Onderhoud van uw dak: wat kunt u doen?

Buiten kan het nat en koud zijn. Binnen zit u warm en droog. Dat wilt u graag zo houden. Kijk daarom af en toe hoe uw dak en plafond eruit zien. En voorkom lekkages. Waar u op moet letten, ziet u in onze onderhoudskalender.

U merkt het te laat

Als uw dak lek is, ziet u dat niet meteen. Eerst wordt de bovenste laag van het dak nat. Daar merkt u nog niets van. Daarna wordt de isolatie nat. Dat kan een groot lek betekenen. En een fikse en dure reparatie die u veel geld gaat kosten. Deze problemen kunt u voorkomen door uw dak goed te onderhouden.

U hoeft het dak niet altijd op

Om het dak te onderhouden, hoeft u er niet altijd op. Kijk buiten of er dakpannen scheef liggen. Heeft u een plat dak? Kijk dan of het water goed weg kan. Controleer gelijk of het materiaal nog een tijdje mee kan. Heeft u een trap, kijk dan in de dakgoot of daar bladeren liggen. Kijk ook binnen, naar het plafond. Wat het onderhoud verder inhoudt, ziet u in deze kalender.

Bekijk de onderhoudskalender

Kijk als er blad valt

Maak er een gewoonte van. Bekijk uw dak bijvoorbeeld na een flinke storm. Of na een flinke bui. 'Maar het moment om alles goed te controleren is als de blaadjes van de bomen zijn gevallen', zegt Zeger Meeuwisse van het Utrechtse onderhouds- en renovatiebedrijf De Handige Meeuwen. Als de bladeren vallen, heeft het meestal nog niet gevroren. 'Als er lekkages zijn, zijn die nog klein', legt Meeuwisse uit. 'Ze kunnen dan voor de vorst hersteld worden. Als het vriest worden de lekkages alleen maar groter. En de schade dus ook.'

Ga niet zelf aan de slag

Ga niet zelf het dak op. 'Dat is gevaarlijk', aldus Meeuwisse. Beter kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen die de schade kan herstellen. Het liefst voordat het gaat vriezen. Dan kan de schade meevallen.’

Groen dak gaat langer mee

Door een groen dak gaat uw dak tot wel 2 keer langer mee. Een groen dak bestaat uit een laag met plantjes die regenwater opvangen. Ook beschermen de plantjes het dak tegen direct zonlicht. De plantenlaag isoleert bovendien. Maar er zijn meer voordelen van een groen dak. Groendakspecialist Louis Goulmy vertelt u welke dit zijn. En waar u op moet letten als u een groen dak wilt laten leggen.

Schade aan het dak

Stel dat het water door het dak binnenkomt. Dat betekent veel schade. Komt dit door achterstallig onderhoud van het dak? Dan moet u er rekening mee houden dat de verzekering de schade aan uw huis en uw spullen niet betaalt. Ga dus maar regelmatig naar buiten. En kijk omhoog. Check meteen of het dak, de ramen en de muren er goed uitzien.

Schade aan het dak herstellen

Ziet u vochtplekken of scheve pannen? Of heeft uw bitumen dakbedekking zijn beste tijd gehad? Laat een schade­herstelbedrijf dit herstellen. Neem zelf geen risico. Ga naar binnen en geniet van uw koffie. En van het idee dat u er op tijd bij was. Heeft u hulp nodig bij het onderhoud van uw huis? Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de dakgoten? Schakel dan onze Klushulp in.