Scheiden en hypotheek op 2 namen

Welke afspraken maakt u?

Situatie: De hypotheek staat op 2 namen: die van u en van uw partner. 

U blijft in het huis wonen, uw partner verhuist. En voorlopig blijft de hypotheek op 2 namen staan.

Het kan zijn dat u bij de scheiding afspreekt dat u in de woning blijft wonen, maar dat de hypotheek op 2 namen blijft staan. Waar moet u dan op letten?

Er zijn grote financiële gevolgen voor de vertrekkende partner 

De vertrekkende partner heeft een hypotheek op zijn of haar naam. Wil de vertrekkende partner een andere woning kopen, dan kan dit moeilijk worden. Er is immers al een hypotheek afgesloten op naam van deze partner.
Een ander financieel gevolg betreft de hypotheekrente. Na 2 jaar kan de vertrekkende partner de hypotheekrente niet meer aftrekken van de belasting. De netto lasten kunnen stijgen voor beide partijen.

Maak afspraken over woonlasten

Maak duidelijke afspraken over woonlasten. Daarbij gaat het niet alleen over de hypotheekkosten. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor onderhoud van de woning. En kosten voor eventuele investeringen. En denk ook aan kosten voor de woonverzekering. Welke kosten deelt u wel en niet? Leg de verdeling van deze kosten vast. Leg ook vast wat er gaat gebeuren als uw rentevast-periode afloopt.

Vraag financieel advies

Een hypotheek op 2 namen laten staan na scheiding lijkt een snelle oplossing, maar heeft belangrijke financiële gevolgen. Laat u door uw adviseur uitgebreid informeren over deze keuze. 
Vind een adviseur

Ook interessant

Partner uitkopen na scheiden

Wilt u na verloop van tijd toch de hypotheek op 1 naam? Dan spreken we van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. 

Huis verkopen na scheiding

Gaat u het huis verkopen en beiden in een ander huis wonen? Maak afspraken over de restschuld of de winstverdeling en lees hoe het zit met de aflossingsvrije hypotheek.