Hoe onderhoud je ramen en dakkapellen?

Met het juiste onderhoud gaan je ramen en dakkapellen langer mee. Niet alleen duurzaam, ook levert het je een beter uitzicht en een veiliger huis op. Bekijk de onderhouds­kalender en zie wat je zoal kunt doen.

Kijk eerst even goed

Goed kijken, daar begint het onderhoud van je ramen en dakkapellen mee. En een beetje poetsen. Haal het vuil van de ramen, het schilderwerk en de kozijnen. Kijk daarna of je lekkages of houtrot ziet. Controleer ook de verflaag. Waar je precies op moet letten zie je in de onderhoudskalender hieronder.
infographic onderhoud ramen dakkapel

Houd het warm en veilig

Ramen en dakkapellen die niet goed onderhouden zijn, slijten eerder. Als je schilderwerk goed bijhoudt voorkom je beschadigingen en houtrot. Houten kozijnen zijn hiervoor gevoelig. Door beschadigingen sluiten sloten vaak minder goed. Daardoor is het voor inbrekers makkelijker om binnen te komen. Naast goed onderhoud is ook het soort glas belangrijk. Met dubbel of triple glas kun je jaarlijks 10-tallen euro’s op je energierekening besparen.

Houten kozijnen en kitwerk controleren

Het hout- en kitwerk controleren kan op verschillende manieren. Op het oog, en door met bijvoorbeeld een priem in het hout te prikken. Je ogen zijn het belangrijkste gereedschap bij het controleren van schilderwerk. Kijk goed of er oneffenheden zijn zoals blaasjes, scheurtjes of verkleuring. Dit zijn tekenen dat je schilderwerk aan vernieuwing toe is. Kijk ook goed naar de volgende dingen:
  • Sluiten de naden van de verschillende delen hout goed aan? Dit is belangrijk zodat er geen vocht in kan trekken. 
  • Is de verf op de onderkant en bovenkant van de deur goed? Tip: controleer dit met een mobiele camera of spiegeltje. 
  • Zitten de kitranden aan beide kanten nog goed vast? Voel ook even met je handen of voorzichtig met een mesje. Als de kit niet goed aansluit, kan dit waterschade veroorzaken.
  • Is houtrotreparatie goed gedroogd? Is het goed hard geworden? Zo nee, dan moet het opnieuw.
  • Is de binnenkant van de deur goed geschilderd? Dat is belangrijk om ook de buitenkant goed te beschermen tegen vocht.
Je kunt het hout- en kitwerk ook controleren met een priem. 'Handjes thuis' is hier niet van toepassing! Bij het controleren van het schilderwerk voel je of er zachte plekken in het hout zitten. Met een priem prik je in het hout. Is het hout zacht? Dan is dit waarschijnlijk rot. En moet het vervangen worden. Of worden behandeld met houtrotvuller. Prik trouwens wel een beetje voorzichtig, zodat er geen onnodige schade ontstaat.

Schilderwerk bijtippen of opnieuw schilderen?

Een kleine beschadiging kun je zelf bijwerken. Ontvet het oppervlak. En schuur het lichtjes met schuurpapier (korrelgrootte 180). Verwijder het stof en ontvet opnieuw. Breng dan een nieuw laagje verf aan. Bij grotere beschadigingen is het beter om het volledige oppervlakte te schilderen.

Kans op schade is groter

Een vakman kan schilderwerk of houtrot herstellen en hang- en sluitwerk smeren. Als je de ramen en dakkapellen niet goed onderhoudt, wordt de kans op schade groter. Het is nog maar de vraag of de verzekering van je huis of je spullen dat vergoedt. Kijk ook naar het onderhoud van het dak, de muren en de tuin.