Partner uitkopen na scheiding

Waar moet u op letten?

Situatie: U gaat scheiden, de hypotheek staat op 2 namen.

U blijft in het huis wonen en uw partner verhuist. De hypotheek komt op uw naam te staan. U wilt uw partner uitkopen.

Het kan zijn dat u bij de scheiding afspreekt dat u in de woning blijft wonen, en dat de hypotheek op uw naam komt te staan. Waar moet u dan op letten?

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

U wordt alleen aansprakelijk voor de hele hypotheek. We noemen dat ook wel ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’. Uw hypotheekadviseur kan dit regelen als de echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap is ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Huis met overwaarde
U moet de vertrekkende partner uitkopen als het huis overwaarde heeft. Is uw woning meer waard dan de hoogte van uw hypotheek, dan heeft u overwaarde. U moet de vertrekkende partner de helft van de overwaarde betalen. Hiervoor is misschien een aanvullende lening nodig.

Huis onder water
Uw woning staat onder water als uw huis minder waard is geworden dan de hoogte van de hypotheek. Uw huis heeft onderwaarde. De vertrekkende partner moet u dan de helft van de onderwaarde betalen.

Hypotheek aanpassen
Komt de hypotheek op 1 naam, dan gaat de hypotheekverstrekker toetsen of u de hypotheek alleen kan betalen. Uw adviseur vraagt de wijziging aan. En heeft daarvoor verschillende documenten nodig. Via de notaris moet u altijd het huis formeel overdragen. Lees hier wat u moet regelen.

Vraag financieel advies
De hypotheek uitkopen na scheiding houdt dus eigenlijk in dat u een hele nieuwe hypotheek krijgt. Laat u door uw financieel adviseur uitgebreid informeren over deze keuze. Vind een adviseur.

Ook interessant

Huis verkopen na scheiding

Gaat u het huis verkopen en beiden in een ander huis wonen? Maak afspraken over restschuld of winstverdeling.  

Hypotheek blijft op 2 namen staan

Het kan zijn dat u bij de scheiding afspreekt dat u in de woning blijft wonen, maar dat de hypotheek op 2 namen blijft staan. Waar moet u dan op letten?