Huis verduurzamen? Begin klein!

Verbeter uw binnenklimaat en bespaar direct energie

Bij een duurzaam huis denkt u misschien aan zonnepanelen, warmtepomp en dakisolatie. Maar begin eerst klein. Met deze simpele tips bespaart u energie én woont u een stuk prettiger.

Binnenklimaat verbeteren

Een koude gang, tocht in de woonkamer, een muffe geur, een oververhit huis in de zomer én een hoge energierekening. Misschien herkent u deze problemen wel in uw huis. Het heeft allemaal te maken met een slecht binnenklimaat. Gelukkig kunt er iets aan doen. Het hoeft niet veel te kosten. Terwijl het wel veel oplevert. Voor uw energierekening, maar ook uw wooncomfort. Wilt u in de toekomst verder verduurzamen? Dan neemt u met deze maatregelen alvast een stap in de ‘groene’ richting. Grotere duurzame maatregelen leveren namelijk pas echt iets op als het binnenklimaat op orde is.

Simpele tips voor een duurzaam huis

Bekijk met welke goedkope maatregelen u direct energie bespaart.

Tochtende ramen en deuren. Kieren en gaten in huis. Ze zorgen ervoor dat veel energie onnodig het huis verlaat. U verbruikt meer energie om uw huis te verwarmen. Dit zorgt voor een hogere energierekening. En dan hebben we het nog niet eens over de tocht die u voelt als u ’s avonds op de bank zit. Dat kan met een paar kleine ingrepen een stuk beter!

Loop daarom eens uw huis door en kijk waar de kieren zitten. Met tochtstrips dicht u al veel kieren in huis. Misschien kunt u wel onder de voordeur door kijken. Stel uw voordeur dan eens opnieuw af. Kijk ook de ramen na. Soms sluiten de ramen niet meer goed in de kozijnen. Dan voelt u de tocht langs de ramen komen. Nieuwe kozijnen zijn echt niet altijd nodig. Als u het hang- en sluitwerk aanpakt, vermindert u tocht. U zit er weer warm bij in de winter. En de zomerhitte kan minder goed uw huis binnendringen. Bovendien zorgt een beter geïsoleerd huis voor een gezonder binnenklimaat.

Als u de deuren in huis sluit, ontsnapt warmte minder snel uit de kamers. Maar ja, we vergeten nog weleens om de deur achter ons dicht te doen. Of uw huisgenoot heeft nét de handen vol. Een simpele oplossing voor minder tocht in huis? Doodgewone deurdrangers! Ze zorgen ervoor dat deuren vanzelf weer dichtgaan. Een deurdranger kost niet veel, maar u bespaart wel op uw energierekening.

Dak- en muurisolatie leveren een grote energiebesparing op. En u krijgt een koeler huis in de zomer. Bent u nog niet toe aan dak- of muurisolatie? Klein beginnen kan ook. Vervang het glas in de woonkamer bijvoorbeeld door isolerend glas (HR++ of triple glas). Het is een kleine ingreep die best wat oplevert. De woonkamer verwarmt u namelijk het meeste. Met goed isolerend glas bespaart u in verhouding veel energie. En in combinatie met goede zonwering en ventilatie houdt het isolerende glas tijdens de zomer de hitte buiten. Dat scheelt al gauw een paar graden in huis.

Een warmtepomp is de kers op de taart in een duurzame woning. Een warmtepomp heeft pas een goed rendement als u uw hele huis heeft verduurzaamd. Met optimale isolatie, een goed ventilatiesysteem en vloerverwarming bijvoorbeeld. Misschien bent u nog niet zover? En heeft u een cv-installatie? Dan kunt u veel energie besparen door de cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw af te stellen. Dit heet waterzijdig inregelen. Elke radiator krijgt dan precies de hoeveelheid warm water die hij nodig heeft om het huis te verwarmen. Hiermee bespaart u al gauw 10% op de energie die nodig is voor het verwarmen van de woning.

Heeft u een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten. Verwijder regelmatig het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. U kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.

Een lekker warm huis als u ’s winters na een lange dag thuis komt. Of een werkkamer waar u bij een prettige temperatuur kunt werken. Met een slimme thermostaat regelt u gemakkelijker de verwarming van uw woning. En heeft u meer controle over uw energieverbruik. U kunt de thermostaat met uw smartphone hoger zetten als u onderweg bent naar huis. Bent u vergeten om de verwarming lager te zetten toen u de deur uitging? Met uw smartphone kunt u dit op afstand alsnog doen. Zo verbruikt u niet onnodig energie.

Misschien zit u doordeweeks veel op uw werkkamer en bent u ‘s avonds graag beneden. Met een zogenaamde 'zoneregeling' kan elke ruimte individueel warmte aan de cv-ketel vragen. Zo verwarmt u bijvoorbeeld de werkkamer wel en de woonkamer niet. Een zoneregelaar verdient u al snel terug doordat u minder energie verbruikt om uw huis te verwarmen.

Heeft u hulp nodig met duurzame maatregelen, zoals een tochtstrip of deurdranger plaatsen, schakel dan een vakman in.

Video: hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Voor een duurzaam huis hoeft u echt niet meteen grondig te verbouwen. Met kleine ingrepen maakt u al grote stappen. Bekijk in de video hoe u dit aanpakt.