Vrouw achter computer

Verduurzamen met subsidie

  • Minder eigen geld nodig
  • Voor isolatie, warmtepomp en zonneboiler
  • Gemakkelijk geregeld
Bereken uw subsidie en vraag meteen aan.

Verduurzamen betalen met subsidie

Denkt u erover om uw huis te verduurzamen met isolatie, een warmtepomp of zonneboiler? Of wilt u een aansluiting op een warmtenet? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u overheidssubsidie aanvragen. Na de installatie krijgt u een deel van de kosten terug. Zo wordt verduurzamen een stuk voordeliger.

ISDE: gemiddeld subsidiebedrag van € 1.500,-

De overheid stelde in 2022 een bedrag van maar liefst 228 miljoen euro aan subsidie voor woningeigenaren beschikbaar. Dit mag u besteden aan een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op een warmtenet en 5 typen isolatiemaatregelen. Het gemiddelde subsidiebedrag komt al snel op zo’n € 1.500,-. De subsidie loopt door tot 2030. De overheid bekijkt jaarlijks hoeveel budget erbij komt.

Hoe werkt het? 

Van verduurzamen tot subsidieaanvraag

Voordat u subsidie kunt aanvragen, moeten de maatregelen zijn uitgevoerd of geïnstalleerd. Kijk van tevoren of de maatregelen die u laat uitvoeren, voldoen aan de voorwaarden van de RVO.

De informatie die u in ieder geval doorgeeft is: een betaalbewijs, datum van aanschaf en installatie, gegevens van de installateur, het bedrag, de meldcode of m2 en foto’s van de maatregelen.

Als u alle informatie bij elkaar heeft, kunt u de subsidieaanvraag bij de RVO doen. U kunt de subsidieaanvraag ook uit handen geven, zodat u er geen omkijken naar heeft. U regelt dat al vanaf € 65,-.

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

Woningisolatie

De subsidie geldt voor isolatie van uw dak, zolder- of vlieringvloer, spouwmuur, glas en vloer- of bodemisolatie. Bij 2 of meer maatregelen krijgt u tot 30% van de kosten terug. Vanaf 2023 kunt u ook een aanvraag indienen voor 1 isolatiemaatregel. U krijgt dan tot 15% van de kosten terug.

Warmtepomp

De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp hangt af van het energielabel en het thermisch vermogen. Voor een hybride warmtepomp is het gemiddelde subsidiebedrag tussen de € 2.250,- en € 3.000,-. Doe de subsidiecheck om te zien hoe hoog het bedrag in uw geval is.

Zonneboiler

Ook voor zonneboilers kunt u subsidie aanvragen. De zonneboiler moet in ieder geval een nieuw product zijn dat bestaat uit collectoren en een boilervat. Dus een zonneboiler die u op de kop heeft getikt via Marktplaats, komt niet in aanmerking. Bekijk met de subsidiecheck of uw zonneboiler voldoet.

Aansluiting warmtenet

Wilt u uw eigen woning aansluiten op een warmtenet? Dan kunt u daar € 3.325,- subsidie voor ontvangen. De aansluiting moet wel uitgevoerd zijn door een warmteleverancier. En gerealiseerd zijn voordat u een aanvraag doet. En zo zijn er nog meer voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Subsidie aanvragen tot 24 maanden na installatie

Subsidie kunt u aanvragen nadat uw product is geïnstalleerd of aangebracht. In de meeste gevallen kunt u tot maximaal 24 maanden na de installatie subsidie aanvragen. Dat geldt vanaf uw 1e maatregel. Dus stel u schaft eerst een warmtepomp aan en een paar maanden later worden uw spouwmuren geïsoleerd. Dan kunt u tot 24 maanden na de installatie van de warmtepomp subsidie aanvragen. Alle maatregelen kunnen in 1 aanvraag worden ingediend.

Hulp bij uw subsidieaanvraag

Vindt u subsidie aanvragen maar ingewikkeld? Of heeft u geen zin of tijd om dit zelf uit te pluizen? Geen probleem. Onze partner Simpel Subsidie verzorgt de subsidieaanvraag graag voor u. Snel en gemakkelijk geregeld vanaf € 65,-. U betaalt achteraf en alleen als de aanvraag succesvol is.

Bereken uw subsidie en vraag meteen aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel subsidie u kunt krijgen is afhankelijk van de maatregelen die u neemt. Wanneer u subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, moet u altijd minimaal nog 1 andere maatregel nemen. Voor een warmtepomp of zonneboiler is 1 maatregel voldoende. Met onze gratis isolatiescan ziet u hoeveel subsidie u ongeveer krijgt.

Nee, voor het isoleren van garages en bijgebouwen die eerder niet verwarmd waren, krijgt u geen subsidie.

Heeft u al wel een vast verwarmingselement in uw garage of bijgebouw. Zoals een cv-installatie door een radiator, vloerverwarming of convector en gebruikt u de ruimte als leefruimte? Dan heeft u wel recht op subsidie. Voor losse elementen als bijvoorbeeld een kachel krijgt u geen subsidie.