Slimme watertips: van regenton tot groen dak

Ons klimaat verandert. We hebben vaker te maken met te veel regenwater. En op andere momenten van lange droge perioden. Met de tips van deze experts ga je thuis slim om met water.
23 jan 2024 3 minuten
Meer groen zorgt ervoor dat het water beter weg kan.

Wateroverlast door hevige regenval

Water dat je woning of kelder instroomt. We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast door hevige regenval. Ook kan het in Nederland langere tijd achter elkaar erg droog zijn. Na extreme droogte zakt het water niet goed in de grond weg. En stroomt veel water ongebruikt naar het riool. Ga slim om met regenwater tijdens natte perioden. Zo zorg je voor minder wateroverlast. En kun je de tuin water geven tijdens droogte. Lees de tips van onder andere Marcel Swanink, schade-expert bij Centraal Beheer.

7 manieren om slim met water om te gaan

Wil je wateroverlast en lekkage in huis tegengaan? ‘Begin dan bij de basis’, vertelt schade-expert Marcel Swanink. ‘Goed onderhoud van je huis voorkomt wateroverlast. Bekijk regelmatig hoe je dak eruit ziet. Liggen dakpannen nog recht? Hoe zien de loodaansluitingen eruit? Als hier iets mee mis is, dringt water makkelijk je woning binnen. Bekijk ook je schoorsteen en nokvorsten. Nokvorsten zorgen voor een goede waterafsluiting met je dakpannen. Water kan je huis binnendringen door slechte voegen. Ook ontstaat veel waterschade door overvolle dakgoten en gebreken aan de hemelwaterafvoer. De hemelwaterafvoer noem je ook wel de regenpijp. Vooral bij de plek waar je regenpijp de aansluiting maakt met je dak, ontstaat vaak wateroverlast. Laat onderhoud dus op tijd uitvoeren. Maak je dakgoten elk jaar schoon nadat de blaadjes zijn gevallen. En werk slechte plekken van je schilderwerk bij.’

Je kunt het regenwater naar plekken in je tuin sturen waar het weg kan zakken. Marcel: ‘Regenwater is in principe schoon water. Het is dus zonde als het via de riolering verdwijnt. Je planten kunnen het goed gebruiken. Bovendien kan bij veel regen de riolering in de straat het vaak niet meer aan. De riolering stroomt dan over, waardoor je wateroverlast bij je huis kan krijgen. Je kunt de regenpijp daarom beter helemaal loskoppelen. En regenwater rechtstreeks in je tuin laten stromen. Hier zakt het weg in de grond. Water dat je je tuin instuurt zal minder snel wateroverlast geven dan een overstroomde riolering. Ook komt het dan op plekken waar het nodig is: bij je planten. Het is wel belangrijk dat je je tuin vergroent. Liggen er alleen maar tegels? Dan werkt jouw tuin als een zwembad en kun je wateroverlast krijgen bij je woning.’

Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water in je tuin tijdelijk op te slaan. Maak bijvoorbeeld een verlaagde regenwatervijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Het water uit de regenpijp kun je hiernaartoe leiden. Water uit de vijver gebruik je in droge tijden weer voor de tuin. Of maak een wadi, een moerasachtige waterplaats met planten, in je tuin. Ook hier kan overtollig regenwater naartoe stromen. En tijdens droge perioden zakt het water langzaam in de grond weg. Zo houd je droge voeten in de tuin.


Een betegelde tuin scheelt flink wat tuiniertijd. Maar in een tuin vol tegels zakt het regenwater moeilijker in de grond weg. Met waterplassen en natte voeten als gevolg. Door meer groen in je tuin zorg je ervoor dat het water beter weg kan. En stroomt het niet onnodig naar het riool. Bekijk de tips van de tuinexperts voor een duurzame tuin.

Een regenton is een simpele en goedkope manier om water op te vangen. Bij regen zorg je voor minder wateroverlast. En het opgevangen regenwater kun je op droge dagen gebruiken in je tuin. Met een gieter of een speciale sproeier voor de regenton. Ook kun je met het regenwater je ramen of auto wassen. Zo bespaar je drinkwater. Zorg voor een automatische stop zodat de regenton niet overstroomt als het veel regent. Naast een regenton kun je regenwater ook opvangen met een regenwaterschutting. Hiermee zorg je in 1 klap voor privacy en wateropvang in je tuin.

Een regenton kun je kopen of zelf maken. Sebastiaan (42) deed het laatste. Zijn tuin in een nieuwbouwwijk onder de rook van Arnhem ging op de schop. Hij legde een moesstrook aan. Al die plantjes hebben natuurlijk wel water nodig. Wel zo duurzaam om daar regenwater voor te gebruiken. Een tweedehands metalen vat toverde hij om tot een regenton. Praktisch én goedkoper dan een standaard regenton. “Aan de onderkant heb ik een kraantje gemaakt. Aan de achterzijde heb ik bovenaan een gat gemaakt. De regenpijp is hierop aangesloten. Bovenop de regenton staan plantjes. In de regenton kan maar liefst 200 liter water.’

Met een groen dak kun je regenwater opvangen. Een groen dak bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop vetplantjes. Deze plantjes gebruiken het regenwater om te groeien en geven het geleidelijk terug aan de lucht door verdamping. Op die manier komt er minder regenwater onnodig in het riool terecht. Schade-expert Marcel: ‘Per vierkante meter houdt een groen dak een aantal liter water vast. Ook zorgt een groen dak voor een koeler huis in de zomer. Een groen dak warmt minder snel op dan een dak met bitumen.'

Volgens groendakspecialist Louis Goulmy is een groen dak geen vervanging van goede dakisolatie. Maar scheelt het wel al gauw een paar graden in huis. Het platte dak van een uitbouw is vaak geschikt voor beplanting. Klein beginnen? Het dak van een schuur of fietsenhok kun je ook omtoveren tot groen dak. Laat wel een bouwkundige naar je dakconstructie kijken. Het is belangrijk dat het dak het gewicht van het groen kan dragen.
Wil je nog duurzamer omgaan met water? Met een regenwaterinstallatie vang je regenwater op voor gebruik in huis. Regenwater kun je niet gebruiken als drinkwater. Maar wel voor de wasmachine of het doorspoelen van het toilet.
Ook een geveltuin helpt om water beter in de bodem te laten zakken. Ideaal voor als je weinig buitenruimte hebt. Haal een rij tegels bij de gevel weg en zet er wat leuke planten en bloemen in. Planten en bomen rondom je huis zorgen niet alleen voor een betere afwatering. Ze houden het huis ook koeler tijdens de zomermaanden. Zo zijn er meer maatregelen die je kunt nemen om je huis koel te houden.

Checklist Woning Verduurzamen

Wil je beginnen met verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wat daar allemaal bij komt kijken? Doe de persoonlijke duurzame checklist. Met de tips en oplossingen in onze handige checklist pak je het verduurzamen stap voor stap aan.