Vrouw zet de thermostaat van haar huurwoning lager om energie te besparen

Je huurwoning verduurzamen

Ben je bezig met het klimaat of wil je graag besparen op je energiekosten? En wil je daarom je woning ver­duur­zamen? Dan zijn daar verschillende manieren voor. Maar wat als je in een huurhuis woont? 
Man draait een led-lamp in ter vervaning van een energieslurpende gloeilamp

Bekijk wat je zelf kunt doen

Ook een huur­woning kun je verduurzamen. Je kunt zelf bijvoorbeeld elektrisch gaan koken, tocht­strips plaatsen of spaarlampen vervangen door led-lampen. Voor grotere zaken zoals zonnepanelen of dubbel glas moet je de verhuurder vragen of dit mag.

Energielabel checken van jouw huurhuis

Als je jouw huurhuis wilt verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig jouw huis is. Een energie­label geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Hierbij is gekeken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Het energielabel geeft het gebruik van fossiele brandstof in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 per jaar) aan. Fossiele energie komt van aardolie, aardgas en kolen. Deze brandstoffen hebben veel invloed op het klimaat. Als je in jouw woning bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, verbruik je minder fossiele energie. De belasting op het klimaat is kleiner, de energierekening lager en je woning krijgt een beter energielabel. Het energielabel voor woningen kent verschillende klassen: van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Op het energielabel staat ook wat je kunt doen om jouw huis duurzamer te maken.

Klassenindeling energielabel woningen kWh/m2 per jaar

Bron Rijksoverheid.nl
 • A ++++: Primair fossiel energieverbruik ≤ 0
 • A+++: 50 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 75

 • A++: 50 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 75

 • A+:75 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 105

 • A: 105 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 160

 • B: 160 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 190

 • C: 190 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 250

 • D: 250 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 290

 • E: 290 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 335

 • F: 335 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 380
 • G: Primair fossiel energieverbruik ⋗ 380
Als huurder heb je recht op een energielabel. Elke verhuurder is daarom verplicht om een geldig geregistreerd energielabel van een huurhuis te hebben. Heeft de verhuurder geen energielabel? Dan kun je de verhuurder schriftelijk vragen om alsnog een energielabel aan te vragen. Als de verhuurder dan nog geen energielabel geeft, kun je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kun je naar de rechter stappen.

Wil je weten of jouw huis een energielabel heeft? Zoek dan hier jouw energielabel

Wat de huurder zelf kan doen

Als huurder kan en mag je niet alles zelf aanpassen in een woning. Hieronder een overzicht van wat je wel zelf kunt doen. Wil je weten hoeveel geld je kunt besparen met de energiebesparende aanpassingen? Bekijk hier hoeveel je kunt besparen.
Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Komt je warme douche­water van een keukengeiser? Neem dan geen waterbesparende douchekop. De geiser slaat niet aan, omdat een waterbesparende douchekop te weinig water vraagt.

Douche korter
Ongeveer 80% van het warme water stroomt door de douche. Met korter douchen bespaar je dus gas. De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Als je 5 minuten doucht bespaar je op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60m3 gas.
Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp.
Zeker als het huis enkel glas heeft. Maar ook bij dubbel glas of ramen die kieren hebben gaat er warmte verloren. Hangen de gordijnen voor de radiator? Maak ze dan korter, zodat de warmte goed de kamer in kan. 
Als het huurhuis geen spouwmuurisolatie heeft, plaats dan radiatorfolie achter de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte niet in de muur zitten, maar de kamer in. 
Tochtstrips houden tocht en dus kou tegen. Ook gaat de warmte in huis dan niet verloren. Zo bespaar je energie op de huisverwarming. 
Vaak staat de temperatuur op 80 graden. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis blijft het ook warm met een cv-temperatuur van 60 graden. 
Hoeveel lager, dat hangt af van jouw isolatie en verwarmingssysteem. Hoe sneller de temperatuur ’s ochtends weer op peil is, hoe lager je de temperatuur ’s avonds kan zetten. Heb je een hr-combiketel, zet dan de temperatuur 3 tot 5 graden lager. Bij een Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloer­ver­warming duurt het wat langer om een huis ’s morgens op te warmen. Zet daarom de ver­warming 2 graden lager. Met een solo warmtepomp kun je de verwarming ’s nachts beter niet lager zetten. 
Draai de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Ook in de slaapkamers. 
Wil je elektrisch koken? Ga dan voor een inductiekookplaat. Die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten.

