Verzekeringen voor een koophuis

Hoe zijn die nieuwe hoekbank, de houten vloer en uw huis nu eigenlijk verzekerd? We denken graag met u mee. Zodat u lekker kunt wonen en leven.

Wat is verzekerd? Een paar situaties:

Na een lange werkdag komt u thuis, opent de deur en stapt zo in een plas water. Een gesprongen waterleiding en nu is uw huis één groot waterballet. Onder welke verzekering valt dat? Alles wat vast zit aan het huis, het huis zelf en de tuin verzekert u met een opstalverzekering. Uw houten vloer, de muren en de leidingen vallen onder de opstalverzekering. Maar ook bijvoorbeeld uw ingebouwde keuken, glas en de zonnepanelen op het dak.
Zijn door de gesprongen waterleiding een losliggende laminaatvloer of meubels beschadigd? Dan valt dat onder de inboedelverzekering. Dat geldt voor alle spullen in uw huis. Bijvoorbeeld uw laptop, schilderij, muziekinstrument, erfstuk van uw oma. Maar ook uw fiets in de schuur.
We nemen heel wat kostbare spullen mee naar buiten. Denk aan een zonnebril, horloge, camera, telefoon, tablet of laptop. Bent u uw zonnebril verloren of raakt uw telefoon beschadigd bij het schieten van leuke kiekjes van de kinderen? Uw waardevolle spullen zijn buiten verzekerd tegen diefstal, verlies of schade met de kostbaarheden buitenshuis­verzekering.
Uw zoontje roetsjt met zijn kinderfietsje langs een geparkeerde auto. Of uw dochter is buiten lekker aan het voetballen. De bal vliegt per ongeluk door het raam van de buren. Ai, u wilt de nieuwe buren natuurlijk wel te vriend houden. Schade die u of uw kind aan (spullen van) een ander veroorzaakt is verzekerd met een aansprakelijkheids­verzekering. Gaat de bal per ongeluk door uw eigen raam? Dan is dat verzekerd met de opstal­verzekering.
U vindt een webshop die voor een leuke prijs mooie tapijten aanbiedt. Nadat u de rekening voor uw bestelling heeft betaald, blijft de levering door de webwinkel uit. De Rechtsbijstandverzekering (Consument en wonen) kan helpen als u bent opgelicht. Of er ontstaat een burenruzie. Dan kunt u rekenen op juridische hulp met de Rechtsbijstandverzekering (module consument en wonen)
Een overlijdens­risico­verzekering kan ook nuttig zijn. U denkt er misschien liever niet aan, maar zo zorgt u ervoor dat uw nabestaanden (een deel van) de hypotheek kunnen blijven betalen of aflossen als u overlijdt. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht maar sommige hypotheek­verstrekkers vragen er wel om.

Net verhuisd?

Vergeet dan niet om uw nieuwe adres door te geven. Het kan zijn dat de premie omhoog of omlaag gaat. Dat is onder andere afhankelijk van de grootte van uw huis, gezinssamenstelling en waar u woont.