Opruimtips: uw huis klaar voor het voorjaar

Het voorjaar komt eraan. Met dit actieplan frist u de boel in huis weer eens lekker op.

Een oude peer

Van uw laatste bestelling ligt de doos nog steeds in de gang. Die nieuwe jas past niet meer aan de kapstok. En zit daar nou nog een oude peer in de sporttas van uw kind?

Frisse lucht

Hoe zorgt u dat uw huis klaar is voor de lente? We geven opruimtips waarmee u het voorjaar fris tegemoet gaat. Laat de frisse lucht maar vast binnenstromen.

Begin meteen: 5 acties

In 5 stappen naar een opgeruimd huis

Hup, die schoenendoos verdwijnt op de grote hoop. Misschien is ‘ie later nog eens handig! En al het karton en plastic: dat zoekt u later nog wel even uit. Voor u het weet is uw huis een bende. Pak de papierbak of de grootste lege doos erbij en maak een snelle ronde door het huis. Trek al het overbodig bewaarde verpakkingsmateriaal en ander afval tevoorschijn. Dan krijgt u gelijk de rest van de opruimklussen beter in beeld.

Stap 1 is dus: doe weg wat toch al weg moest. Doet uw gezin mee? Kies elk een kamer of verdieping om onder handen te nemen. Dit is extra uitdagend met een tikkende timer!

De beste strategie om uw huis een opfrisbeurt te geven? Misschien heeft u iets aan de tips van Marie Kondo. Alle spullen houdt u even vast. Wordt u er nog blij van? Dan mogen ze blijven. Zo niet: tijd om er een beter thuis voor te zoeken. Het is een goede manier om bijvoorbeeld uw voorjaarsgarderobe door te nemen. Of om de vliering of logeer-rommel-werkkamer een grondige opruimbeurt te geven.

Voor uw hele huis kan Marie Kondo’en een wat ingrijpende operatie zijn. Bepaal met uw huisgenoten de belangrijkste taken. Zo houdt u het behapbaar en blijft iedereen meedoen. Te veel in 1 keer en de moed zakt u in de (opgeruimde) schoenen.

Wacht niet te lang met gewoon beginnen. Pak de takenlijst erbij en ga aan de slag. Vergeet de tuin of het balkon niet! En maak het vooral een beetje leuk.

Organiseer een rommelmarkt-in-eigen-huis (of tuin). Haal bijvoorbeeld eens alle spullen uit het tuinhuisje of de berging. Stal ze uit alsof u een marktkraam moet inrichten. Laat alle huisgenoten langs de spullen gaan en bepaal samen wat moet blijven en wat weg kan. Zet de spullen die niet door de keuring komen gelijk apart.

U kunt spullen inleveren bij een kringloopwinkel. Andere mogelijkheden zijn weggeefpagina’s op sociale media. Contactloos afhalen mogelijk! Of zet uw spullen op Marktplaats. Met de opbrengst kunt u een leuke nieuwe plant aanschaffen, of de bloemetjes buiten zetten op uw balkon.

Spullen die niet meer te gebruiken zijn, kunt u afgeven bij de milieustraat. Kijk vooraf op welke momenten het rustig is. Bijvoorbeeld via de site van uw gemeente. Want u bent vast niet de enige met opruimkriebels.

Wat een fijn gevoel: een opgeruimd huis voor een fris nieuw seizoen. Lap de ramen en zet ze daarna lekker open. Is het misschien tijd voor een nieuw kleurtje op de muren? De verf droogt nu goed.

Thuiswerkplek

Heeft u een thuiswerkplek ingericht? Een bureaustoel geleend van kantoor, een extra scherm op de eettafel… Ruim voor een fris gevoel elke avond uw werkplek op. Dan komt u ook goed los van uw werk.

Huis- en tuinklusjes

Wilt u aan de slag met de tuin? Gebruik de tips in de voorjaarsversie van onze tuinkalender. Kunt u er daarna extra lekker van de zon genieten.