Opruimen en ontspullen

Ga je binnenkort verhuizen? Begin dan nu met opruimen. We noemen het ook wel ontspullen. Zo voorkom je dat je oude spullen meeverhuist. Maar hoe pak je dat aan? Onze tips helpen je verder.

Bekijk wat je wel en niet meeneemt

Opruimen en ontspullen vóór je verhuizing heeft veel voordelen. Je voorkomt dat je straks in je nieuwe huis met oude spullen en meubels zit, die je toch niet meer gebruikt. Waarom zou je het dan meeverhuizen? Dat scheelt al gauw een paar dozen of een halve verhuiswagen. Opruimen is ook handig als je oude woning nog te koop staat. Een netjes en opgeruimd huis staat zoveel mooier op Funda. Gaat iets wel mee naar het nieuwe huis, maar gebruik je het niet dagelijks? Doe het dan meteen in een verhuisdoos. Dan staat dat al lekker klaar voor de verhuizers.

Begin met een opruimplan

Zie je als een berg op tegen al dat opruimwerk? Maak dan een opruimplan. En pak het stap voor stap aan. Zou houd je het overzichtelijk.
  • Maak een planning. Zo hak je alle activiteiten in stukjes. En maak je een tijdsplanning.
  • Ruim per kamer op. Pas als de ene kamer klaar is, begin je aan de andere.
  • Verdeel de taken. Doe niet alles zelf, maar geef iedereen in huis een taak.
  • Is iets klaar? Zet dan een vinkje in je planning. Dat geeft een goed gevoel en motiveert om verder te gaan.

Verdeel je spullen in groepen

Maak groepjes van de spullen die je uitzoekt. Wat kan weg? Verzamel dat voor de vuilstort. Leg de spullen apart die waarde hebben. Dan kun je na je grote opruimklus in 1 keer alles naar de kringloopwinkel brengen of op Marktplaats verkopen. Weet je nog niet zeker of je bepaalde spullen wilt weggooien? Bewaar het dan 1 maand in een aparte kamer. Heb je het na 1 maand nog niet gebruikt? Dan kan het weg.

Sla je spullen tijdelijk op

Sla de spullen op die je tijdelijk niet nodig hebt. Bijvoorbeeld als er geen plek voor is in je nieuwe huis. Maar je wilt het nog niet weggooien of verkopen. Of als je het wilt bewaren voor je zoon die volgend jaar op kamers gaat. Je spullen tijdelijk opslaan kan ook handig zijn als je je oude huis nog moet verkopen. Een opgeruimd huis verkoopt namelijk sneller dan een rommelig huis vol met allerlei spullen. Makelaar Gonda geeft je graag meer tips over het verkoopklaar maken van je huis.

Tip: Bekijk onze Woonverzekering

Wil je je spullen goed verzekeren? Ook straks in je nieuwe huis? Wij maken het makkelijk voor je. Stel zelf jouw Woonverzekering samen en verzeker je woning en spullen. En ben je benieuwd hoe je verzekerd bent op de dag dat je verhuist? Lees er alles over in het artikel De verhuisdag.