Overlijdensrisicoverzekering

Scheiden en overlijdens­risico­verzekering

Ook na een scheiding beschermt een overlijdens­risico­verzekering tegen financiële zorgen.

  • Vanaf € 1,30 per maand
  • Makkelijk online afsluiten
  • Snelle medische acceptatie
U maakt deze berekening voor de vaste premie
Als u uit elkaar gaat, denkt u vast aan het opzeggen van uw verzekeringen. Toch is opzeggen niet altijd de beste keuze. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan in sommige gevallen juist een slimme oplossing zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen nabestaanden eenmalig een bedrag als u of uw ex-partner overlijdt.

De alimentatie stopt als uw ex-partner overlijdt

Na uw scheiding of beëindiging van uw geregistreerd partnerschap, kan het zo zijn dat u en uw ex-partner elkaar financieel blijven ondersteunen. Het kan gaan om een bijdrage aan elkaars levensonderhoud en de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Dit noemen we alimentatie. We maken onderscheid tussen kinder- en partneralimentatie.

Maar wat als uw ex-partner komt te overlijden? Dan stoppen de alimentatiebetalingen. Het kan zijn dat u hierdoor in de financiële problemen komt. Met een overlijdensrisicoverzekering, kunt u de kosten en uitgaven voor u en de kinderen blijven betalen.


Mogelijk krijgt u een uitkering na het overlijden van uw ex-partner

Als uw ex-partner overlijdt, komt u mogelijk in aanmerking voor een nabestaandenpensioen. Ook heeft u misschien recht op een uitkering uit de Algemene Nabestaandenwet. Er is helaas ook een kans dat u deze uitkeringen niet krijgt. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt voor een extra bedrag om uw lasten op te vangen. Als u geen recht heeft op een nabestaandenpensioen of Algemene Nabestaandenwet (Anw) kan dit een prettige financiële aanvulling zijn.

Meer informatie over het nabestaandenpensioen en de Anw vindt u op Mijnpensioenoverzicht.nl en SVB.nl. Uw pensioenuitvoerder en die van uw ex-partner kunnen u vertellen of u in aanmerking komt voor een nabestaandenpensioen. Het SVB kan u vertellen of u recht heeft op een Anw-uitkering.

Een voorbeeld

Ilse (32) en Bart (36) zijn vorig jaar gescheiden. Ze hebben samen een dochtertje van 5 jaar. Elke maand betaalt Bart € 550,- aan kinder- en partneralimentatie aan Ilse. Ilse heeft na de scheiding een overlijdensrisicoverzekering ter waarde van € 80.000 op het leven van Bart afgesloten. De looptijd is 12 jaar. Ilse betaalt hiervoor € 5,72 aan premie per maand. Als Bart tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, ontvangt Ilse in 1 keer € 80.000 netto. Met dit geld kan ze voor zichzelf en haar dochtertje zorgen.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Ook als u gaat scheiden, kan het slim zijn om een ORV af te sluiten. Zeker als u samen kinderen heeft, is het belangrijk om te bespreken wat er gebeurt als een van u overlijdt. U kunt een overlijdens­risico­verzekering ook afsluiten als u al gescheiden bent.

Door laten lopen

Loopt er al een ORV die wordt uitgekeerd wanneer u of uw ex-partner overlijdt? Dan is het een optie om deze niet te stoppen. U kunt de overlijdensrisicoverzekering misschien nodig hebben in de toekomst. Bijvoorbeeld om de studie van uw kind te betalen als u wegvalt. Of als de alimentatie stopt wanneer uw ex-partner overlijdt.

Opzeggen

Wilt u of uw ex-partner toch stoppen met de overlijdensrisicoverzekering? Dan is er altijd van beide partners een handtekening nodig. Heeft u een ORV bij ons? Deze kunt u hier opzeggen.

Wat moet u regelen?

Heeft u op dit moment een ORV? Bepaal dan samen met uw partner of u deze wilt behouden of stoppen. Als u nog geen ORV heeft, raden we u aan om u goed te laten informeren. Meer informatie over onze overlijdens­risico­verzekering vindt u hier. U kunt ook direct contact met ons opnemen.