Woning verder verduurzamen: 5 tips

U heeft al tochtstrips en isolerend glas geplaatst. Of op een andere manier uw huis energiezuiniger gemaakt. Maar eigenlijk wilt u nog wel meer duurzame maatregelen nemen. Maar waar begint u mee en wat kost het? Met deze tips kunt u aan de slag met de verdere verduurzaming van uw woning.

Aan de slag met verduurzaming

Over een paar jaar moeten we allemaal van het aardgas af. Daarom wilt u uw huis nu al verder verduurzamen. Maar welke duurzame maatregelen kunt u nog meer nemen? Wat past er bij uw huis en waar begint u? Hoe houdt u het betaalbaar en welke keuzes heeft u? Met deze tips kunt u aan de slag met de verdere verduurzaming van uw woning.

5 tips om uw woning verder te verduurzamen

U heeft meerdere duurzame maatregelen in uw huis genomen. Maar welk effect hebben ze nu op uw energierekening? Is dit direct terug te zien? En is het voldoende voor een beter energielabel? Het effect van uw maatregelen meet u makkelijk zelf. Dit geeft veel inzicht. En u weet meteen of het zin heeft om nog meer maatregelen te nemen. Weet u niet waar u moet beginnen? Een gesprek met een energieadviseur kan u daarbij helpen.

Voor u startte met verduurzamen, maakte u misschien al een stappenplan. Waarin u begon met de kleine maatregelen. Zoals tochtstrips en goede ventilatie. En toewerkte naar grotere maatregelen, zoals zonnepanelen en isolatie. Met het idee dat grote maatregelen pas echt wat opleveren als de basis in orde is. Heeft u nog geen stappenplan? Bekijk hoe u een stappenplan voor verduurzamen maakt.

Heeft u al een aantal maatregelen uit uw stappenplan genomen? Onderzoek welke stappen u nu kunt nemen. Bedenk wat de meest logische volgorde is voor uw vervolgstappen. Ga van kleine naar grote maatregelen. Zodat de genomen maatregelen het meeste opleveren. Een warmtepomp levert bijvoorbeeld pas iets op als uw huis goed is geïsoleerd. Wilt u weten welke maatregelen er allemaal mogelijk zijn? Bekijk alle duurzame mogelijkheden voor uw woning.

Uw woning verduurzamen is niet alleen goed voor het klimaat. Maar ook voor uw portemonnee. Een energiezuinig huis zorgt namelijk voor lagere energiekosten. Een prettig idee met de stijgende energieprijzen. Nadeel is dat daar soms een verbouwing voor nodig is. Iets wat u misschien liever nog even uitstelt. Had u toch al verbouwplannen? Omdat u bijvoorbeeld een slaapkamer wilt maken op zolder? Combineer dit dan met duurzame maatregelen. Zoals dakisolatie en isolerend glas. Dat scheelt weer in de kosten.
Een onderzoek van het Nibud (2019) laat zien dat bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren hun woning niet snel zal gaan verduurzamen. Vooral omdat ze niet weten welke financiële mogelijkheden er zijn. En verwachten dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper worden. Maar hoe langer u wacht met verduurzaming, hoe hoger uw energierekening waarschijnlijk wordt. Wilt u verder verduurzamen? Soms is er subsidie mogelijk vanuit de overheid of gemeente. De afspraken verschillen per gemeente.
Verduurzamen van uw woning doet u stap voor stap. U maakt een plan. Begint klein. Zoekt uit of er subsidie mogelijk is. Maar waar gaat u dan de gewenste duurzame maatregelen van betalen? Wat zijn de mogelijkheden? Als u klein begint, is uw spaargeld waarschijnlijk nog voldoende. Maar heeft u grotere plannen, dan is het ophogen van uw hypotheek met een bouwdepot een mogelijkheid. Daarnaast biedt de overheid speciale leningen voor duurzame maatregelen. Of misschien wilt u wel sparen voor de nieuwe duurzame maatregelen. Wat voor u de beste keuze is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u daarom vooraf goed informeren door een financieel adviseur. Lees meer over het financieren van verduurzamen.