Aanpassingen die de verhuurder kan doen

Niet elke verhuurder is verplicht om duurzame aanpassingen te doen. Je kunt de verhuurder wel vragen om duurzame aanpassingen te doen. Gaat de verhuurder akkoord, hou er dan rekening mee dat je meer huur kunt gaat betalen. Weigert de verhuurder om aanpassingen te doen? Dan kan een rechter toch bepalen dat de verhuurder de onderstaande aanpassingen moet doen:
 • dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie
 • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte
 • het vervangen van een cv-ketel van meer dan 10 jaar oud door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.

Redenen voor de verhuurder om te verduurzamen

Als huurder levert een duurzamere woning voordelen op. Je belast het klimaat minder en je energie­rekening wordt lager. Voor een verhuurder levert het verduurzamen van een huis ook voordelen op: 
 • Het huurhuis krijgt een hogere woningwaarde.
 • De verhuurder mag een hogere huur vragen als de huurder akkoord gaat.
 • De huurwoning heeft een hoger energielabel en wordt in de toekomst beter verhuurbaar, vanwege de lage energierekening.

Groene stroom

Wil je als huurder groene stroom? Dan zijn zonnepanelen een mogelijkheid. Zonnepanelen wekken groene stroom op. Kunnen er geen zonnepanelen op jouw huis geplaatst worden? Dan kun je kijken naar een lokale energiecoöperatie. Als dit niet kan, dan kun je nog kijken naar een groenere energie­leve­rancier.  

Zonnepanelen op je huurhuis

Als de verhuurder op jouw verzoek zonnepanelen op het huis plaatst, zal de verhuurder je waarschijnlijk om een huurverhoging vragen wegens renovatie. Als de verhuurder de zonnepanelen aanschaft, zal de verhuurder dit onder de opstalverzekering ver­zekeren of hiervoor een aparte verzekering sluiten. Als de huurder de zonnepanelen aanschaft, kan deze de panelen onder de inboedelverzekering verzekeren onder huurdersbelang. Let op dat dit niet bij alle inboedelverzekeraars het geval is en dat sommige verzekeraars hiervoor een maximum verzekerd bedrag hebben. 

Groene stroom van een groene energieleverancier

Niet alle verhuurders geven toestemming aan de huurder om zonnepanelen te plaatsen of plaatst zelf zonnepanelen op verzoek van de huurder. Een andere mogelijkheid is dan dat de huurder stroom afneemt van een groene energieleverancier. In Nederland leveren echter niet alle groene energie­leve­ranciers echt groene stroom. Stroom die op een duurzame manier is opgewekt, krijgt een certi­ficaat. Een Garantie van Oorsprong (GvO). Veel energieleveranciers verkopen stroom die is ‘ver­groend’ met buitenlandse certificaten. Nederlandse energieleveranciers die zelf niet genoeg stroom opwekken, kopen buitenlandse groene stroom certificaten, met name uit Noorwegen. De Noren hebben alleen maar groene stroom. Daarom hebben ze de certificaten niet nodig en verkopen ze deze. Let er daarom op dat de groene stroom ook echt in Nederland is opgewekt. Dan weet je zeker dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is. En dat je geen grijze stroom heeft die is ‘vergroend’ met een buitenlands certificaat.

Wil je weten hoe groen jouw stroom is? Ga dan naar de Groene stroom checker