Is klimop schadelijk voor uw muur?

U heeft een klimop in uw tuin. Van de schutting waar hij tegenaan groeit, is weinig meer te zien. En nu begint hij aan de muur van uw huis. Maar kan die muur daar eigenlijk wel tegen? Klopt het dat klimop schadelijk is voor uw muur? Of valt het allemaal wel mee?

Kijk uit met oude muren

Klimop kan schadelijk zijn als het groeit op oude muren gemetseld met kalkmortel. Dit materiaal in de voegen is vaak droog en kan verpulveren. Hierdoor kan de klimop makkelijk naar binnen groeien. Ook loszittend pleisterwerk kan naar beneden komen als u de hechtwortels van de muur trekt. Toch klimop op een oude muur? Plaats dan een stuk gaas met een afstand tot de muur van minimaal 7 centimeter. Zodat de klimop zich daarop kan hechten.

Het kruipt overal tussen

Klimop groeit heel snel. Soms wel 60 cm tot 100 cm per jaar. Als u even niet oplet, kan klimop via kieren bij kozijnen en daken zo naar binnen groeien. Of goten en afvoerpijpen verstoppen. Wat weer voor schade en lekkages kan zorgen. Houd de klimop dus goed in de gaten bij uw dakranden en kozijnen. Door regelmatig te snoeien houdt u de groeirichting van de klimop onder controle. En hoeft een klimop helemaal niet schadelijk te zijn.

Een klimop is niet altijd schadelijk

Klimop in uw tuin heeft zeker ook een aantal voordelen. We zetten er een paar voor u op een rij.

Aan de ene kant kan klimop schadelijk zijn voor oude muren. Aan de andere kant houdt klimop muren juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar. Zo vormen ze een natuurlijke bescherming tegen regen, wind en kou.

Heeft u veel klimop tegen uw buitenmuur? Dan dempt dit niet alleen geluiden van buitenaf, maar het zorgt ook voor extra isolatie. In de zomer houden de bladeren de ergste warmte buiten. In de winter werken de bladeren juist als een soort deken voor uw muur.

Klimop groeit erg snel. Ook zonder zon. Heel veel plantjes voor een groene muur, schutting of als bodembedekker heeft u dan ook niet nodig. Daarnaast is deze snelgroeiende plant gek op klimmen en heeft maar weinig onderhoud nodig. Dé ideale plant voor in uw tuin!

Ook vogels, spinnen en insecten zijn dol op de klimop. Het is een ideale schuilplaats met al die takken en bladeren. Omdat de klimop bloeit in het najaar, zorgt het tot eind september voor nectar. Ideaal voor vlinders en bijen. En de besjes zijn in de winter een lekker hapje voor vogels. Kortom, de klimop is ecologisch heel waardevol.

Klimop groeit bijna overal, behoudt zijn blad en blijft dus het hele jaar groen. Ook in de winter. Zo heeft u toch een groene tuin in de koude maanden. Daarnaast werken de bladeren als een soort filter voor fijnstof. En zuiveren ze de lucht in de omgeving. Het hele jaar door.

Snoeien is belangrijk

Klimop kunt u het hele jaar snoeien. De beste tijd is het voorjaar (april / mei) en aan het einde van de zomer (augustus / september). Snoeien kan gewoon met een snoei- of heggenschaar. En het liefst bij bewolkt weer. Anders raken de bladranden beschadigd. Hoe vaker u de klimop snoeit, hoe voller hij wordt. Want voor iedere afgeknipte tak krijgt u er 2 terug. Groene vingers zijn dus niet nodig!

Klimop verwijderen

Wilt u uw klimop toch verwijderen? Dan heeft u geduld nodig. Knip eerst de klimop los van de wortels. Maar let op. Als u niet alle wortels uit de grond weghaalt, groeit de klimop vrolijk verder. Vervolgens wacht u totdat de klimop bruin en uitgedroogd is. De hechtwortels verliezen hun kracht. En u kunt de klimop makkelijker van uw muur trekken. De achtergebleven wortels borstelt u daarna gewoon weg. Hulp nodig bij het schoonmaken? Schakel dan een vakman in.