Man achter computer

Spouwmuurisolatie

Uw woning natuurvriendelijk isoleren

  • Gratis en vrijblijvend adviesgesprek
  • Onze partner maakt uw woning natuurvrij
  • Korte terugverdientijd
Voor deze dienst werken wij samen met Takkenkamp. Centraal Beheer bemiddelt hierin. U sluit de overeenkomst met Takkenkamp en Takkenkamp voert de dienst uit.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is de open ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Vaak tussen de 4 en 6 centimeter dik. Is uw huis gebouwd tussen 1925 en 1992? Dan heeft uw huis waarschijnlijk een spouwmuur. En de kans is groot dat deze niet of niet voldoende geïsoleerd is. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw gaat er minder warmte verloren. Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste en makkelijkste manieren van isoleren.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

In spouwmuren leven allerlei (beschermde) dieren. Vaak zonder dat u dat weet. Als u daar isolatie aanbrengt, overleven zij het vaak niet. En verdwijnen hun verblijfplaatsen. Vleermuizen en beschermde vogels mogen niet verstoord, gedood of verwond worden. Isolatiebedrijven en gemeenten hebben daar een oplossing voor ontwikkeld: natuurvriendelijk isoleren. Met deze methode krijgen vleermuizen of vogels de kans de woning te verlaten voordat geïsoleerd wordt. Uw woning wordt ‘natuurvrij’ gemaakt.

Spouwmuurisolatie via Centraal Beheer

Spouwmuur wordt geïsoleerd

Vrijblijvend advies

U kunt voor een gratis en vrijblijvend advies terecht bij onze partner Takkenkamp. Isolatiespecialist met ruim 80 jaar ervaring.

Kwaliteit en zekerheid

Zeker van kwaliteit

De deskundigheid van Centraal Beheer en de ervaring van Takkenkamp. Daarmee bent u zeker van kwaliteit, goede service én een natuurvrije woning. 

Man en vrouw achter laptop

Hulp bij financiering

U wilt uw huis verduurzamen. Maar hoe betaalt u dat? Van spaargeld tot subsidie. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij. 

Hoe werkt het?

Bekijk de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie via onze online scan. Is uw interesse gewekt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Nadat u een adviesgesprek heeft aangevraagd, belt onze partner Takkenkamp u voor een telefonische intake. Daarna volgt een inspectie bij u thuis om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken. Na het gesprek krijgt u een offerte op maat. Na het gesprek krijgt u een offerte op maat, met daarin ook de kosten voor het natuurvrij maken van uw woning.

Gaat u akkoord met de offerte? Slimme keuze! Zodra uw woning natuurvrij is, wordt uw spouwmuur vaak binnen 1 dag geïsoleerd.

Meer weten over spouwmuurisolatie?

Wilt u weten wat isoleren u oplevert? Doe dan onze isolatiescan. U krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd u dit terugverdient.

Voor deze dienst werken wij samen met Takkenkamp. Centraal Beheer bemiddelt hierin. U sluit de overeenkomst met Takkenkamp en Takkenkamp voert de dienst uit.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de besparing in stookkosten. Geld dat u overhoudt om ergens anders aan te besteden. Het isoleren van de spouwmuur is daarom een goede investering. Maar er zijn nog meer voordelen.

Beter voor het klimaat

Met spouwmuurisolatie gaat er minder warmte verloren. Daardoor gaan uw stookkosten omlaag. En dat betekent ook minder CO2-uitstoot. Spouwmuurisolatie is dus een goede keus voor het milieu.

Uw woning wordt meer waard

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd. Met spouwmuurisolatie stijgt het energielabel van uw woning. En daarmee ook de waarde van uw huis.

Prettige temperatuur in huis

Een goed geïsoleerd huis is warmer en comfortabeler in de winter. U heeft minder last van kou en tocht. En in de zomer blijft de temperatuur prettig binnen. 

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Voor 1 isolatiemaatregel krijgt u tot 15% van de kosten terug. Voor 2 of meer maatregelen tot 30%. Zo wordt isoleren een stuk goedkoper. Check via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal of u subsidie kunt krijgen. Wilt u hulp met uw subsidieaanvraag?
Lees meer op onze subsidiepagina

Uw huis op verschillende manieren isoleren

Video still

Bent u benieuwd op welke manieren u uw woning kunt isoleren? En wat erbij komt kijken? Bekijk dan de video.

