Is de VvE gezond?

Check hoe de Vereniging van Eigenaren er voor staat

Niet alle VvE’s zijn goed georganiseerd. Vaak zijn ze ‘slapend’: er is geen actieve vereniging. En er is geen geld gereserveerd voor onderhoud. Als er dan ineens toch hoge kosten komen door achterstallig onderhoud, is dat niet fijn voor een nieuwe bewoner. Bent u van plan een appartement te kopen? Dan is het goed om vooraf te kijken naar de ‘gezondheid’ van de Vereniging van Eigenaren. Sommige hypotheekaanbieders verplichten zelfs een actieve VvE als voorwaarde voor een hypotheek.

Hoe onderzoekt u of een VvE gezond is?

  1. Bekijk de splitsingsakte en het splitsingsreglement
    In deze documenten ziet u wat de afspraken zijn met eigenaren van een appartement. En u ziet wat u moet betalen voor onderhoud. Maar ook wat de regels zijn voor het gebruik van het appartement. De verkoper kan u de documenten laten zien. Of u kunt ze opvragen bij het Kadaster.

  2. Onderzoek de financiële situatie
    Ga na of de VvE financieel gezond is. En welke kosten eraan komen. Is er een achterstand? Zijn er schulden? Stukken van eerdere vergaderingen kunnen u hierbij helpen. De makelaar kan u hierbij helpen.

  3. Vraag naar het onderhoudsplan
    De VvE spaart als het goed is voor onderhoud. Is dat gebeurd? s er steeds betaald voor onderhoud? Anders bent u misschien erg duur uit als er veel nieuwe onderhoudsplannen zijn. Bijvoorbeeld om achterstallig onderhoud in te halen. Ook de gemeente kan om onderhoud vragen.

2 keer handige hulp om de gezondheid van de VvE te bepalen

  • Met deze checklist van NederlandVvE.nl krijgt u een indruk van het functioneren van de VvE.

Slapende VvE activeren

Wilt u de zaken in een VvE beter regelen? Lees hier hoe het activeren ervan werkt.

Een bewonersvereniging is niet hetzelfde als een VvE

Een bewonersvereniging bestaat altijd uit vrijwilligers. En hoeft er niet te zijn. Terwijl een Vereniging van Eigenaren (VvE) verplicht bij koopappartementen moet bestaan. Een bewonersvereniging kan ook in een buurt bestaan. Dan heet het ook wel een buurtcomité.