Is er recht op partneralimentatie?

Soms heeft een partner recht op partneralimentatie

Meestal omdat de andere partner een hoger inkomen heeft. 
Degene met het meeste inkomen draagt dan bij aan het levensonderhoud van de ex-partner. Hoe hoog de alimentatie is, hangt af van de inkomenssituatie van de partners. 

Wie bepaalt de hoogte van de partneralimentatie?

Dit kan op 3 manieren:

  1. Onderling afspreken. Partners die ‘als vrienden’ uit elkaar gaan regelen het vaak op deze manier.
  2. Een mediator. Die is onafhankelijk en maakt op basis van de financiële gegevens van de beide partners een berekening.
  3. Een advocaat of rechter. Daar draait het vaak op uit als de partners het met elkaar niet eens zijn of niet met elkaar willen onderhandelen.

Partneralimentatie berekenen

Partneralimentatie berekenen

Zelf de hoogte van de alimentatie berekenen is niet makkelijk. Er komt nogal wat bij kijken. Komt u er samen uit en spreekt u een bepaald bedrag af? Dan bent u snel klaar. Leg de afspraken wel vast in een contract, want dan is het rechtsgeldig. Wordt u het niet samen eens? Laat dan een berekening maken door een mediator, notaris of advocaat. Er zijn ook bedrijven waar u online een berekening kunt maken. 

Bij de berekening van de alimentatie telt de situatie van beide ex-partners mee. Net als bijvoorbeeld spaargeld, kosten voor een overlijdensrisicoverzekering en de situatie op de arbeidsmarkt.

Normen voor de hoogte van de alimentatie

Bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie zijn twee dingen belangrijk:

  1. Wat is de behoefte van de partner die alimentatie ontvangt?
  2. Kan de andere partner die alimentatie betalen?
Degene die alimentatie ontvangt moet kunnen blijven leven zoals hij of zij gewend was. Maar misschien kan de ex-partner dat niet betalen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij:

  • een nieuwe partner heeft die ook financieel afhankelijk is;
  • kinderalimentatie betaalt en daardoor minder overhoudt voor partneralimentatie.

Maximaal 12 jaar betalen

De betalende partner betaalt in principe 12 jaar lang partneralimentatie. Duurde het huwelijk korter dan 5 jaar, 3 jaar bijvoorbeeld? En zijn er geen kinderen? Dan is de periode van alimentatie betalen ook 3 jaar. De partneralimentatie stopt als de partner die het geld ontvangt weer gaat samenwonen.

Het alimentatiebedrag wijzigen

Nadat de hoogte van de alimentatie is bepaald, kan de financiële situatie van de ex-partners natuurlijk veranderen. Het alimentatiebedrag beweegt dan niet steeds mee. Wel kan aan het begin worden vastgelegd dat het bedrag elk jaar wordt aangepast aan het prijspeil. Dit heet indexatie. Of dat het bedrag na een aantal jaren omlaag gaat. Of juist omhoog. Wil de betaler dat het bedrag omlaag gaat? Bijvoorbeeld omdat hij of zij een veel lager inkomen heeft dan voorheen? Dan moet dat via een aanvraag bij de rechter.

Ook interessant

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie, hoe zit dat?

De opvoeding van de kinderen betaalt u in principe altijd samen. 

Kosten scheiding

Hoeveel kost een scheiding?

Voorkom verrassingen. Zet de kosten vooraf op een rij.