Salderingsregeling, terugleververgoeding en salderen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Dat is hartstikke goed voor het milieu! Maar hoe zit het met de stroom die je opwekt maar niet verbruikt? Moet je tegenwoordig betalen voor het terugleveren van stroom? En zijn zonnepanelen dan nog de moeite waard? Wij leggen het uit.

27 aug 2024 3 minuten

Hoe zat het ook alweer?

Terugleververgoeding, afnemen, salderen, salderingsregeling... Het is soms best ingewikkeld. Daarom geven we je eerst even een opfrisser:

Wekken je zonnepanelen te weinig energie op? Dan neem je weer energie af van het energienet. Zet je bijvoorbeeld je wasmachine aan, maar leveren de zonnepanelen op dat moment geen of te weinig energie op? Dan neem je (ook) energie af van het net.

De stroom die je met je zonnepanelen opwekt maar niet verbruikt, geef je weer terug aan het energienet. Dat noemen we terugleveren.

Leverde je aan het eind van het jaar meer stroom dan je hebt afgenomen? Dan krijg je geld terug. Dit noemen we de terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding staat in het contract van jouw energiemaatschappij. Kocht je het hele jaar meer stroom dan je terugleverde? Dan betaal je voor het verschil de normale stroomprijs die in jouw energiecontract staat.

Op zonnige dagen gebruik je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Soms wek je meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je terug aan jouw energiemaatschappij. Heb je op een ander moment meer stroom nodig dan jouw panelen opwekken? Bijvoorbeeld op een bewolkte dag? Dan koop je juist stroom van jouw energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar kijkt de energiemaatschappij hoeveel stroom je dat jaar terugleverde. En hoeveel je kocht. De stroom die je terugleverde mag je verrekenen met de stroom die je kocht. Dat heet salderen.

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je bij je energieleverancier afneemt. Op je energierekening zie je precies hoeveel dit is. Neem je elk jaar 500 kWh stroom af? Dan mag je 500 kWh salderen. Je kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je van het stroomnet afneemt.

Dit is een speciale regeling die het voor eigenaren van zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt om elektriciteit terug te leveren. Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Salderen, hoe regel ik dat?

Heb je zonnepanelen en wil je gebruikmaken van de salderingsregeling? Geef dit dan door aan je netbeheerder via energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of jouw elektriciteitsmeter geschikt is en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is gratis. Je betaalt dan nog steeds dezelfde meterhuur. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening. Heb je al zonnepanelen en koop je extra zonnepanelen? Meld deze dan ook aan.

Het is onduidelijk of de salderingsregeling stopt

Het rommelt al een tijdje rondom de salderingsregeling. Even leek het erop dat de salderingsregeling niet zou stoppen. Maar met het nieuwe kabinet is dit opeens onzeker. In de tussentijd laten steeds meer energieleveranciers klanten betalen voor de teruglevering van zonnestroom. Dit doen zij omdat de kosten van terugleveren voor hen steeds hoger worden. Stopt de salderingsregeling toch over een tijdje? Dan is het best mogelijk dat energieleveranciers de terugleverkosten weer verlagen.

De terugleverkosten verschillen per energieleverancier

Het verschilt per energieleverancier hoe en of zij terugleverkosten berekenen. Bij sommige leveranciers betaal je een vast bedrag. Terwijl je bij een ander niks betaalt voor de eerste 500 kWh die je teruglevert. En het precieze bedrag afhangt van de hoeveelheid stroom die je daarbovenop teruglevert: hoe meer je teruglevert, hoe meer je betaalt. Wil je terugleverkosten zo veel mogelijk voorkomen? Ga dan slim om met je opgewekte zonnestroom. Hierdoor belast je ook het elektriciteitsnetwerk een stuk minder.

3 tips om de stroom van zonnepanelen goed te gebruiken

Zelfs met terugleverkosten en een mogelijke afbouw van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Het is namelijk goed voor het milieu. En je bespaart in je energiekosten. Met deze 3 tips haal je zoveel mogelijk uit jouw zonnepanelen:

  1. Vaak is het mogelijk om de zonnepanelen te verdelen over meerdere dakvlakken. Een oost-west-opstelling biedt voordelen. Op deze manier wek je de hele dag stroom op en kun je jouw elektrische apparaten over de hele dag gebruiken.

  2. Zonnepanelen en een thuisbatterij zijn een perfecte combinatie. Je slaat de duurzaam opgewekte stroom op en gebruikt die wanneer het jou uitkomt. Ook als de zon al onder is. Zo maak je slimmer gebruik van je zonnepanelen. Goed voor het milieu én je energierekening.

  3. Misschien een open deur, maar gebruik meteen zoveel mogelijk van je opgewekte stroom. Zet piekgebruikers, zoals je was- en afwasmachine aan als de zon schijnt. En laad je elektrische auto overdag op. Zo bespaar je alsnog flink op je energiekosten en ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier.

Kosten besparen op energie

Met een dynamisch energiecontract krijg je direct voordeel bij lage energieprijzen. En je betaalt geen terugleverkosten. Ontdek hoe het werkt en of het wat voor jou is.