Inbraakpreventie: 5 tips

Terugkomen van vakantie of een weekendje weg en bij thuiskomst ontdekken dat er is ingebroken. U moet er niet aan denken. Gelukkig maakt u de kans dat dit gebeurt met een paar simpele tips een heel stuk kleiner.

5 inbraakpreventie tips:

Natuurlijk is het leuk om via Twitter of Facebook aan uw vrienden te melden dat u lekker even weg bent. Maar besef ook dat er ‘anderen’ mee kunnen kijken. Het is zelfs zo erg dat inbrekers overlijdensadvertenties in de gaten houden. Zodat ze precies weten wanneer nabestaanden bij een crematie of begrafenis en dus niet thuis zijn.
Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werken. Zo jaagt u met een felle buitenlamp met bewegingssensor bij uw voor- en achterdeur inbrekers snel weg. Of u zet met een timer de radio of televisie aan. Zien of horen uw buren toch iets verdachts bij u thuis terwijl u er niet bent? Dan is het handig als u met elkaar in een WhatsApp-groep zit. Zodat u elkaar op de hoogte kunt houden van verdachte situaties. Bel bij inbraak of andere noodsituaties wel altijd eerst 112!

Gaat u een paar dagen weg? Ga dan voor vertrek eens voor uw huis staan. Kan iemand zien dat u weg bent? Zorg er dan voor dat het lijkt alsof u gewoon thuis bent. Bijvoorbeeld:

 • Laat uw buren hun 2e auto op uw oprit of voor uw huis parkeren.
 • Zet een koffiekopje op tafel of laat een krant liggen.
 • Laat iemand regelmatig uw brievenbus leegmaken of de post van uw deurmat oppakken.
 • Zorg voor een tijdschakelaar zodat er 's avonds altijd een lamp binnen aan is.
 • Vraag uw buren om regelmatig uw gordijnen open en dicht te doen.

Meestal gaan inbrekers voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Maak het ze daarom lastiger om binnen te komen.

 • Doe altijd al uw ramen en deuren dicht als u weggaat. Ook als u maar even weg bent.
 • Zelfs het kleine badkamerraam is niet te klein voor een inbreker.
 • Zorg voor sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. U herkent zo'n slot aan het SKG-logo (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).
 • Heeft u een schuifpui? Plaats dan een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui. De pui kan dan minder makkelijk van buitenaf open.
 • Zorg dat een inbreker niet makkelijk met hulpmiddelen bij dat openstaande badkamerraam kan komen. Zet uw ladder in de schuur en maak uw vuilnisbak vast in uw tuin.

Inbrekers hebben niet veel nodig om binnen te komen. Maak het ze daarom niet té makkelijk.

 • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Even een raampje intikken en de inbreker is binnen.
 • Inbrekers kennen ook de 'geheime' plekjes onder de deurmat of achter de bloempot. Verstop daar dus geen sleutel.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos. Bij verlies of diefstal weet een inbreker direct waar u woont.
 • Heeft u een nieuwe televisie gekocht? Zet de doos dan niet bij het huisvuil op de stoep. Anders weet een inbreker direct wat er te halen valt.

Toch ingebroken? Raak niets aan en bel direct de politie

De politie komt altijd langs na een woninginbraak. Vaak doen zij sporenonderzoek. Het is dus belangrijk dat u niet meteen gaat opruimen. Na het sporenonderzoek maakt de politie een proces-verbaal. Dit verslag heeft u nodig als u de schade meldt bij uw verzekeraar.

Maak foto’s en meld de inbraak bij uw verzekeraar

Foto’s zeggen soms meer dan een omschrijving. Daarom is het handig als u foto’s maakt van de inbraak. Deze kunt u meesturen met de schademelding. Zodat uw verzekeraar duidelijk ziet wat de schade is. Uw verzekeraar kan u ook vertellen wat u zelf moet regelen en wat de verzekeraar voor u doet.

Zorg dat de schade niet groter wordt

Is uw mobiele telefoon gestolen? Of uw bankpas of creditcard verdwenen? Laat dan direct uw telefoon of betaalkaart blokkeren. Zodat de inbreker niet ook nog eens uw bankrekening plundert. Of op uw kosten belt. Ook uw tankpas of OV-kaart moet u direct laten blokkeren.

Bent u verzekerd bij Centraal Beheer? Meld uw schade dan snel en eenvoudig: