Slimme watertips: van regenton tot groen dak

Ons klimaat verandert. We hebben vaker last van lange droge perioden. En op andere momenten van te veel regenwater. Van regenton tot groen dak. Met deze tips ga je thuis slim om met water.
Meer groen zorgt ervoor dat het water beter weg kan.

Een droog voorjaar

De afgelopen jaren zorgden warme zomers zonder regen voor droge tuinen en gele bermen. Waterbedrijf Vitens riep Nederlanders op om zuinig om te gaan met drinkwater. Door bijvoorbeeld de tuin even niet te sproeien. En het drinkwater thuis niet te gebruiken voor buitenzwembaden.

Gebruik regenwater

In Nederland kan er in korte tijd ook veel regen vallen. Na extreme droogte zakt het water niet goed in de grond weg. En stroomt veel water ongebruikt naar het riool. Ga slim om met regenwater tijdens natte perioden. Zo zorg je voor minder wateroverlast. En kun je de tuin water geven tijdens droogte.

7 manieren om slim met water om te gaan

Als het langere tijd droog is, kunnen we ons een flinke plensbui vaak bijna niet meer voorstellen. Toch valt er in Nederland best wat regen. Een regenton is een simpele en goedkope manier om water op te vangen. Het opgevangen regenwater kun je op droge dagen gebruiken in je tuin. Met een gieter of een speciale sproeier voor de regenton. Ook kun je met het regenwater je ramen of auto wassen. Zo bespaar je drinkwater. Zorg voor een automatische stop zodat de regenton niet overstroomt als het veel regent.

Een regenton kun je kopen of zelf maken. Sebastiaan (42) deed het laatste. Zijn tuin in een nieuwbouwwijk onder de rook van Arnhem ging op de schop. Hij legde een moesstrook aan. Al die plantjes hebben natuurlijk wel water nodig. Wel zo duurzaam om daar regenwater voor te gebruiken. Een tweedehands metalen vat toverde hij om tot een regenton. Praktisch én goedkoper dan een standaard regenton. “Aan de onderkant heb ik een kraantje gemaakt. Aan de achterzijde heb ik bovenaan een gat gemaakt. De regenpijp is hierop aangesloten. Bovenop de regenton staan plantjes. In de regenton kan maar liefst 200 liter water.’

Het lijkt op een schutting, maar stiekem vang je er water mee op. Zo heb je in 1 klap privacy én wateropvang in je tuin. De regenwaterschutting sluit je net als de regenton aan op de regenpijp. De schutting bestaat uit verschillende holle stukken die je op elkaar aansluit. Je kunt er zelfs speciale plantenbakken aan vastmaken die water krijgen uit deze schutting. Met een kraantje kun je het regenwater aftappen voor de rest van de tuin.
Een betegelde tuin scheelt flink wat tuiniertijd. Maar in een tuin vol tegels zakt het regenwater moeilijker in de grond weg. Met waterplassen en natte voeten als gevolg. Door meer groen in je tuin zorg je ervoor dat het water beter weg kan. En stroomt het niet onnodig naar het riool. Bekijk de tips van de tuinexperts voor een duurzame tuin.
Kijk ook hoe je het overtollige water kunt laten afstromen. Bijvoorbeeld richting een vijver of lager deel in je tuin. Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water tijdelijk op te slaan. Maak bijvoorbeeld een verlaagde regenwatervijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Ook het water uit de regenpijp kun je hiernaartoe leiden. Water uit de vijver gebruik je in droge tijden weer voor de tuin. Of maak een wadi, een moerasachtige waterplaats met planten, in je tuin. Ook hier kan overtollig regenwater naartoe stromen. En tijdens droge perioden zakt het water langzaam in de grond weg. Zo houd je droge voeten in de tuin.
Met een groen dak kun je regenwater opvangen. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop vetplantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Op die manier komt er minder regenwater onnodig in het riool terecht. Ook zorgt een groen dak voor een koeler huis in de zomer. Een groen dak warmt minder snel op dan een dak met bitumen. Volgens groendakspecialist Louis Goulmy is een groen dak geen vervanging van goede dakisolatie. Maar scheelt het wel al gauw een paar graden in huis. Het platte dak van een uitbouw is vaak geschikt voor beplanting. Klein beginnen? Het dak van een schuur of fietsenhok kun je ook omtoveren tot groen dak. Laat wel een bouwkundige naar je dakconstructie kijken. Het is belangrijk dat het dak het gewicht van het groen kan dragen.
Wil je nog duurzamer omgaan met water? Met een regenwaterinstallatie vang je regenwater op voor gebruik in huis. Regenwater kun je niet gebruiken als drinkwater. Maar wel voor de wasmachine of het doorspoelen van het toilet.
Ook een geveltuin helpt om water beter in de bodem te laten zakken. Ideaal voor als je weinig buitenruimte hebt. Haal een rij tegels bij de gevel weg en zet er wat leuke planten en bloemen in. Planten en bomen rondom je huis zorgen niet alleen voor een betere afwatering. Ze houden het huis ook koeler tijdens de zomermaanden. Zo zijn er meer maatregelen die je kunt nemen om je huis koel te houden.

Checklist Woning Verduurzamen

Wil je beginnen met verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wat daar allemaal bij komt kijken? Doe de persoonlijke duurzame checklist. Met de tips en oplossingen in onze handige checklist pak je het verduurzamen stap voor stap aan.