Betalen voor terugleveren van stroom van zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Dat is hartstikke goed voor het milieu! Maar hoe zit het met de stroom die je opwekt maar niet verbruikt? Moet je tegenwoordig betalen voor het terugleveren? En zijn zonnepanelen dan nog de moeite waard? Wij leggen het uit.

14 feb 2024 3 minuten

Hoe zat het ook alweer?

Terugleveren, salderen, afnemen... Het is soms best ingewikkeld. Daarom geven we je eerst even een opfrisser:

Wekken je zonnepanelen te weinig energie op? Dan neem je weer energie af van het energienet. Zet je bijvoorbeeld je wasmachine aan, maar leveren de zonnepanelen op dat moment geen of te weinig energie op? Dan neem je (ook) energie af van het net.

Met salderen verrekent de energieleverancier jouw verbruik en afname met elkaar. Maar let op: je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Dit heet de salderingsgrens.

Dit is een speciale regeling die het voor eigenaren van zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt om elektriciteit terug te leveren. Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

De stroom die je met je zonnepanelen opwekt maar niet verbruikt, lever je weer terug aan het energienet.

Heb je aan het eind van het jaar meer stroom geleverd dan afgenomen? Dan krijg je geld terug. Dit noemen we de terugleververgoeding.

Betalen voor de stroom die je teruglevert?

Het was de afgelopen tijd groot in het nieuws: “Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonne-energie”. Dat betekent dat klanten van energieleverancier Vandebron met zonnepanelen een vast bedrag per dag gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Het precieze bedrag hangt af van de hoeveelheid stroom die een klant jaarlijks teruglevert: hoe meer je teruglevert, hoe meer je betaalt. De terugleverheffing geldt alleen als je een variabel of een vast contract hebt. En niet bij een dynamisch energiecontract.

Te veel terugleveren kost energieleveranciers geld

Vandebron laat haar klanten voor de teruglevering betalen omdat de kosten hiervoor steeds hoger worden. Dat komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben. De stroom die zij wel opwekken maar niet gebruiken wordt weer teruggeven aan het energienet. Wordt er meer zonne-energie opgewekt dan verwacht? Dan daalt de energieprijs. Wordt er minder opgewekt? Dan stijgen de prijzen. Hiervoor krijgen energiebedrijven de rekening van netbeheerders. Dit noemen we onbalanskosten.

Kosten worden doorberekend aan alle klanten

Daarnaast hebben energieleveranciers te maken met zogenaamde profileringskosten. Dit zijn kosten die worden gemaakt als er meer stroom wordt verbruikt op de momenten dat energie duur is om in te kopen. Of als er juist meer energie wordt opgewekt als de marktprijs laag is. Als klant betaal je dan minder dan wat een energiebedrijf kwijt is aan de inkoop. Al deze kosten worden door energieleveranciers doorberekend aan de klanten. Ook als zij geen zonnepanelen hebben. Dat vindt Vandebron oneerlijk.

De salderingsregeling blijft voorlopig

Op dit moment is Vandebron de enige energieleverancier die haar klanten laat betalen voor de teruglevering van stroom. Andere energieleveranciers doen dit nu nog niet. Eerst was het plan dat de salderingsregeling langzaam zou worden afgebouwd. Maar begin 2024 heeft de Eerste Kamer besloten dat de salderingsregeling blijft. Doordat steeds meer mensen stroom terugleveren, wordt ons elektriciteitsnetwerk overbelast. Dit kost de energieleveranciers geld. De kans is groot dat ook andere energieleveranciers deze kosten doorberekenen aan klanten. En geld gaan vragen voor teruglevering van stroom op piekmomenten.

Gebruikmaken van opgewekte zonne-energie

De salderingsregeling wordt afgebouwd omdat de overheid vindt dat we ons energieverbruik beter moeten aanpassen aan onze energieproductie. Dit betekent dat we meer energie moeten verbruiken op momenten dat de zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Rond het middaguur op een heldere dag leveren de meeste zonnepanelen namelijk de meeste stroom op. Dat komt omdat op dat moment de lichtsterkte het grootst is.

3 tips om de stroom van zonnepanelen goed te gebruiken

Heb je apparaten in huis die veel energie verbruiken? Gebruik deze dan vooral als de zon schijnt. Denk aan de vaatwasser, wasmachine en airconditioning.

Om zonnepanelen zo slim mogelijk te gebruiken is het goed om te weten wanneer ze bij jou de meeste stroom opwekken. In het algemeen is de beste ligging richting het zuiden omdat ze dan het meest opbrengen. Zijn je panelen gericht op het oosten? Dan wek je meer stroom op in de ochtend bij zonsopkomst. Tenzij ze dan juist in de schaduw liggen omdat de zon dan lager aan de hemel staat. Wijzen je zonnepanelen naar het westen? Dan leveren ze in de avond langer stroom op. Een combinatie van panelen die naar het oosten én het westen wijzen zijn ook voordelig. Zo verdeel je de energieopbrengst over de dag en kun je jouw verbruik makkelijker daarop aanpassen.

Lig je heerlijk in de tuin bij te komen na een drukke week? Hang dan ook je elektrische auto aan de lader. Op deze manier gebruik je meteen de stroom die je op dat moment opwekt.

Zonnepanelen blijven een goede investering

De levensduur van zonnepanelen is heel lang; vaak langer dan 25 jaar. Op dit moment is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. Met de afbouw van de salderingsregeling en mogelijke vaste terugleveringskosten wordt de terugverdientijd misschien wat langer. Vooral als je met je zonnepanelen veel meer energie opwekt en teruglevert dan dat je zelf direct verbruikt. Maar in de meeste gevallen verdien je de zonnepanelen ruimschoots terug. Én je draagt bij aan een beter milieu.

Meer weten over zonnepanelen?

Wilt u weten wat zonnepanelen u opleveren? Doe dan onze dakscan. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. Hoeveel stroom u kunt opwekken. En u krijgt inzicht in de kosten.