Hoe onderhoudt u ramen en dakkapellen?

Met het juiste onderhoud gaan uw ramen en dakkapellen langer mee. Niet alleen duurzaam, ook levert het u een beter uitzicht en een veiliger huis op. Bekijk de onderhouds­kalender en zie wat u zoal kunt doen.

Kijk eerst even goed

Goed kijken, daar begint het onderhoud van uw ramen en dakkapellen mee. En een beetje poetsen. Haal het vuil van de ramen, het schilderwerk en de kozijnen. Kijk daarna of u lekkages of houtrot ziet. Controleer ook de verflaag. Waar u precies op moet letten ziet u in de onderhoudskalender hieronder.
infographic onderhoud ramen dakkapel

Houd het warm en veilig

Ramen en dakkapellen die niet goed onderhouden zijn, slijten eerder. Als u schilderwerk goed bijhoudt voorkomt u beschadigingen en houtrot. Houten kozijnen zijn hiervoor gevoelig. Door beschadigingen sluiten sloten vaak minder goed. Daardoor is het voor inbrekers makkelijker om binnen te komen. Naast goed onderhoud is ook het soort glas belangrijk. Met dubbel of triple glas kunt u jaarlijks 10-tallen euro’s op uw energierekening besparen.

Kans op schade is groter

Een vakman kan schilderwerk of houtrot herstellen en hang- en sluitwerk smeren. Als u de ramen en dakkapellen niet goed onderhoudt, wordt de kans op schade groter. Het is nog maar de vraag of de verzekering van uw huis of uw spullen dat vergoedt. Kijk ook naar het onderhoud van het dak, de muren en de tuin.