""

Voorkom achterstallig onderhoud: tips van de expert

Lekkage in huis door een kapotte dakgoot. Of een beschadigde vloer door betonrot in de kruipruimte. Schade door achterstallig onderhoud, je moet er vast niet aan denken. Expert Jaap van Namen van Perfectkeur B.V legt uit waarom onderhoud van uw woning belangrijk is.
Met goed onderhoud voorkom je schade door achterstallig onderhoud en een daling van de woningwaarde. Ook woon je veel fijner in je huis.
Goed onderhoud voorkomt vaak schade en hoge kosten. Daar weet bouwkundig expert Jaap van Namen alles van. Hij geeft huizenbezitters deskundig advies over woningonderhoud. Wie Jaap over de vloer krijgt, heeft al snel door: hem ontgaat niets. Met een scherp oog checkt hij de woning van nok tot kruipruimte. Waarbij hij elk detail grondig onder de loep neemt. Dagelijks ziet hij wat goed en slecht onderhoud doen met een huis. Jaap: ‘Ik ben misschien soms wat lang van stof, maar dat moeten de mensen maar voor lief nemen. Ik vind het belangrijk om zo’n huis goed in kaart te brengen.’ Na de keuring krijgen mensen een uitgebreid en duidelijk rapport over het onderhoud van hun huis.
Bij schade door achterstallig onderhoud ben je letterlijk en figuurlijk verder van huis

Schade en kosten door achterstallig onderhoud

Jaap: ‘Veel mensen weten vaak niet wat er allemaal met hun huis aan de hand is. Als je thuiskomt, kijk je naar de voordeur. Maar je kijkt eigenlijk nooit naar je dak om te zien of alles nog wel goed ligt. Dan ontstaan er later dingen waarvan je denkt: had ik er maar op gelet. Het onderhouden van je huis kost natuurlijk wat. Maar krijg je schade doordat je bepaald onderhoud niet doet? Dan kost het nog veel meer. Deze schade valt meestal niet onder je verzekering. Je bent dan letterlijk en figuurlijk verder van huis. Onderhoud van het dak bijvoorbeeld is erg belangrijk. Achterstallig onderhoud kan voor lekkage zorgen. Door de steeds extremere weersomstandigheden heeft een dak heel wat te verduren. Door hitte kan het cement van de nokvorsten uitdrogen en scheuren. Bij regen sijpelt water er dan doorheen. Eerst gaat de nokbalk rotten. En isolatiemateriaal zuigt zich vol met water. Vaak duurt het een tijd voordat je lekkage opmerkt. En is er al veel schade. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee.’

Jaarlijkse check van je dak

Kleine beschadigingen aan dak of goten kunnen volgens Jaap al grote gevolgen hebben. ‘Laatst was ik bij mensen thuis waarbij het stucwerk in de keuken naar beneden was gekomen. Pas na grondig onderzoek ontdekte ik een klein gaatje in de dakgoot. De dakgoot lag op de gevel. Door het gaatje was maandenlang water naar binnen gedruppeld. Het isolatiemateriaal en de betonvloer eronder waren volgezogen met water. Hierdoor was het stucwerk in de verdieping eronder naar beneden gekomen,’ vertelt de expert. Hoe voorkom je dit soort vervelende verrassingen? Jaap: ‘Niet alle schade kun je voorkomen. Maar een jaarlijkse check van je dak is heel belangrijk. Dit kun je doen met een verrekijker. Kijk goed of alle dakpannen nog recht liggen en of ze niet stuk zijn. Bekijk de schoorsteen, de voegen, loodslabben en de nokvorsten. Maak ook jaarlijks de dakgoten schoon, na het vallen van de blaadjes. Je kunt natuurlijk ook een check laten doen door een expert, als je dit zelf lastig vindt.’
Een goed onderhouden huis is vaak meer waard dan een vergelijkbare woning met achterstallig onderhoud

Behoud de waarde van de woning

Tijdig onderhoud van de woning is niet alleen belangrijk om schade te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat je woning zijn waarde behoudt. Een woning met achterstallig onderhoud is vaak minder waard dan een vergelijkbaar, goed onderhouden huis. Ook verkoopt de woning minder snel. Welk onderhoud moet je als woningbezitter in ieder geval doen om de woningwaarde te behouden? Jaap: ‘Er zijn veel dingen om op te letten bij woningonderhoud. Om er eentje te noemen: de kruipruimte. Zie je houtrot of betonrot? Laat dit dan direct behandelen om erger te voorkomen. Anders loop je kans dat de hele vloer er op een gegeven moment uit moet. Dit zorgt voor kosten en gedoe waar je niet op zit te wachten. Denk ook aan het schilderwerk buiten. Afbladderende verf, of erger houtrot, kan de waarde van je huis laten zakken. Zorg er ook voor dat je dakkapel in goede staat is. Maak uw dakgoten schoon. En zorg voor goed onderhoud van de schoorsteen, dakpannen, dakdoorvoeren en loodaansluitingen.’

Veilig wonen en meer woonplezier

Goed onderhoud voorkomt vaak niet alleen schade, hoge kosten en een daling van de woningwaarde. In een goed onderhouden huis woon je ook veiliger en prettiger. Jaap: ‘Neem nu huizen met een balkon. Ik kom regelmatig tegen dat de constructie van het balkon verroest is. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Als je bijvoorbeeld tijdens een feestje met meerdere mensen tegelijk op het balkon staat. Maar bovenal zorgt goed onderhoud voor meer woonplezier. Een goed onderhouden ventilatiesysteem bijvoorbeeld zorgt voor frisse lucht in huis. Dat is een stuk fijner wonen dan een huis waarin de luchtkwaliteit slecht is. Dit kan zorgen voor hoofdpijn of slecht slapen. Of denk aan een goed onderhouden cv-ketel. Zo houd je het lekker warm in huis. En sta je ’s ochtend onder een warme douche.’

Wilt je weten welk onderhoud jouw huis nog meer nodig heeft? Bekijk ons complete overzicht voor woningonderhoud binnen en woningonderhoud buiten.

Tips van Jaap voor goed woningonderhoud

  1. Kijk af en toe omhoog naar je dak. Dit kun je doen met een verrekijker. Kijk goed of alle dakpannen nog recht liggen en of ze niet stuk zijn. Bekijk de schoorsteen, de voegen, loodslabben en de nokvorsten. Maak ook jaarlijks de dakgoten schoon, na het vallen van de blaadjes.
  2. Laat schade direct repareren of behandelen, om erger te voorkomen. Denk aan houtrot, betonrot of dat gaatje in de dakgoot.
  3. Houd onderhoud goed bij. Achterstallig onderhoud zorgt voor een lagere woningwaarde. Onderhoud bijvoorbeeld je schilderwerk, eventuele dakkapel en dak zodat je huis zijn waarde behoudt.
  4. Controleer de staat van materialen. Achterstallig onderhoud kan voor onveilige situaties zorgen. Houd daarom goed in de gaten of materialen niet verroest, verrot of beschadigd zijn. Denk aan een verroeste constructie van je balkon, losliggende dakpannen of houtrot in de vloerbalken.