Man achter laptop

Gaat u scheiden?

Alle informatie over scheiden op 1 plek

Emotioneel, maar er moet ook van alles geregeld worden. Wat gebeurt er met de woning? Welke afspraken maakt u over de opvoeding van de kinderen? En welke financiële zaken moet u regelen? Wij helpen u op weg.

Deskundige hulp is vaak nodig

Wij geven u graag praktische informatie om u op weg te helpen. Maar komt u er niet samen uit? Of wilt u dat alles helemaal volgens de wet wordt geregeld? Schakel dan een mediator of een advocaat in.

Getrouwd of samenwonend?

Voor de wet maakt het verschil of u getrouwd bent of samenwoont. Voor samenwonenden is er juridisch niet veel geregeld. Er is bijvoorbeeld geen recht op alimentatie. Bent u geregistreerd partners? Dan gelden dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk. Latten is voor de wet hetzelfde als samenwonen.

Handige links

Verschillende instanties bieden online nuttige informatie als u gaat scheiden.

De Belastingdienst

De Belastingdienst legt uit waar u fiscaal mee te maken kunt krijgen. Is het handig om samen of juist apart aangifte te doen? Heeft u recht op toeslag of een heffingskorting? Via de website kunt u ook uw persoonlijke scheidings-checklist maken.   

Het Nibud

Het Nibud helpt consumenten met het regelen van hun financiële huishouding. Op de website kunt u onder meer de Geldwijzer Scheiden bestellen. Voor als u zich in de financiële kant van uw scheiding wilt verdiepen.

De Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een brochure die u kunt downloaden. Hierin vindt u informatie over wanneer u kunt scheiden, hoe u moet scheiden en wat u moet regelen.