
Waterschade voorkomen: 6 tips
Ook een groen dak zorgt voor minder wateroverlast rondom huis. Een dak met beplanting vangt water op tijdens flinke buien. Er stroomt minder water richting het riool. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop vetplantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Ook zorgt een groen dak voor een koeler huis in de zomer. Een groen dak warmt minder snel op dan een dak met bitumen.
Het platte dak van een uitbouw is vaak geschikt voor beplanting. Klein beginnen? Het dak van een schuur of fietsenhok kun je ook omtoveren tot groen dak. Laat wel een bouwkundige naar je dakconstructie kijken. Het is belangrijk dat het dak het gewicht van het groen kan dragen. Zorg bij een groen dak ook voor een wortelwerende laag. Zodat de wortels niet de waterdichte laag van het dak aantasten.
Lees ook de tips van groendakspecialist Louis Goulmy.
Wist je dat je je tuin kunt gebruiken om wateroverlast te voorkomen? Betegel niet alles en zorg voor meer groen. Het water loopt dan makkelijk de grond in. En leg lagere delen aan waar water tijdelijk naartoe kan. Zoals een regenwatervijver. Met een regenton of regenwaterschutting vang je overtollig regenwater op. Dit kun je tijdens droge perioden weer gebruiken in de tuin.
Heb je weinig buitenruimte? Een geveltuin helpt al tegen wateroverlast. Ook kun je misschien samen met je buurt ‘vergroenen’. Door bijvoorbeeld met buurtbewoners een buurttuin aan te leggen. Dit moet je wel eerst bij de gemeente aanvragen.
Lees meer tips om slim met water om te gaan in je tuin.
Hoe is waterschade verzekerd?
Heb je schade na wateroverlast? Bekijk hoe waterschade is verzekerd bij lekkage door neerslag.
Deel dit artikel
Ook interessant

Klimop schadelijk voor je muur?

Een onderhoudsvriendelijk huis: tips van Joyce

Buitengewone tuintips: onderhoudskalender

Woningonderhoud binnen: kalender en tips
Rookmelders: 6 tips voor een veiliger huis
Rookmelders zorgen ervoor dat je brand sneller opmerkt. Daarom zijn ze vanaf 1 juli 2022 in alle woningen in Nederland verplicht. Je moet ze op elke verdieping ophangen. Plaats in alle leefruimtes rookmelders. Maar ook melders op je vluchtroute en in ruimtes waar je apparaten oplaadt. Wij geven je 6 tips voor rookmelders in huis.