Verduurzamen met Centraal Beheer? Komt goed!

Met onze diensten nemen wij u veel werk en zorgen uit handen bij het verduurzamen van uw huis. Ook als u geen klant bent van Centraal Beheer. Geen gedoe, wel zo makkelijk. Houdt u ‘energie over’ voor leuke dingen.

Van het eerste persoonlijke advies tot en met de monteurs bij u thuis voor de installatie: wij zorgen dat het goed komt. Dankzij onze eigen experts, onze uitstekende klantenservice en onze betrouwbare installatiepartners. En ook dit: toch niet helemaal tevreden? Dan zetten we nog een extra stapje voor u. Alles voor een oplossing.

Veelgestelde vragen

De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kunt u bedragen van € 1.100,- tot € 4.000,- verwachten. Heeft u een groot huis? Dan kan het nog wat duurder worden. De kosten voor spouwmuurisolatie worden onder meer bepaald door het gebruikte materiaal en het muuroppervlak. U verdient de kosten van spouwmuurisolatie gemiddeld binnen 4 jaar terug.

Doe de scan en u ziet in 1 minuut de kosten en besparingen. Zo weet u meteen waar u aan toe bent.

Wist u dat u ook subsidie kunt ontvangen voor de isolatiemaatregelen die u neemt? Voor 1 isolatiemaatregel krijgt u tot 15% van de kosten terug. Voor 2 of meer maatregelen tot 30%. Zo wordt isoleren een stuk goedkoper.

Of spouwmuurisolatie mogelijk is hangt vaak af van het bouwjaar van het huis. Ook is er soms al isolatie aanwezig. Vaak staat dat in uw taxatierapport of het rapport van uw bouwkundige keuring. 

Bouwjaar voor 1925
Bouwen met een spouw was toen niet gebruikelijk. De kans is klein dat er een spouwmuur aanwezig is.

Bouwjaar 1925-1975
De kans is groot dat u een spouwmuur heeft.

Bouwjaar 1975 tot 1992
Huizen werden in deze periode al licht geïsoleerd. Het is mogelijk dat de kwaliteit niet voldoende is. Tijdens een adviesgesprek bekijkt de adviseur of na-isolatie zinvol is.

De spouw moet minimaal 3 centimeter zijn om te kunnen isoleren. Tijdens het adviesgesprek wordt dit bekeken door een proefgaatje te boren en te meten.

Geschilderde of gestucte muren kunnen niet geïsoleerd worden met spouwmuurisolatie. Het vocht in de spouw kan dan niet goed weg.

Voor het isoleren van uw spouwmuur moet u altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar gelukkig heeft u er weinig gedoe van. Spouwmuurisolatie verloopt in drie stappen:

  1. Er worden kleine boorgaten aangebracht in de voegen van uw muur.
  2. Via deze boorgaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Waar nodig brengt de vakman ventilatie aan.
  3. Nadat de spouw helemaal gevuld is, worden de boorgaten dichtgemaakt met voegspecie in de kleur van uw voegen. Daar ziet u achteraf niets meer van.

Vaak wordt uw spouwmuur in 1 dag geïsoleerd. De medewerkers van isolatiespecialist Takkenkamp geven u een schatting nadat ze langs zijn geweest voor de inspectie van uw woning. 

De planning van de werkzaamheden wordt beïnvloed door het seizoen en de natuurkalender. In de zomer, wanneer vleermuizen broeden, zijn de werkzaamheden niet mogelijk. U moet wachten tot augustus. Ook moet er minimaal 5 dagen tijd zitten tussen het natuurvrij maken van de woning en het isoleren. In de winter kan de woning al wel natuurvrij gemaakt worden. Maar de daadwerkelijke isolatie kan pas plaatsvinden nadat vleermuizen uit hun winterslaap zijn ontwaakt en de spouw hebben verlaten. Dat is meestal in maart.

De kosten voor het natuurvrij laten maken van uw woning staan los van de kosten voor spouwmuurisolatie. En verschillen per type huis. Gemiddeld kunt u bedragen van € 500,- tot € 900,- verwachten.

Houd met het natuurvrij maken van uw woning rekening met de natuurkalender (pdf).