Een laadpaal aan huis: 6 tips

Bent u binnenkort de trotse eigenaar van een elektrische auto? Dan denkt u vast ook na over een eigen oplaadpunt. Maar waar moet u allemaal op letten? Met deze 6 tips bent u goed voorbereid.

Waar moet u op letten bij een laadpaal aan huis

Als u elektrisch gaat rijden, wilt u natuurlijk een eigen laadstation. Zodat u altijd zorgeloos met een volle accu van huis weggaat. Wel zo ideaal. Maar waar zet u de laadpaal het beste neer? Kiest u voor een eenvoudige of slimme laadpaal? En wanneer heeft u een vergunning nodig? Kortom, waar moet u allemaal op letten bij de aanschaf en installatie van een eigen oplaadpunt? We zetten het graag voor u op een rij.

Een eigen laadpaal? Met deze 6 tips bent u voorbereid

U kunt uw laadstation vastmaken aan uw huis (wallbox) of op een laadpaal. Voor het opladen maakt de keuze niet uit. Het hangt meer af van uw smaak en de beschikbare ruimte. Maar ook van de lengte van de laadkabel. Die moet lang genoeg zijn om van het laadpunt bij uw auto te komen. Ook de plek waar de stekker de auto ingaat, is niet bij elke elektrische auto hetzelfde. En wilt u meerdere auto’s opladen met 1 oplader? Zorg dan dat de oplader op een centrale plek staat.
U heeft een elektrische auto en een parkeerplek voor uw huis op de openbare weg. U wilt uw auto vanuit uw voortuin of huis opladen. Vraag dan eerst na bij uw gemeente of u de laadkabel wel over de stoep mag leggen. In sommige gemeenten is het namelijk verboden en mag het zelfs niet met een anti-struikelmatje er overheen. Soms mag het alleen als er binnen 300 meter geen openbare laadpaal staat. Of alleen als men voldoet aan een aantal eisen. Zoals dat anti-struikelmatje. Oplossingen zijn er ook. Zoals een kabelgoottegel of een ChargeArm. Een soort scharnierende arm aan een paal waarmee de laadkabel door de lucht naar de auto gaat. Maar het beste is om dit vooraf na te vragen bij uw gemeente.
Een slimme laadpaal werkt via online software en heeft daardoor allerlei slimme functies. Zo weet een slimme laadpaal wanneer de stroom goedkoper is. Houdt het uw energieverbruik bij. En het zorgt via een speciale techniek (load balancing) dat er geen stroomuitval is door overbelasting. De laadpaal laadt dan iets minder snel op door rekening te houden met het energieverbruik van uw andere apparaten. Voorwaarde is wel dat u een slimme meter heeft. Ook kunt u een slimme laadpaal koppelen aan uw zonnepanelen. En via een app bijvoorbeeld aangeven dat de laadpaal alleen zonne-energie gebruikt. Zo wordt laden steeds slimmer en voordeliger.
Kiest u voor een eigen oplaadpunt? Dan heeft u een aparte stroomgroep in uw meterkast nodig. Zo blijft uw laadstation altijd werken. Ook als u een stroomstoring in huis heeft. Daarnaast raakt uw meterkast niet overbelast. Soms is een netverzwaring van uw meterkast ook nodig. Bijvoorbeeld als uw meterkast alleen een 1-fase aansluiting heeft en uw elektrische auto een 3-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting laadt uw auto sneller op.
Voor het plaatsen van een eigen laadpaal of wallbox heeft u geen vergunning of abonnement nodig. Alleen als er gemeentegrond tussen uw eigen parkeerplaats en uw woning ligt. In dat geval heeft u een opbreekvergunning nodig. Heeft u geen mogelijkheid om een eigen laadstation te plaatsen? Dan kunt u gebruikmaken van een openbare laadpaal bij u in de buurt. Of een openbare laadpaal aanvragen als er geen in de buurt staat. Let dan wel even op de voorwaarden bij uw gemeente. Om te laden bij een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. Hiermee identificeert u zich. Als u dit heel vaak doet, is een laadpas met abonnement handig. U betaalt dan niet elke keer een starttarief.
De kosten van het plaatsen van een oplaadpunt aan huis hangen af van meerdere factoren. Zoals de locatie, installatiekosten en graafwerkzaamheden. En een aanpassing van de meterkast om sneller te kunnen laden. Maar vooral ook het type laadstation. Welk type past bij uw auto? Kiest u voor een laadpaal of de goedkopere wallbox? Wilt u 1 of 2 aansluitpunten? En gaat u voor het basismodel of toch de slimmere versie? Een slimme laadpaal is duurder om te kopen. Maar door slim te laden tijdens het daltarief, met load balancing en misschien aanwezige zonnepanelen, bespaart u veel energie en kosten.

Wij helpen u graag bij uw keuze

Rijdt u (binnenkort) elektrisch en heeft u een eigen oprit? Dan is een Laadpaal voor thuis handig en voordelig. Onze gespecialiseerde partner 50five geeft u persoonlijk en vrijblijvend advies op basis van uw wensen en woonsituatie. Zodat u binnenkort gemakkelijk en voordelig vanuit huis kunt laden.