""

Energie besparen: 7 tips

De energieprijzen gaan door het dak. Alles wordt duurder. Met de winter voor de deur is iedereen op zoek naar dé tip om energie te besparen. Wij delen een aantal bespaartips waar u misschien nog niet aan gedacht heeft.

Begin klein

Energie besparen kan op veel manieren. Natuurlijk zet u met isolatie, dubbel glas en zonnepanelen grote stappen. Maar ook met kleine ingrepen in huis, bespaart u al heel wat op uw energierekening. 

7 tips om op uw energierekening te besparen

Bekijk met welke kleine maatregelen u direct energie bespaart én prettiger woont.
Meten is weten. Schrijf elke dag op hetzelfde tijdstip de meterstanden op. Of hou uw energieverbruik in de gaten met een gratis app of website. De meeste energiebedrijven bieden tegenwoordig zo'n app aan. U krijgt dan een beter beeld van hoeveel energie u verbruikt.


Heeft u slimme meters? Krijg dan meer inzicht in uw energieverbruik met een energieverbruiksmanager. Een energieverbruiksmanager is een apparaat of app dat inzicht geeft in uw energieverbruik. U ziet van dag tot dag hoeveel gas of stroom u verbruikt. Zo weet u wat te veel energie (en dus teveel geld) kost en waar u kunt besparen. Energieverbruiksmanagers zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Kijk dus goed welke geschikt is voor uw huis.

Heeft u vloerverwarming? In veel huizen is de circulatiepomp van de vloerverwarming een enorme stroomvreter. Vooral bij oudere pompen is het energieverbruik enorm. Deze pompen staan het hele jaar aan, 24 uur per dag. Dus niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Zonde, want dat is helemaal niet nodig.

U lost dit op door een pompschakelaar te gebruiken. Zo’n schakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag? Dan zet de pompschakelaar de circulatiepomp uit. Zo bespaart u een heleboel energie.

Draai de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent, ook in de slaapkamers. Wilt u niet steeds overal de radiatorknoppen uitdraaien? Dan kunt u ook slimme radiatorknoppen kopen. U kunt dan eenvoudig vanaf uw telefoon elke kamer in uw huis afzonderlijk verwarmen.

Gordijnen zijn ook een goede manier om kou buiten te houden. Kies voor zwaardere gordijnen met een voering. Deze zorgen ervoor dat de warmte lekker binnen blijft. Hang de gordijnen niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Daarnaast doet een kleed op de vloer wonderen. Vooral een wollen kleed houdt uw voeten warm.

En werkt u thuis? Gebruik dan een warmtedeken om uw werkplek te verwarmen. Ook kunt u investeren in infraroodpanelen. Deze panelen verwarmen niet de hele ruimte, maar geven stralingswarmte af. In de buurt van het paneel is het dan lekker warm.

U hoeft uw kleren echt niet altijd op 60 graden te wassen. Vaak is wassen op 30 of 40 graden voldoende. En hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zorg er ook voor dat uw trommel vol is als u een was draait. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u uiteindelijk minder energie gebruikt.

Kies ook voor een energiezuinig wasprogramma. Het wassen duurt dan wat langer. Maar u wast wel energiezuinig omdat de temperatuur laag blijft. En heeft u een slimme meter met dag- en nachttarief? Was dan 's nachts. U betaalt dan minder en ’s ochtends kunt u meteen de was ophangen. Heeft u zonnepanelen? Doe dan overdag de was met de gratis opgewekte stroom.

U kunt veel energie besparen door de cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw af te stellen. Dit heet waterzijdig inregelen. Elke radiator krijgt dan precies de hoeveelheid warm water die hij nodig heeft om het huis te verwarmen. Hiermee bespaart u al gauw 10% op de energie die nodig is voor het verwarmen van de woning. Weet u niet hoe dat werkt? Dan kunt u ook onze cv-monteur inschakelen. 

Heeft u een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten. Verwijder regelmatig het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. U kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.

Tochtende ramen en deuren. Kieren en gaten in huis. Ze zorgen ervoor dat veel energie onnodig het huis verlaat. U verbruikt meer energie om uw huis te verwarmen. Dit zorgt voor een hogere energierekening. En dan hebben we het nog niet eens over de tocht die u voelt als u ’s avonds op de bank zit. Dat kan met een paar kleine ingrepen een stuk beter!


Loop daarom eens uw huis door en kijk waar de kieren zitten. Met tochtstrips dicht u al veel kieren in huis. Misschien kunt u wel onder de voordeur door kijken. Stel uw voordeur dan eens opnieuw af. Kijk ook de ramen na. Soms sluiten de ramen niet meer goed in de kozijnen. Dan voelt u de tocht langs de ramen komen. Nieuwe kozijnen zijn echt niet altijd nodig. Als u het hang- en sluitwerk aanpakt, vermindert u tocht. U zit er weer warm bij in de winter. En de zomerhitte kan minder goed uw huis binnendringen. Bovendien zorgt een beter geïsoleerd huis voor een gezonder binnenklimaat.

Kook met de deksels op de pannen. Vergeet vooral ook uw koekenpan of grillpan niet. Heeft u geen deksels voor die pannen? Dan kunt u een universele pannendeksel kopen. Uw fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer u zonder deksel kookt.

Kies verder een pan die past bij de hoeveelheid die u klaarmaakt. En zet de pan op een passende pit. Bij een kleine pan op een grote pit gaat er veel energie verloren. Probeer ook voor meerdere personen of dagen te koken. Dat is veel energiezuiniger. Warm uw maaltijd dan wel op in de magnetron, die verbruikt minder energie dan een oven.

Energie besparen? Begin met verduurzamen

De beste manier om energie te besparen is nog altijd door te isoleren. Heeft u een koophuis? Met goede isolatie warmt de woning sneller op en blijft warmte beter hangen. Wilt u uw huis verder verduurzamen? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Maak dan een afspraak met onze duurzaamheidsadviseur.