Waterschade voorkomen: 6 tips

Extreme wateroverlast in Nederland is gelukkig zeldzaam. Maar ook een flinke stortbui kan voor veel schade aan je woning zorgen. Met deze 6 tips bescherm je je huis tegen schade door wateroverlast.

Waterschade door neerslag

Door klimaatverandering hebben we vaker last van hevige regenbuien. Hoe bescherm je je huis zo goed mogelijk tegen wateroverlast? Dit doe je met onderhoud van het dak en je dakgoten. Maar ook door de tuin op de juiste manier aan te leggen. Bekijk wat je kunt doen.
Controleer elk jaar je dakbedekking op slechte plekken. Doe dit ook na een flinke storm. Check of er geen dakpannen los liggen of verschoven zijn. Maak jaarlijks de goot en schuimrubberen rand rond je dakramen schoon. En vervang op tijd het schuimrubber. Het verteert namelijk na een aantal jaren. Ga niet bij erg koud of warm weer het dak op. De dakbedekking is dan erg broos en kan kapot gaan. Een dak repareren is een lastig klusje. Vraag dus advies aan een bouwkundig adviseur of schakel een specialist in.
Als dakgoten en afvoeren verstopt raken, kan lekkage ontstaan. Verwijder daarom elke herfst bladeren en mos uit je dakgoten. En plaats een boldraadrooster of bladvanger in de afvoer of de goot. Dit voorkomt verstopte afvoeren en dakgoten. Aan de onderkant van een regenpijp kun je ook een ontlastputje maken. Water kan dan wegstromen als het riool de regen niet aan kan. Laat je liever je dakgoten schoonmaken? Schakel dan een vakman in.

Ook een groen dak zorgt voor minder wateroverlast rondom huis. Een dak met beplanting vangt water op tijdens flinke buien. Er stroomt minder water richting het riool. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop vetplantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Ook zorgt een groen dak voor een koeler huis in de zomer. Een groen dak warmt minder snel op dan een dak met bitumen.

Het platte dak van een uitbouw is vaak geschikt voor beplanting. Klein beginnen? Het dak van een schuur of fietsenhok kun je ook omtoveren tot groen dak. Laat wel een bouwkundige naar je dakconstructie kijken. Het is belangrijk dat het dak het gewicht van het groen kan dragen. Zorg bij een groen dak ook voor een wortelwerende laag. Zodat de wortels niet de waterdichte laag van het dak aantasten.

Lees ook de tips van groendak­specialist Louis Goulmy.

Controleer regelmatig de buitenmuren en voegen van je huis. Water kan door scheurtjes lekken en zo schade veroorzaken. Door vorst kunnen scheuren in de muur groter worden. Bekijk je buitenmuren daarom altijd even voor het winter wordt. En laat scheuren repareren voordat ze groter worden.
Houd ook je ramen in de gaten. Kijk of er een lek zit tussen de lagen van het dubbel glas. Zie je daar vocht? Laat op tijd je ramen repareren of vervangen. Kies dan gelijk voor goed isolerend glas. Zo houd je het warm en droog binnen.

Wist je dat je je tuin kunt gebruiken om wateroverlast te voorkomen? Betegel niet alles en zorg voor meer groen. Het water loopt dan makkelijk de grond in. En leg lagere delen aan waar water tijdelijk naartoe kan. Zoals een regenwatervijver. Met een regenton of regenwaterschutting vang je overtollig regenwater op. Dit kun je tijdens droge perioden weer gebruiken in de tuin.

Heb je weinig buitenruimte? Een geveltuin helpt al tegen wateroverlast. Ook kun je misschien samen met je buurt ‘vergroenen’. Door bijvoorbeeld met buurtbewoners een buurttuin aan te leggen. Dit moet je wel eerst bij de gemeente aanvragen.

Lees meer tips om slim met water om te gaan in je tuin.