Onderhoud van je dak: wat kun je doen?

Buiten kan het nat en koud zijn. Binnen zit je warm en droog. Dat wil je graag zo houden. Kijk daarom af en toe hoe je dak en plafond eruit zien. En voorkom lekkages. Waar je op moet letten, zie je in onze onderhoudskalender.

Je merkt het te laat

Als je dak lek is, zie je dat niet meteen. Eerst wordt de bovenste laag van het dak nat. Daar merk je nog niets van. Daarna wordt de isolatie nat. Dat kan een groot lek betekenen. En een fikse en dure reparatie die je veel geld gaat kosten. Deze problemen kun je voorkomen door je dak goed te onderhouden.

Een schuin dak controleren

Heb je een schuin dak? Om het dak te onderhouden, hoef je er niet altijd op. Kijk buiten of er dakpannen scheef liggen of dat er dakpannen missen. Gebruik eventueel een verrekijker. Door een dakraam of zolderraam bekijk je de dakpannen van dichtbij. Zie je mos op de dakpannen of kapotte dakpannen? Het kan zomaar zorgen voor lekkage. Controleer ook of het zink en lood op je dak en tegen je schoorsteen nog in orde zijn. Zink en lood beschermen je huis tegen regenwater en voorkomen waterschade door lekkage. Ook een volle dakgoot kan voor lekkage zorgen. Maak daarom 1 keer per jaar je dakgoten schoon of laat ze schoonmaken.

Een plat dak controleren

Heb je een plat dak? Kijk dan of het water goed weg kan. Controleer gelijk of het materiaal nog een tijdje mee kan. Kijk of je scheuren, plooien of blazen in het materiaal ziet. Heb je een trap,? Kijk dan in de dakgoot of daar bladeren liggen. Controleer of het zink en lood op je dak en tegen je schoorsteen nog in orde zijn. Kijk ook binnen, naar het plafond. Zie je vochtplekken? Dan is het belangrijk om te achterhalen waar de lekkage vandaan komt om meer schade te voorkomen.

Bekijk de onderhoudskalender

"'

Kijk als er blad valt

Maak er een gewoonte van. Bekijk je dak bijvoorbeeld na een flinke storm. Of na een flinke bui. Controleer je dak sowieso jaarlijks. 'Het moment om alles goed te controleren is als de blaadjes van de bomen zijn gevallen', zegt Zeger Meeuwisse van het Utrechtse onderhouds- en renovatiebedrijf De Handige Meeuwen. Als de bladeren vallen, heeft het meestal nog niet gevroren. 'Als er lekkages zijn, zijn die nog klein', legt Meeuwisse uit. 'Ze kunnen dan voor de vorst hersteld worden. Als het vriest worden de lekkages alleen maar groter. En de schade dus ook.'

Ga niet zelf aan de slag

Ga niet zelf het dak op. 'Dat is gevaarlijk', aldus Meeuwisse. Beter kun je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen die de schade kan herstellen. Het liefst voordat het gaat vriezen. Dan kan de schade meevallen.’

Groen dak gaat langer mee

Door een groen dak gaat je dak tot wel 2 keer langer mee. Een groen dak bestaat uit een laag met plantjes die regenwater opvangen. Ook beschermen de plantjes het dak tegen direct zonlicht. De plantenlaag isoleert bovendien. Maar er zijn meer voordelen van een groen dak. Groendakspecialist Louis Goulmy vertelt je welke dit zijn. En waar je op moet letten als je een groen dak wilt laten leggen.

Schade aan het dak

Stel dat het water door het dak binnenkomt. Dat betekent veel schade. Komt dit door achterstallig onderhoud van het dak? Dan moet je er rekening mee houden dat de verzekering de schade aan je huis en je spullen niet betaalt. Ga dus maar regelmatig naar buiten. En kijk omhoog. Check meteen of de ramen en de muren er goed uitzien.

Schade aan het dak herstellen

Zie je vochtplekken of scheve pannen? Of heeft je bitumen dakbedekking zijn beste tijd gehad? Laat een schade­herstelbedrijf dit herstellen. Neem zelf geen risico. Ga naar binnen en geniet van je koffie. En van het idee dat je er op tijd bij was.