test

Nieuwwaarderegeling Woonverzekering

Nieuwwaarde, dagwaarde of reparatie

Met onze Inboedelverzekering bent u goed verzekerd voor schade door brand, inbraak, diefstal, storm en water. Welk bedrag u krijgt bij schade is verschillend. Soms kunnen uw spullen gemaakt worden en betalen wij de reparatiekosten. Soms krijgt u de nieuwwaarde of de dagwaarde. Op deze pagina leest u hoe dit werkt.

Nieuwwaarde, dagwaarde of reparatie

Welk bedrag u krijgt hangt af van de waarde van uw spullen. Uw spullen worden minder waard doordat u ze gebruikt. Maar ook doordat er steeds nieuwere versies van bijvoorbeeld laptops of telefoons worden gemaakt. Hoe ouder uw spullen, hoe minder uw spullen waard zijn. Dit noemen we afschrijving.

Repareren of een vergoeding

Kunnen uw spullen gemaakt worden? Dan betalen we de reparatiekosten. De reparatiekosten moeten dan wel lager zijn dan de nieuwwaarde of de dagwaarde. Is reparatie niet mogelijk? Dan krijgt u de nieuwwaarde of de dagwaarde. Dat hangt af van hoe oud of versleten uw spullen waren.

Wat is de nieuwwaarde?

De nieuwwaarde is het bedrag waar u hetzelfde product weer nieuw van kan kopen.

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde is het bedrag dat het product vlak voor de schade waard was.

Waren uw spullen meer waard dan 40% van de nieuwwaarde?

U krijgt de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat u betaalt om uw spullen nieuw te kopen. In de tabel hieronder ziet u voorbeelden.

Waren uw spullen minder waard dan 40% van de nieuwwaarde?

U krijgt:
  • de dagwaarde. Dat is het bedrag dat uw spullen vlak voor de schade waard waren.
  • of de reparatiekosten. Als die lager zijn dan de dagwaarde.
Voor sommige spullen betalen we altijd de dagwaarde of reparatiekosten. Bijvoorbeeld voor uw scooter of brommer.

In deze tabel ziet u de afschrijving van uw inboedel in jaren

U kunt eenvoudig berekenen wat de afschrijving van uw spullen is met onze Inboedelverzekering. En of u recht heeft op de nieuwwaarde of de dagwaarde van bijvoorbeeld uw laptop of telefoon. In de kolom nieuwwaarderegeling ziet u hoe lang u de nieuwwaarde van uw spullen vergoed krijgt.
Voorwerp Afschrijving % per jaar Nieuwwaarderegeling
iPhone 4 jaar 25 % 2 jaar
Laptop 4 jaar 25 % 2 jaar
Smartphone 3 jaar 33,3 % 1 jaar
Bank - stof > € 500,- 8 jaar 12,5 % 4 jaar
Bank - leder 15 jaar 7 % 8 jaar
Kasten - kunststof fineer 10 jaar 10 % 6 jaar
Kasten - massief hout 15 jaar 7 % 8 jaar
Tapijt - nylon 10 jaar 10 % 6 jaar
Laminaat (klik) 10 jaar 10 % 6 jaar
Tapijt - wol 12 jaar 8,5 % 7 jaar
Houten vloerdelen 20 jaar 5 % 12 jaar
Televisie 10 jaar 10 % 6 jaar
Wasmachine < € 600,- 10 jaar 10 % 6 jaar
Wasmachine > € 600,- 15 jaar 7 % 8 jaar

Bekijk onze afschrijvingslijst voor een uitgebreid overzicht

Wilt u precies weten hoe het zit met uw vergoeding? In de afschrijvingslijst ziet u de afschrijvingsperiode en het afschrijvingspercentage per product. De lijst is een richtlijn. De dagwaarde van uw spullen hangt ook af van het gebruik, het merk en de aankoopprijs.

Een voorbeeld

U heeft schade aan uw iPhone. U kocht de iPhone 1,5 jaar geleden voor € 650,-. De iPhone kan helaas niet meer gerepareerd worden. Dezelfde iPhone kost nu € 590,-. U krijgt € 590,- van ons. Dat is de nieuwwaarde van de iPhone. Koos u een eigen risico? Dan trekken wij uw eigen risico af van het bedrag dat u krijgt.

Om de waarde te bepalen gebruikt u bovenstaande tabel of de afschrijvingslijst. U ziet in de tabel hoeveel procent uw spullen per jaar minder waard worden. De iPhone in het voorbeeld is meer waard dan 40% van het bedrag dat u er voor betaalde. Daarom krijgt u de nieuwwaarde. Is de iPhone ouder dan 2 jaar? Dan krijgt u de dagwaarde van de telefoon.

Soms geldt een maximum bedrag

Mobiele telefoons, laptops, camera’s of navigatieapparatuur worden vaak gestolen. Dit noemen we diefstalgevoelige inboedel. Wordt uw diefstalgevoelige inboedel gestolen? Dan krijgt u maximaal € 35.000,- per gebeurtenis. Heeft u veel diefstalgevoelige inboedel? Dan kunt u het bedrag verhogen.

Zo bepalen wij uw vergoeding

Naast afschrijving en maximum bedragen houden wij nog rekening met andere dingen als wij uw schadevergoeding bepalen. Bijvoorbeeld een verplicht of vrijwillig eigen risico en aftrek van extra kosten.

Bekijk en vergelijk de premie van onze Woonverzekeringen. En kies de beste verzekering voor uw situatie. U betaalt minder premie als u kiest voor een eigen risico. 

Binnen 1 minuut berekend