

Als u uw huurhuis wilt verduurzamen, is het handig om te weten hoe energiezuinig uw huis is. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Hierbij is gekeken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.
Het energielabel geeft het gebruik van fossiele brandstof in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 per jaar) aan. Fossiele energie komt van aardolie, aardgas en kolen. Deze brandstoffen hebben veel invloed op het klimaat. Als u in uw woning bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt, verbruikt u minder fossiele energie. De belasting op het klimaat is kleiner, de energierekening lager en uw woning krijgt een beter energielabel. Het energielabel voor woningen kent verschillende klassen: van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Op het energielabel staat ook wat u kunt doen om uw huis duurzamer te maken.
A+++: 50 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 75
A++: 50 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 75
A+:75 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 105
A: 105 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 160
B: 160 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 190
C: 190 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 250
D: 250 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 290
E: 290 ⋖ Primair fossiel energieverbruik ≤ 335
Wilt u als huurder groene stroom? Dan zijn zonnepanelen een mogelijkheid. Zonnepanelen wekken groene stroom op. Kunnen er geen zonnepanelen op uw huis geplaatst worden? Dan kunt u kijken naar een lokale energiecoöperatie. Als dit niet kan, dan kunt u nog kijken naar een groenere energieleverancier.
Niet alle verhuurders geven toestemming aan de huurder om zonnepanelen te plaatsen of plaatst zelf zonnepanelen op verzoek van de huurder. Een andere mogelijkheid is dan dat de huurder stroom afneemt van een groene energieleverancier. In Nederland leveren echter niet alle groene energieleveranciers echt groene stroom. Stroom die op een duurzame manier is opgewekt, krijgt een certificaat. Een Garantie van Oorsprong (GvO). Veel energieleveranciers verkopen stroom die is ‘vergroend’ met buitenlandse certificaten. Nederlandse energieleveranciers die zelf niet genoeg stroom opwekken, kopen buitenlandse groene stroom certificaten, met name uit Noorwegen. De Noren hebben alleen maar groene stroom. Daarom hebben ze de certificaten niet nodig en verkopen ze deze. Let u er daarom op dat de groene stroom ook echt in Nederland is opgewekt. Dan weet u zeker dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel uw stroom aan het opwekken is. En dat u geen grijze stroom heeft die is ‘vergroend’ met een buitenlands certificaat.
Wilt u weten hoe groen uw stroom is? Ga dan naar de Groene stroom checker.
U wilt uw huis verder verduurzamen. Maar welke duurzame maatregelen kunt u nog meer nemen? Wat past er bij uw huis en waar begint u? Hoe houdt u het betaalbaar en welke keuzes heeft u? Met deze tips kunt u aan de slag met de verdere verduurzaming van uw woning.