukkig heeft de Consumentenbond een handige checklist gemaakt om te kijken welke tv-grootte bij u en uw nieuwe, grotere woning past. Wilt u bepalen of de meubels die u nu heeft goed tot hun recht komen in een grotere woning? Teken deze dan op de plattegrond op schaal. Zo krijgt u alvast een indruk. En weet u of u misschien nieuwe spullen moet aanschaffen.