Dubbel, HR++ of triple glas : de verschillen

Steeds vaker zien we HR+, HR++ glas of triple glas in woningen. Toch zijn er nog heel wat woningen met enkel of klassiek dubbel glas. Jammer, want in een woning met HR+, HR++ of 3-dubbel glas is het vaak beter toeven. Maar wat is nu het verschil tussen al die soorten glas?

Glas tegen kou en tocht

20 jaar geleden was klassiek dubbel glas de standaard in nieuwbouwwoningen. Tegenwoordig zien we vaker hoogrendementsglas (HR+ of HR++) of triple glas. Deze soorten glas isoleren beter. Zo houden ze kou en tocht tegen in de herfst en de winter. En warmte buiten op zomerse dagen. En dat is veel prettiger wonen. HR+ of HR++ glas isoleert tot wel 5 keer meer dan enkel glas. Ook isoleert het tot 3 keer beter dan klassiek dubbelglas. Triple glas isoleert tot 12 keer meer dan enkel glas. En 6 keer beter dan klassiek dubbel glas. Vaak heeft u wel dikkere kozijnen nodig die het gewicht van triple glas kunnen dragen. Door de 3 glasplaten kan het glas behoorlijk zwaar zijn.

Hoe werkt dubbel glas?

Glas zelf isoleert niet goed. Het is de ruimte tussen de glasplaten die bepaalt hoe goed het glas isoleert. Heeft u klassiek dubbel glas? Dan is deze ruimte gevuld met droge lucht. Heeft u HR+, HR++ of triple glas? Dan is de ruimte gevuld met argon: een edelgas. Dit gas verbetert de isolerende werking van het glas meer dan simpele droge lucht. Als de binnenkant van het glas ook nog eens een metaalcoating heeft, kan warmte reflecteren. En blijft deze makkelijker binnen. Volgens Milieu Centraal kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen met HR+, HR++ of triple glas.

Welk soort glas heeft u?

Wilt u weten welk soort glas u heeft? Enkel, dubbel, triple? Klassiek of met een coating? Kijk dan op de strip tussen de glasplaten. Staat er geen HR, HR+ of HR++ op de strip? Dan is het waarschijnlijk geen hoogrendementsglas. Is er maar 1 glasplaat te zien? Dan is het enkel glas. Ook kunt u met een kaars of aansteker het soort glas bepalen. Ga schuin voor het raam staan. Houd de vlam voor het glas. Ziet u 4 vlammetjes gespiegeld in het glas? En hebben alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur? Dan is het dubbel glas. Heeft het 2e of 3e vlammetje een andere kleur? Dan is het hoogrendementsglas. Ziet u 6 vlammetjes? Dan heeft u triple glas. In de opleverboekjes van de bouw staat meestal ook het soort glas in uw woning beschreven.

Deze mensen plaatsten HR+ of triple glas:

‘Ons monumentale pand in Nijmegen had flink wat achterstallig onderhoud toen we het kochten. Daarom zijn we het sinds de koop helemaal aan het verbouwen. Niet alleen kregen we een warmtepomp en isoleerden we de muren en het dak. Ook plaatsten we HR+ glas. De voorzijde van de woning is monumentaal. Daarom mochten we niet overal HR+ glas gebruiken. Ramen en deuren moeten in originele staat blijven. Alleen de draaiende delen mochten we vervangen.’
‘We hebben ons huis uit 1890 helemaal verbouwd en verduurzaamd. Wij hebben ons vooral gericht op isoleren. Warmte die we niet kwijtraken hoeven we ook niet bij te verwarmen. We hebben 35 ramen vervangen. En hierin triple glas geplaatst. We maakten alle kozijnen zelf omdat triple glas 45 mm dik is. In tegenstelling tot dubbel glas. Dat is ongeveer 22 mm.’

Subsidie op hoogrendementsglas

Wilt u uw woning verduurzamen? Met de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie krijgen als u HR++ of triple glas plaatst. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden.

Weten wat de kosten en besparing zijn voor isolatieglas?

Doe dan onze scan. U krijgt meteen ook inzicht in andere maatregelen om uw huis te verduurzamen. Hier kunt u niet alleen voor isolatieglas kiezen, maar ook kijken naar andere maatregelen om te verduurzamen.