Bewonersvereniging

Wel of niet lid worden?

Een bewonersvereniging is een groep bewoners die let op dingen in het gebouw. En bijvoorbeeld kijkt of er dingen kapot zijn of niet volgens afspraak gebeuren. Meedoen in een bewonersvereniging is vrijwillig. Een bewonersvereniging kan ook communicatie in een gebouw verzorgen.

Een bewonersvereniging is niet hetzelfde als een VvE

Een bewonersvereniging bestaat altijd uit vrijwilligers. En hoeft er niet te zijn. Terwijl een Vereniging van Eigenaren (VvE) verplicht bij koopappartementen moet bestaan. De VvE heeft dan ook wettelijke plichten. Een bewonersvereniging kan ook in een buurt bestaan. Dan heet het ook wel een buurtcomité.

Bij huurwoningen kan een bewonersvereniging de belangen van huurders vertegenwoordigen

Een bewonersvereniging kan als vertegenwoordiger optreden van de huurders in een gebouw. Zij treedt dan op als woordvoerder richting de verhuurder. Via een vergadering kunnen andere bewoners dan bespreekpunten aanleveren. Vaak stuurt de bewonersvereniging daarna een verslag van de vergadering. Soms onderhoudt de bewonersvereniging ook contacten met bijvoorbeeld schoonmakers. En delen ze bijvoorbeeld huisregels.

Om lid te worden is inschrijven meestal nodig

Is er een bewonersvereniging en wilt u daar lid van worden? Dan moet u zich meestal inschrijven. Of u hiervoor kosten betaalt, verschilt per vereniging.