Nieuwwaarderegeling Woonverzekering

Nieuwwaarde, dagwaarde of reparatie

Met onze Inboedelverzekering bent u uitgebreid verzekerd voor schade door brand, inbraak, diefstal, storm en water. Zijn uw spullen kapot? Dan is het fijn om te weten hoeveel u terugkrijgt. Op deze pagina leest u er meer over.

Welk bedrag u krijgt hangt af van de waarde van uw spullen

Spullen worden minder waard doordat u ze gebruikt. En doordat er steeds nieuwere versies van bijvoorbeeld laptops of telefoons worden gemaakt. Dit noemen we afschrijving. Gebruikt u nog steeds uw Nokia 3310 uit het jaar 2000? Ook dan geldt: hoe ouder uw telefoon, hoe minder hij waard is. Zelfs als hij voor u wel heel waardevol is omdat uw topscore van het spel Snake erop staat. 

Nieuwwaarde, dagwaarde of reparatie

Soms valt de schade mee en kunnen uw spullen gemaakt worden. Dan betalen wij de reparatiekosten. Deze kosten moeten dan wel lager zijn dan de nieuwwaarde of de dagwaarde. Is reparatie niet mogelijk? Dan krijgt u de nieuwwaarde of de dagwaarde. Dat hangt af van hoe oud of versleten uw spullen waren.

Wat is de nieuwwaarde en de dagwaarde?

De nieuwwaarde is het bedrag waar u hetzelfde product weer nieuw van kunt kopen. De dagwaarde is het bedrag dat het product vlak voor de schade waard was. Of u de nieuwwaarde, dagwaarde of reparatiekosten krijgt hangt af van de waarde van uw spullen ten opzichte van de nieuwwaarde. We leggen het uit:

  • Zijn uw spullen meer waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijgt u de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat u betaalt om uw spullen nieuw te kopen.
  • Zijn uw spullen minder waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijgt u de dagwaarde. Dat is het bedrag dat uw spullen vlak voor de schade waard waren. Of de reparatiekosten als die lager zijn dan de dagwaarde.

Voor sommige spullen betalen we altijd de dagwaarde of reparatiekosten. Bijvoorbeeld voor uw scooter of brommer.

Een voorbeeld

U heeft naast uw onverwoestbare Nokia ook een iPhone. Deze kan minder goed tegen een stootje en heeft schade. U kocht de iPhone 1,5 jaar geleden voor € 650,-. De iPhone kan helaas niet meer gerepareerd worden. Dezelfde iPhone kost nu € 590,-. U krijgt € 590,- van ons. Dat is de nieuwwaarde van de iPhone. Koos u een eigen risico? Dan trekken wij uw eigen risico af van het bedrag dat u krijgt.

Om de waarde te bepalen gebruikt u de afschrijvingslijst. Daarin ziet u hoeveel procent uw spullen per jaar minder waard worden. De iPhone in het voorbeeld is meer waard dan 40% van het bedrag dat u ervoor betaalde. Daarom krijgt u de nieuwwaarde. Is de iPhone ouder dan 2 jaar? Dan krijgt u de dagwaarde.

Zo bepalen wij uw vergoeding

Naast afschrijving en maximumbedragen houden wij nog rekening met andere dingen als wij uw schadevergoeding bepalen. Bijvoorbeeld of u een verplicht of vrijwillig eigen risico heeft.