""

Onderhoud gevel: wat moet u doen?

De binnenmuren van uw woning ziet u bijna elke dag. Maar hoe zit het met de buitenmuren? Zien ze er goed uit? Of ziet u een vochtplek of een slechte voeg? Zorg dat u er snel bij bent met het juiste onderhoud. Dat scheelt u tijd en geld.

Kijk voordat het vriest

Onderhoud uw buitenmuren voordat de blaadjes vallen. Nog voor het gaat vriezen. Want als het vriest, kan de schade snel groter worden. Zo kan die vochtplek in een gat veranderen en die voeg in een scheur. Dit soort schade wordt ook wel vorstschade genoemd. En kan hoge reparatiekosten met zich meebrengen. In de onderhoudskalender ziet u welk onderhoud u precies kunt doen.
infographic onderhoud muren

Metselwerk controleren: scheuren

Bestaat de buitenmuur uit metselwerk? Controleer de muur elk jaar op scheuren, kapotte voegen en vochtplekken. Scheuren in buitenmuren zien er niet mooi uit. Ook kunnen de scheuren problemen opleveren voor de constructie van de woning. En zo voor onveilige situaties zorgen. De oorzaken van scheuren zijn verschillend. Zo kan een slechte fundering bijvoorbeeld tot scheuren leiden. Maar ook langdurige droogte of bomen die dicht bij uw huis staan.

Horizontale en verticale scheuren

Over het algemeen is een horizontale of schuine scheur gevaarlijker dan een verticale scheur. Bij verticale scheuren is de oorzaak meestal onvoldoende dilatatie. Er is dan te weinig ruimte tussen de gevelvlakken om te bewegen bij krimp en uitzetting. Bij horizontale en schuine scheuren is de oorzaak vaak moeilijker aan te wijzen. Deze scheuren kunnen grote gevolgen hebben voor de stevigheid van uw muren. Een bouwkundig expert kan u vertellen wat de oorzaak is van de scheur. Laat scheuren op tijd herstellen door een specialist in gevelrenovatie.

Metselwerk controleren: vochtplekken

Ziet u vochtplekken op uw buitenmuur? Dit kan doorslaand vocht zijn. Neerslag dringt uw muur in en zorgt voor vochtplekken. Deze vochtplekken kunnen doorslaan naar de binnenmuren. Doorslaand vocht heeft verschillende oorzaken. Het kan zijn dat uw gevel poreus is en niet goed beschermd is tegen vocht. Of uw gevel is beschadigd. Vocht dringt dan door kleine scheurtjes uw muur binnen. Ook kan vocht gemakkelijk in de muur dringen door spleten tussen de gevel en het deurkozijn. Daarnaast kan een lekkende dakgoot vochtplekken op de muur veroorzaken. Laat vochtplekken verhelpen door een specialist. Afhankelijk van de oorzaak kan een specialist in gevelrenovatie kleine scheurtjes repareren. Of uw gevel impregneren zodat deze goed beschermd is tegen vocht. Worden de vochtplekken veroorzaakt door een overvolle dakgoot? Laat uw dakgoot schoonmaken door Klushulp.

Optrekkend vocht behandelen

Zitten de vochtplekken alleen aan de onderkant van uw buitenmuur? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met optrekkend vocht. Dit ontstaat als de muur het grondwater raakt. De muur zuigt dan het grondwater aan. Heeft u last van optrekkend vocht? Het is belangrijk om dit te behandelen. Zo voorkomt u beschadigingen aan uw muur. Ook vermindert u de kans op schimmel en een ongezond binnenklimaat in huis. Een specialist kan het vochtprobleem oplossen door vochtwerend folie onderaan de muren te plaatsen. Of door de muren te behandelen met een vochtwerende gel.

Houten gevel onderhouden

Heeft u een huis waarvan de gevel deels of helemaal is bekleed met hout? Een houten gevel krijgt door de zon, regen en wind heel wat te verduren. Wilt u langer genieten van een mooie gevel? Dan is goed onderhoud belangrijk. Controleer of u beschadigingen of houtrot ziet aan de gevel en laat deze herstellen. 

Maak de houten gevel elk jaar schoon met een zachte borstel of spons. Tijdens het schoonmaken verwijdert u vuil, zand en mos. Gebruik geen hogedrukreiniger en agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het hout beschadigen. Het is 1 keer in de 5 jaar tijd voor een grote beurt. Dan moet u de houten gevel (laten) schilderen of behandelen met beits of lakverf. Dit zorgt ervoor dat het hout goed beschermd is tegen weersinvloeden en er geen houtrot ontstaat.

Kunststof gevel onderhouden

Heeft u kunststof gevelplaten? Kunststof gevelbekleding is onderhoudsarm. Schilderen is niet nodig. Wel is het belangrijk de kunststof gevel 2 keer per jaar schoon te maken. Aanslag, vuil en zand op de gevel zien er niet fraai uit. Daarnaast kunnen vuil en bijvoorbeeld vogelpoep verkleuringen geven als ze lange tijd op het kunststof zitten. Maak de kunststof gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen op het kunststof.

Let op dat u het zand niet tegen de gevel wrijft. En gebruik geen droge doek om de gevel af te drogen. Zandkorrels veroorzaken gemakkelijk krassen. Maakt u met een hogedrukspuit schoon? Houd dan genoeg afstand tot de gevel om beschadigingen te voorkomen. Gebruik geen roterende spuitkop. En verwijder eerst vuil en zand met een zachte bezem om krassen te voorkomen.

Kunststof gevel behandelen met wax

Kunststof heeft bij goed onderhoud een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Toch is het slim om de gevel 1 keer per jaar te controleren op beschadigingen. Doe dit gelijk tijdens het schoonmaken. Ziet u een scheur of deuk? Deze kunt u niet repareren zoals bij hout. U moet het beschadigde kunststof deel laten vervangen. Als u het kunststof nog beter wilt beschermen, kunt u 1 keer in de 3 jaar een waxlaagje laten aanbrengen op de gevel. Dit zorgt ervoor dat de kunststof gevel beter is beschermd tegen weersinvloeden en vuil.

Aluminium of RVS aan de gevel?

RVS en aluminium gevelbekleding of kozijnen zijn onderhoudsarm. Wel is het belangrijk deze 1 tot 2 keer per jaar te controleren en schoon te maken. Aanslag, schimmel, vuil en zand zien er niet fraai uit. Daarnaast kan vocht samen met zuurstof het materiaal aantasten. Deze natuurlijke reactie heet corrosie. Vuil en schimmels dringen dan gemakkelijker het materiaal in. De kwaliteit van het metaal wordt hierdoor minder. Dit kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk het metaal regelmatig schoon te maken.

Aluminium of RVS aan de gevel onderhouden

Maak de gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. Of gebruik een hogedrukspuit. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen op het materiaal. Controleer het metaal tijdens het schoonmaken goed op aantasting en roest. Ziet u roest of zwakke plekken? Laat deze op tijd herstellen. Het materiaal aan uw gevel kan namelijk zwakker worden. Dit kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Zijn de metalen gevelplaten of kozijnen geschilderd? Schilder dan elke 5 jaar het metaal opnieuw. Of laat het schilderen. Op deze manier blijft het metaal beschermd tegen corrosie.

Wat doet uw verzekering?

Stel, u heeft schade omdat de muren niet goed zijn onderhouden. Dan is het maar afwachten of de verzekering van uw huis en uw spullen de schade betaalt. Bekijk daarom regelmatig uw muren. En als u dat toch doet, kijk dan ook meteen eens naar het dak, de ramen en uw tuin.